Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Έρχονται φάρμακα υψηλού κόστους και προληπτικά τεστ για καρκίνο και παχυσαρκία!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18/04/20248:36 πμ

Έρχονται φάρμακα υψηλού κόστους και προληπτικά τεστ για καρκίνο και παχυσαρκία!

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι, πάντως, να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το δίκτυο των 11.000 κοινοτικών φαρμακείων

Freepik
Φωτ. Freepik

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Σε συνεχείς επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς γίνονται συζητήσεις προκειμένου να εκχωρηθεί στα φαρμακεία μέρος της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διακινούν αποκλειστικά τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν θα κλείσουν διαβεβαίωσε, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας τέλος σε σχετικές φήμες.

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε η νέα υπηρεσία παράδοσης ΦΥΚ κατ’ οίκον μέσω courier σε περίπου 2.000 ασθενείς δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από πέντε χρόνια νοσήματα (κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία), ενώ για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων, συζητείται τώρα η εμπλοκή των φαρμακείων της γειτονιάς.

Ειδικότερα, η λύση προτάθηκε για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό περιβάλλον της άυλης συνταγογράφησης, διαδικασία που απαιτείται για την παραγγελία και παραλαβή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι.

Τα Κοινοτικά Φαρμακεία στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι, πάντως, να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το δίκτυο των 11.000 κοινοτικών φαρμακείων -όχι μόνο για την ασφαλέστερη διανομή των ΦΥΚ και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, που δρομολογείται ήδη και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες- αλλά και για την διεξαγωγή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπ. Δοξιάδης”που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πρόκειται αφενός για τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αντίστοιχα προγράμματα για τον έλεγχο της παχυσαρκίας, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχει ήδη ανακοινωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εντάξει το δίκτυο των φαρμακείων στον σχεδιασμό της διανομής των FIT self test σε περίπου 3,8 εκατ. πολίτες ηλικίας 50 – 70 ετών. Πρόκειται για τεστ κοπράνων, ένα κιτ αυτοεξέτασης δηλαδή, που οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση του πολύποδα και καθοδηγεί τον πολίτη που θα αποδειχθεί θετικός, να προβεί σε κολονοσκόπηση.

Αντίστοιχα, υπάρχει πρόθεση τα φαρμακεία να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της καλύτερης προσβασιμότητας γυναικών απομακρυσμένων περιοχών στο HPV DNA Test.

Στην μοριακή εξέταση υψηλής ακρίβειας, δηλαδή, που δίνει την πληροφορία ποια γυναίκα έχει τον ιό HPV και άρα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η λήψη κολπικού δείγματος για την διενέργεια της εξέτασης αυτής στις γυναίκες παραμεθόριων περιοχών και νησιών, συναντά σημαντικές δυσκολίες και γι’ αυτό υπάρχει η τεχνική της αυτοδειγματοληψίας (self-sampling), μέσω ενός κιτ, που θα διανέμεται στις γυναίκες αυτές και πάλι μέσω των φαρμακείων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Τα φαρμακεία και στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Η εύκολη και άμεση πρόσβαση που έχουν οι φαρμακοποιοί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους βάζει σε πλεονεκτική θέση μέσα στην κοινότητα για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα εκστρατειών προώθησης προγραμμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της παχυσαρκίας.

Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν εμπλακεί τα φαρμακεία της κοινότητας σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί, προσεγγίζοντας τους πολίτες και ωθώντας τους να συμπληρώσουν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας δεδομένων για την υγεία του πληθυσμού, με την καταγραφή του ύψους, του βάρους, το ιατρικού τους ιστορικού, τις τρέχουσες θεραπευτικές αγωγές που λαμβάνουν, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες, τη στάση και τις συμπεριφορές τους αναφορικά με την υγεία τους (κάπνισμα κλπ).

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα αποτελέσουν μια σημαντική βάση δεδομένων και θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να χαράξουν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές υγείας, αναφορικά με τη διαχείριση του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

SKG • thessnews.gr

25.4.20249:57 πμ

  Πολλές έρευνες της σύγχρονης εποχής καταλήγουν μέσα από διαπιστώσεις ότι τα παιδιά παίρνουν βάρος με ταχύτερο ρυθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είναι λοιπόν σημαντικό για τους γονείς να καλλιεργούν υγιεινές καλοκαιρινές

SKG • thessnews.gr

25.4.20249:45 πμ

  Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες θα πιάσουν τα ύψη… Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα σχετιζόμενα με την υγεία, τα οποία μπορεί να καλύπτουν μια ευρεία γκάμα από κάτι απλό μέχρι και κάτι πιο σύνθετο. Είναι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.4.20245:12 μμ

  Ενδομήτριες επεμβάσεις με χρήση λέιζερ που αυξάνουν από 60 έως 80% την επιβίωση διδύμων τα οποία έχουν κοινό πλακούντα και εμφανίζουν σύνδρομο TTTS (twin-to-twin transfusion syndrome), πραγματοποιούνται στη Γ΄ Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο».   Το σύνδρομο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22.4.20243:49 μμ

    Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 25/4/2024 ημέρα Πέμπτη στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από το γυάλινο περίπτερο από τις 10 το πρωϊ έως τη μία το μεσημέρι.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.4.20241:26 μμ

    Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από κάποιον από τους ιούς που προκαλούν γρίπη προειδοποιούν οι ειδικοί στις λοιμώξεις του πλανήτη. Το 57% όσων συμμετείχαν σε νέα διεθνή έρευνα είπαν πως η γρίπη είναι αυτή που έχει περισσότερες πιθανότητες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20.4.20248:20 μμ

  Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διαπίστωσε ότι το GPT-4, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) της OpenAI, μπορεί να αξιολογήσει οφθαλμικά προβλήματα πολύ πιο αποτελεσματικά από τους μη ειδικευμένους γιατρούς.   Το GPT-4 ξεπέρασε ή πέτυχε

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25.4.20244:12 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή