Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26/09/2017 8:00 μμ

Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Γράφει thessnews

 

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Το φθινόπωρο οι ιώσεις γίνονται συχνότερες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αυξάνεται η υγρασία, υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός σε κλειστούς χώρους και ξεκινάνε οι σχολικές δραστηριότητες.

Οι συχνότερες ιώσεις είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα αφορά συνήθως σε κλινική συμπτωματολογία βουλωμένης μύτης ή ρινικής καταρροής και οφείλεται σε ρινοϊούς. Είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη ίωση, με ελάχιστες επιπλοκές.

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, και ειδικά στα παιδιά διάρροια και εμέτους. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός, συνήθως τέσσερις έως πέντε, και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ο ιός βρίσκεται σε σωματικά υγρά (σάλιο, βλέννες) μία ημέρα πριν από την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων και είναι μεταδοτικός ακόμα και 7 ημέρες μετά την έναρξή τους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– ‘Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
– 
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. Για την αποφυγή του συνδρόμου Reye, το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, είναι σχεδόν απαγορευτική η χρήση ασπιρίνης ως αντιπυρετικό στα παιδιά.

Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται ο έγκαιρος εμβολιασμός, που ξεκινάει από τον Οκτώβρη, και αν εμφανιστούν συμπτώματα γρίπης, πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να ληφθούν αντϊικά φάρμακα για την ηπιότερη εξέλιξη και την αποφυγή επιπλοκών.

Στις οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Η γρίπη είναι μια ίωση η οποία δυνητικά λόγω επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, μέχρι και θάνατο. Η πρόληψη με τον εμβολιασμό και τη σωστή συμπεριφορά θα μας γλιτώσει από ακόμα μια χρονιά με εκατοντάδες νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #20 (24/09/2016-25/09/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

thess

Επικαιρότητα