Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23/03/20248:20 μμ

Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα φέρει τουλάχιστον κάποια από τα οφέλη της άσκησης.

PIXABAY
Φωτ. PIXABAY

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικά από τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι. Το νέο φάρμακο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά σε αρχικά πειράματα σε τρωκτικά, έδειξε ότι αξιοποιεί μια φυσική μεταβολική οδό που συνήθως ενεργοποιείται από τη σωματική άσκηση.

 

Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται SLU-PP-332, φαίνεται να βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία, τη φυσική κατάσταση και την αντοχή χωρίς τα τρωκτικά να κινούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ο μεταβολικός στόχος του φαρμάκου τους θεωρούνταν κάποτε μη θεραπεύσιμος ή πολύ δύσκολος για να ενεργοποιηθεί με φαρμακευτικά προϊόντα. Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει τελικά. Αν οι ερευνητές μπορέσουν να στοχεύσουν με επιτυχία την ίδια μεταβολική οδό στον άνθρωπο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπευτικών ουσιών για ορισμένες από τις πιο δύσκολες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα φέρει τουλάχιστον κάποια από τα οφέλη της άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα αξιοποιεί πολυάριθμες μεταβολικές οδούς που μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο μια οδός φαίνεται να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, αφού ενεργοποιεί τους υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ERRs). Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται στους ιστούς των μυών, της καρδιάς και του εγκεφάλου και είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό, την ανοσία, τη φλεγμονή, την ομοιόσταση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Εδώ και μερικά χρόνια, επιστήμονες στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον εργάζονται πάνω σε μια εκδοχή ενός φαρμάκου ERR το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει τρεις διαφορετικούς τύπους ERR. Σε προηγούμενα πειράματα το SLU-PP-332 αύξησε τις μυικές ίνες που είναι ανθεκτικές στην κούραση στα σώματα των ποντικιών. Αυτό, με τη σειρά του, βελτίωσε την αντοχή των τρωκτικών στον τροχό, επιτρέποντάς τους να τρέξουν 70% περισσότερο και 45% μακρύτερα σε σχέση με εκείνα που δεν έλαβαν το φάρμακο. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τα σκελετικά μυϊκά κύτταρα μπόρεσαν να διατηρήσουν καλύτερα την ενεργειακή τους ισορροπία.

Σε μεταγενέστερα πειράματα διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο δύο φορές την ημέρα επί ένα μήνα, είχαν 10 φορές λιγότερο λίπος από τα ποντίκια που δεν έλαβαν τη θεραπεία, παρόλο που συνέχισαν να τρώνε την ίδια ποσότητα τροφής και να ασκούνται όπως και πριν.

«Αυτή η ένωση ουσιαστικά λέει στους σκελετικούς μύες να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης αντοχής», εξήγησε ο φαρμακοποιός Τόμας Μπέρις από το UF.

«Όταν τα ποντίκια έλαβαν το φάρμακο, ο μεταβολισμός του σώματός τους άρχισε να χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει όταν κάποιος νηστεύει ή γυμνάζεται. Και τα ζώα αρχίζουν να χάνουν βάρος» πρόσθεσε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το SLU-PP-332 είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της άσκησης, αλλά φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια μοριακή οδό που μεταφέρει πολλά οφέλη της άσκησης στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

«Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν και ένα χάπι που μιμείται ή ενισχύει τα αποτελέσματα της άσκησης θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή που αντιμετωπίζουν κάποια απώλεια μυών ενώ παίρνουν κάποια άλλα φάρμακα» κατέληξαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.4.20248:36 πμ

    Σε συνεχείς επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καθώς γίνονται συζητήσεις προκειμένου να εκχωρηθεί στα φαρμακεία μέρος της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.4.20249:46 πμ

  Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης πολιτών-ασθενών με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του.   Με στόχο λοιπόν την Ενημέρωση – Αφύπνιση του

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.4.202410:00 μμ

  Το ανθρώπινοανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα που κυκλοφορούν συνεχώς σε όλο το σώμα. Το κυψελοειδές δίκτυο ενορχηστρώνει τις αλληλεπιδράσεις με κάθε όργανο και ιστό προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά από λειτουργίες. Αυτή η πολυπλοκότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.4.20248:45 μμ

  Η εικονική πραγματικότητα και η ρομποτική έχουν τεθεί πλέον στην υπηρεσία της θεραπευτικής άσκησης. Ασκήσεις σωματικής ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με νοητικές ασκήσεις μέσω εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αθλητών, γιλέκα ανιχνεύουν τις μυικές αντιδράσεις νευρολογικών ασθενών και τους

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.4.202410:01 πμ

  Το διαγνωστικό κέντρο Euromedica Λευκός Πύργος αποτελεί την τελευταία και πλέον σύγχρονη προσθήκη στη λίστα των μονάδων υγείας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μόλις λίγα μέτρα από τον Λευκό Πύργο, διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής με την δυνατότητα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.4.20248:45 μμ

  Όσον αφορά τη γεύση και την ικανοποίηση, το παγωτό προσφέρει και τα δυο στο 100%. Αλλά είναι επίσης γεμάτο με ζάχαρη, θερμίδες και μερικές φορές τεχνητά πρόσθετα, επομένως, από την άποψη της υγείας, μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι είναι

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή