Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεση της από τα φαρμακεία

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24/02/20248:40 μμ

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεση της από τα φαρμακεία

Πού εφαρμόζονται οι θεραπείες φαρμακευτικής κάνναβης, ποιός μπορεί να συνταγογραφεί και με ποιες ενδείξεις

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεση της από τα φαρμακεία

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Η ’Αννα Παγκά, 60 ετών, έλαβε στις 15 Φεβρουαρίου, το μήνυμα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο αφορούσε το σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης, που της έγραψε η γιατρός της με στόχο να συνεχίσει την θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που οφείλεται σε ψωριασική αρθρίτιδα.

 

Η ’Αννα, μητέρα τριών παιδιών, θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια από τις πρώτες- πιθανότατα την πρώτη συνταγή στη χώρα μας, για την χορήγηση κάνναβης για ιατρική – φαρμακευτική χρήση.

«Τι να πω γι αυτή την ημέρα; Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία να ζω. Ναι, ήμουν από τους πρώτους, μπορεί και η πρώτη, όταν μου ήρθε η συνταγή με άυλη συνταγογράφιση και δεν την περίμενα, δεν το πίστευα. Έβαλα τα κλάματα, κρατούσα το κινητό μου χωρίς να μπορώ να δω τίποτα από την συγκίνηση. Τέλος τα ρίσκα και τα χτυποκάρδια, αισθάνομαι δικαιωμένη, έχω γράψει ένα βιβλίο γι αυτό, την ΝΑΑΝ είναι ο καθρέφτης του ΑΝΝΑ και μιλάω ανοιχτά για την ιστορία μου. Όταν έχεις περάσει από τέτοια περιπέτεια δεν έχεις δικαίωμα να το κρατήσεις κρυφό. Έπρεπε να το πω μήπως και βοηθήσω κι άλλους. Αυτό ήταν το στοίχημά μου, αν κι ένας άνθρωπος σταματήσει να πονάει και μπορεί και κοιμάται, έχω κερδίσει»

Οι φρικτοί πόνοι και ο άλλος δρόμος

Η ιστορία της ’Αννας, που στο επάγγελμα είναι ποδολόγος, είναι σχεδόν μυθιστορηματική. Στο τέλος του 2017 διαγιγνώσκεται με ψωριασική αρθρίτιδα και η ασθένεια φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της.

«Έλα, μωρέ, αντέχεις εσύ», ακούς κάθε μέρα. Κι αντέχεις.! Αυτό το βουνό από ατσάλι, αυτή η μηχανή που την είχες πάντα για δεδομένη, που κάθε πρωί με το γύρισμα της μίζας έπαιρνε μπρος, κλατάρει..Κάπως έτσι άντεχα κι εγώ… μέχρι που ένα πρωί κατέρρευσα.

Είχα αφόρητους πόνους στα κόκαλα σε σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ. Νόμιζα ότι θα περνούσε, ότι θα μου έδινε μια θεραπεία ο γιατρός μου και θα γινόμουν πάλι όπως πριν. Είχα την οικογένεια μου, τα τρία μου παιδιά να φροντίσω, την δουλειά μου, τις δραστηριότητες μου, μια κανονική όμορφη ζωή. Έπρεπε να αντέξω»

Μετά το αρχικό σοκ, μπαίνει σε θεραπεία. Ανάμεσα στα άλλα φάρμακα, της χορηγείται ο πρώτος βιολογικός παράγοντας, αλλά οι παρενέργειες του στην συγκεκριμένη ασθενή , αναγκάζουν τον γιατρό της να διακόψει την θεραπεία. Αποφασίζει να της χορηγήσει άλλον βιολογικό παράγοντα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι παρενέργειες, ανάμεσα τους και η σοβαρή υποψία για καρκινογένεση στο στήθος, βγάζουν εκτός γραμμής και την δεύτερη θεραπεία.

«Όταν ο γιατρός μου, μου άλλαζε το θεραπευτικό σχήμα, η ερώτηση μου ήταν ”πότε θα σταματήσω να πονάω;”, ήμουν οριακά στο να βάλω τέρμα στη ζωή μου γιατί δεν άντεχα άλλο, είχα εξαντληθεί. ’Αρχισα να ψάχνω, να διαβάζω προσπαθώντας να βρω πως θα μπορούσα να με βοηθήσω αλλιώς. Τυχαία στο διαδίκτυο βρήκα τον «άγγελο»μου – γιατί όλοι μας έχουμε αγγέλους πρόθυμους να μας βοηθήσουν, αρκεί να το ζητήσουμε. Γνώρισα την Κα Πόιτρας και το ΜΑΜΑΚΑ (μαμάδες για την κάνναβη) , το ίδρυσαν μαμάδες με παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σπαστικότητα, επιληψία, που κι εκεί τα συμβατικά φάρμακα είχαν αποτύχει.Την εμπιστεύτηκα και ξεκίνησα λοιπόν με τα λάδια 13-10-18 τα οποία έπρεπε να τα προμηθευτώ από το εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται»

 

Διαθέσιμη πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα αλλά δεν είναι πανάκεια

 

Όμως πλέον η ’Αννα δεν χρειάζεται να ρισκάρει με μια μη νόμιμη διαδικασία την προμήθεια του φαρμάκου της από το εξωτερικό, καθώς η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας. Οι γιατροί που τα συνταγογραφούν χαιρετίζουν το γεγονός, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν εμφατικά, ότι παρότι πολλοί μπορούν να ωφεληθούν με την σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό τους από αυτή την εξέλιξη, η κάνναβη ως φαρμακευτικό προϊόν δεν είναι πανάκεια και απαιτεί υπομονή από ασθενή και γιατρό, όσον αφορά την εύρεση της, σωστή δόση και τα αποτελέσματα της θεραπείας.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιορισμός. Όλοι δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν και όλοι μπορεί να δουν τις προσδοκίες τους να μην επαληθεύονται» λέει χαρακτηριστικά η κα Χρυσούλα Καραναστάση, αναισθησιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή η οποία εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη: «Τα κανναβινοειδή είναι μία νέα ομάδα φαρμακολογικά δραστικών ουσιών, που συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα φάρμακα. Δεν θα έλεγα ότι καλύπτουν κάποιο συγκεκριμένο κενό, μάλλον έρχονται να συμπληρώσουν τις θεραπευτικές μας επιλογές».

Η ’Αννα Παγκά πήρε μεγάλο ρίσκο καθώς συνέχιζε τα τελευταία δυο χρόνια την θεραπεία της με τα σκευάσματα που προμηθευόταν από την Ολλανδία, χωρίς η ίδια να γνωρίζει αν οι δοσολογίες της φαρμακευτικής κάνναβης που χρησιμοποιούσε ήταν απολύτως σωστές . Είχε βασιστεί σε διεθνείς συστάσεις, που ήταν αποτέλεσμα πρόσφατων μελετών.

«Τότε δεν είχα την πολυτέλεια και την ασφάλεια να έχω ένα εξειδικευμένο γιατρό όπως σήμερα, είχα πάρει την υγεία μου στα χέρια μου. Όχι από θάρρος ή μαγκιά αλλά από απελπισία…πέθαινα στην κυριολεξία. Ανήκα στη μικρή μερίδα των ασθενών που έκαναν εξαιρετικά σοβαρές παρενέργειες με τη χρήση των βιολογικών παραγόντων. Τι θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος απελπισμένος που βλέπει να χάνεται η ζωή του; Τί άλλο θα μπορούσε να φοβηθεί;

Όλα αυτά ήδη ανήκουν στο παρελθόν για την ’Αννα . Σήμερα στη χώρα μας, ο ασθενής αφού αξιολογηθεί από τον ειδικό, θα λάβει τη σχετική συνταγή -ή εφόσον ο θεράπων δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης θα τον παραπέμψει στον αντίστοιχο ειδικό, επισημαίνει η κα Καραναστάση. «Η συνταγή εκτελείται σε οποιαδήποτε ιδιωτικό φαρμακείο, όσον αφορά δε τους ανθούς -που μέχρι σήμερα είναι η μόνη διαθέσιμη φαρμακοτεχνική μορφή στη χώρα μας- συνοδεύεται από την αγορά της ειδικής εγκεκριμένης ιατροτεχνολογικής συσκευής».

Το σύνολο του κόστους της θεραπείας επιβαρύνει τον ασθενή, καθότι τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης ανήκουν στα μη αποζημιούμενα φάρμακα. «Η δοσολόγηση γίνεται σταδιακά – διαδικασία που ακολουθούμε σε αρκετές θεραπείες και καλείται ”τιτλοποίηση”. Δεν έχει όμως θέση εδώ η κλασική προσέγγιση της δοσολόγησης σε γραμμάρια, χιλιοστόγραμμα, μονάδες ή κάτι αντίστοιχο. Κάθε ασθενής έχει τη δική του θεραπευτική δόση και η εύρεση της θα γίνει σε συνεργασία με το θεράποντα, γι αυτό η συνεργασία αυτή είναι κομβικής σημασίας . Ούτε υπάρχει μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια δόση, παρότι στη χώρα μας υπάρχει σχετικός περιορισμός» καταλήγει η κα Καραναστάση.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.4.202410:01 πμ

  Το διαγνωστικό κέντρο Euromedica Λευκός Πύργος αποτελεί την τελευταία και πλέον σύγχρονη προσθήκη στη λίστα των μονάδων υγείας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μόλις λίγα μέτρα από τον Λευκό Πύργο, διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής με την δυνατότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.4.20248:45 μμ

  Όσον αφορά τη γεύση και την ικανοποίηση, το παγωτό προσφέρει και τα δυο στο 100%. Αλλά είναι επίσης γεμάτο με ζάχαρη, θερμίδες και μερικές φορές τεχνητά πρόσθετα, επομένως, από την άποψη της υγείας, μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι είναι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.4.20246:45 μμ

  Στα ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα επίπεδα παραμένει η θετικότητα του SARS-CoV2 στην κοινότητα, ενώ οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από λοίμωξη covid-19 καταγράφουν μείωση. Αντίθετα η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.4.20248:52 πμ

    Την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά παρακολουθούν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο διατηρώντας στάση αναμονής για τυχόν ευρεία μετάδοση στον άνθρωπο. Ο κίνδυνος ανθρώπινων κρουσμάτων από τη γρίπη των πτηνών – λοίμωξης με δυναμική πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

9.4.20246:30 μμ

  Το αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και την Γη, είναι εξαιρετικά επιβλητικό, αλλά όχι σπάνιο. Η θέαση μιας πλήρους εκλείψεως του ηλίου γίνεται από συγκεκριμένους τόπους κάθε φορά, ανάλογα με την τροχιά των

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8.4.20245:20 μμ

  Κατά τη διάρκεια της σημερινής ολικής ηλιακής έκλειψης η οποία θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, τον Καναδά και το Μεξικό, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συλλέξουν ανεκτίμητα δεδομένα για τα πάντα- από την ατμόσφαιρα του Ήλιου μέχρι τις

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.4.20241:26 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή