Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

10/07/20183:40 μμ

Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

Είναι το φακόρυζο καλύτερο από το ρύζι για τους διαβητικούς;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η αντικατάσταση πατάτας ή ρυζιού με φακές μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό, σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη του Πανεπιστημίου Guelph.

Ο καθηγητής Alison Duncan από το τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφικών Επιστημών και ο Dan Ramdath της Γεωργίας και της Agri-Food Canada διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισού μέρους αυτών των αμυλούχων πιάτων με φακές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανταπόκριση του σώματός σας στους υδατάνθρακες.

Η αντικατάσταση μισής μερίδας ρυζιού με φακές προκάλεσε πτώση της γλυκόζης στο αίμα κατά 20%. Αντικατάσταση πατάτας με φακές οδήγησε σε πτώση 35%.

“Τα όσπρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με κακοδιατηρημένα επίπεδα γλυκόζης”, δήλωσε ο Duncan, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη με τη διδακτορική φοιτήτρια Dita Moravek.

Ωστόσο, πολύ λίγοι Καναδοί τρώνε φακές, πρόσθεσε.

«Ο Καναδάς έχει μια τεράστια παραγωγή φακής, αλλά εξάγουμε το μεγαλύτερο μέρος και κάθε μέρα μόνο το 13% των Καναδών τρώει φακές», δήλωσε ο Duncan. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση».

Η μελέτη περιελάμβανε 24 υγιείς ενήλικες που έτρωγαν τέσσερα πιάτα – μόνο άσπρο ρύζι, μισό άσπρο ρύζι και μισές μεγάλες πράσινες φακές, μισό λευκό ρύζι και μισές μικρές πράσινες φακές και μισό άσπρο ρύζι και μισό κόκκινες φακές.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων πριν φάνε και δύο ώρες μετά. Επανέλαβαν τη διαδικασία μόνο για τις λευκές πατάτες και για τους ίδιους συνδυασμούς πατάτας και φακής.

“Αναμείξαμε τις φακές με τις πατάτες και το ρύζι, γιατί οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν συνήθως φακές από μόνες τους, αλλά συχνά τις καταναλώνουν σε συνδυασμό με άλλα άμυλα ως μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος, οπότε θέλαμε τα αποτελέσματα να το αντανακλούν”. Η γλυκόζη του αίματος έπεσε κατά παρόμοιες ποσότητες όταν το ήμισυ του αμύλου αντικαταστάθηκε με καθέναν από τους τρεις τύπους φακής.

Η γλυκόζη του αίματος περιλαμβάνει τη ζάχαρη που βρίσκεται στο αίμα κατά την πέψη στο άνω πεπτικό σύστημα και εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε άμυλο των τροφίμων που καταναλώνονται. Τα όσπρια, όπως οι φακές, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απελευθέρωση των σακχάρων που βρίσκονται στο άμυλο, στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τελικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δήλωσε ο Duncan.

“Αυτή η βραδύτερη απορρόφηση σημαίνει ότι δεν βιώνετε μια αιχμή γλυκόζης (υπεργλυκαιμία). Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων σε μια χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε κακή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2. Ουσιαστικά οι φακές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Οι φακές περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν τα ένζυμα που εμπλέκονται στην απορρόφηση της γλυκόζης και οι ίνες που περιέχονται σε αυτές μπορούν να ενθαρρύνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πρόσθεσε ο Duncan.

Τελικά το φακόρυζο ίσως να είναι μια πολύ καλή λύση για τους διαβητικούς, και όχι μόνο, που θα ήθελαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή χωρίς να στερηθούν τίποτα.
Από το φύλλο της THESSNEWS #112 (30/06/2018-01/07/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:55 πμ

  Η ελαφριά, τακτική άσκηση των ενηλίκων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική, αλλά και τη σωματική υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».   Η μελέτη είναι η

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:16 πμ

    Τους 531 έφτασαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον HIV/AIDS τους πρώτους 10 μήνες του 2023, αριθμός που μεταφράζεται σε 5,1 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για ρεκόρ τετραετίας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που αναμένεται να δοθούν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29.11.20237:19 πμ

  Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα και αύριο  η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ πανελλαδική στάση εργασίας για την Πέμπτη ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη από εργαζόμενους σε όλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

28.11.20239:55 πμ

  Στοιχεία πιθανών παγετώνων άλατος στον Ερμή ανακάλυψαν επιστήμονες του Planetary Science Institute, ανοίγοντας εν δυνάμει ένα νέο σύνορο στην αστροβιολογία, καθώς αποκαλύπτεται έτσι ένα ευμετάβλητο περιβάλλον που μπορεί να έχει κοινά χαρακτηριστικά – ως προς τις συνθήκες κατοικησιμότητας- με

thess

Επικαιρότητα

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

3.12.202310:27 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή