Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

10/07/2018 3:40 μμ

Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η αντικατάσταση πατάτας ή ρυζιού με φακές μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό, σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη του Πανεπιστημίου Guelph.

Ο καθηγητής Alison Duncan από το τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφικών Επιστημών και ο Dan Ramdath της Γεωργίας και της Agri-Food Canada διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισού μέρους αυτών των αμυλούχων πιάτων με φακές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανταπόκριση του σώματός σας στους υδατάνθρακες.

Η αντικατάσταση μισής μερίδας ρυζιού με φακές προκάλεσε πτώση της γλυκόζης στο αίμα κατά 20%. Αντικατάσταση πατάτας με φακές οδήγησε σε πτώση 35%.

“Τα όσπρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με κακοδιατηρημένα επίπεδα γλυκόζης”, δήλωσε ο Duncan, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη με τη διδακτορική φοιτήτρια Dita Moravek.

Ωστόσο, πολύ λίγοι Καναδοί τρώνε φακές, πρόσθεσε.

«Ο Καναδάς έχει μια τεράστια παραγωγή φακής, αλλά εξάγουμε το μεγαλύτερο μέρος και κάθε μέρα μόνο το 13% των Καναδών τρώει φακές», δήλωσε ο Duncan. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση».

Η μελέτη περιελάμβανε 24 υγιείς ενήλικες που έτρωγαν τέσσερα πιάτα – μόνο άσπρο ρύζι, μισό άσπρο ρύζι και μισές μεγάλες πράσινες φακές, μισό λευκό ρύζι και μισές μικρές πράσινες φακές και μισό άσπρο ρύζι και μισό κόκκινες φακές.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων πριν φάνε και δύο ώρες μετά. Επανέλαβαν τη διαδικασία μόνο για τις λευκές πατάτες και για τους ίδιους συνδυασμούς πατάτας και φακής.

“Αναμείξαμε τις φακές με τις πατάτες και το ρύζι, γιατί οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν συνήθως φακές από μόνες τους, αλλά συχνά τις καταναλώνουν σε συνδυασμό με άλλα άμυλα ως μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος, οπότε θέλαμε τα αποτελέσματα να το αντανακλούν”. Η γλυκόζη του αίματος έπεσε κατά παρόμοιες ποσότητες όταν το ήμισυ του αμύλου αντικαταστάθηκε με καθέναν από τους τρεις τύπους φακής.

Η γλυκόζη του αίματος περιλαμβάνει τη ζάχαρη που βρίσκεται στο αίμα κατά την πέψη στο άνω πεπτικό σύστημα και εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε άμυλο των τροφίμων που καταναλώνονται. Τα όσπρια, όπως οι φακές, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απελευθέρωση των σακχάρων που βρίσκονται στο άμυλο, στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τελικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δήλωσε ο Duncan.

“Αυτή η βραδύτερη απορρόφηση σημαίνει ότι δεν βιώνετε μια αιχμή γλυκόζης (υπεργλυκαιμία). Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων σε μια χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε κακή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2. Ουσιαστικά οι φακές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Οι φακές περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν τα ένζυμα που εμπλέκονται στην απορρόφηση της γλυκόζης και οι ίνες που περιέχονται σε αυτές μπορούν να ενθαρρύνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πρόσθεσε ο Duncan.

Τελικά το φακόρυζο ίσως να είναι μια πολύ καλή λύση για τους διαβητικούς, και όχι μόνο, που θα ήθελαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή χωρίς να στερηθούν τίποτα.
Από το φύλλο της THESSNEWS #112 (30/06/2018-01/07/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

16.10.2021 11:20 μμ

Τα φυσικά γλυκά φρούτα, που αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά επιδόρπια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου. Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr , η κατανάλωση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 11:03 μμ

Τα βότανα, τα δώρα αυτά της φύσης, βοηθούν τον οργανισμό μας στην φυσική αποτοξίνωσή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το shape.gr, οι αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση της χρήσης των βοτάνων και των μπαχαρικών στην καθημερινή διατροφή είναι πολλές και προέρχονται

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15.10.2021 7:15 πμ

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», προσφέρει σε ανασφάλιστες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 11:00 μμ

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σίδηρο τους. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου κάποιες τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τον αυξήσεις. Τι μπορείς να τρως όλες τις ώρες σύμφωνα με

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.10.2021 12:05 πμ

Το τρέξιμο, η πιο γνωστή άσκηση παγκοσμίως, μπορεί να σου χαρίσει πολλά οφέλη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το shape.gr, το τρέξιμο βοηθά: Λιγότερο στρες Η έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ για μισή ώρα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.10.2021 11:45 μμ

Μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί το μέλι.   Όπως αναφέρει η iatropedia.gr, το ωμό μέλι προέρχεται απευθείας από μια κυψέλη μελισσών. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν αυτήν αρχική την ουσία μέσα από ένα χοντρό φίλτρο

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ