Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26/09/20178:00 μμ

Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Γράφει thessnews

 

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Το φθινόπωρο οι ιώσεις γίνονται συχνότερες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αυξάνεται η υγρασία, υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός σε κλειστούς χώρους και ξεκινάνε οι σχολικές δραστηριότητες.

Οι συχνότερες ιώσεις είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα αφορά συνήθως σε κλινική συμπτωματολογία βουλωμένης μύτης ή ρινικής καταρροής και οφείλεται σε ρινοϊούς. Είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη ίωση, με ελάχιστες επιπλοκές.

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, και ειδικά στα παιδιά διάρροια και εμέτους. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός, συνήθως τέσσερις έως πέντε, και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ο ιός βρίσκεται σε σωματικά υγρά (σάλιο, βλέννες) μία ημέρα πριν από την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων και είναι μεταδοτικός ακόμα και 7 ημέρες μετά την έναρξή τους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– ‘Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
– 
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. Για την αποφυγή του συνδρόμου Reye, το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, είναι σχεδόν απαγορευτική η χρήση ασπιρίνης ως αντιπυρετικό στα παιδιά.

Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται ο έγκαιρος εμβολιασμός, που ξεκινάει από τον Οκτώβρη, και αν εμφανιστούν συμπτώματα γρίπης, πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να ληφθούν αντϊικά φάρμακα για την ηπιότερη εξέλιξη και την αποφυγή επιπλοκών.

Στις οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Η γρίπη είναι μια ίωση η οποία δυνητικά λόγω επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, μέχρι και θάνατο. Η πρόληψη με τον εμβολιασμό και τη σωστή συμπεριφορά θα μας γλιτώσει από ακόμα μια χρονιά με εκατοντάδες νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #20 (24/09/2016-25/09/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7.12.202310:26 πμ

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Kinder Bueno Eggs» των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση Lidl Hellas όπου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.20239:25 πμ

    Περίπου 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχτηκαν ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για χειρουργείο, στην προσπάθεια να γίνει μια ολοκληρωτική εκκαθάριση στις λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3.12.202310:00 μμ

  Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.   Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες – την άνοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:55 πμ

  Η ελαφριά, τακτική άσκηση των ενηλίκων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική, αλλά και τη σωματική υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».   Η μελέτη είναι η

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή