Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Εικονική πραγματικότητα και ρομποτική στην υπηρεσία της θεραπευτικής άσκησης

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12/04/20248:45 μμ

Εικονική πραγματικότητα και ρομποτική στην υπηρεσία της θεραπευτικής άσκησης

Εικονική πραγματικότητα και ρομποτική στην υπηρεσία της θεραπευτικής άσκησης

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Η εικονική πραγματικότητα και η ρομποτική έχουν τεθεί πλέον στην υπηρεσία της θεραπευτικής άσκησης. Ασκήσεις σωματικής ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με νοητικές ασκήσεις μέσω εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αθλητών, γιλέκα ανιχνεύουν τις μυικές αντιδράσεις νευρολογικών ασθενών και τους βοηθούν να κινήσουν αντικείμενα με τη σκέψη, ενώ ηλεκτρονικές σόλες δείχνουν πόσο βαδίζει κάποιος, με τι ταχύτητα και με ποια ισορροπία.

 

Η «Εφαρμογή μεθόδων εικονικής πραγματικότητας – ρομποτικής στη θεραπευτική γύμναση» αποτέλεσε το θέμα της διάλεξης του καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη, στο πλαίσιο του 12ου Συνέδριο «Ιατρική της Άθλησης στον 21ο Αιώνα», που διοργανώνει 12-14 Απριλίου το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ.

«Προσπαθούμε με εικονική πραγματικότητα να κάνουμε ασκήσεις τα συστήματα σωματικής ενδυνάμωσης. Αυτό, συνδυασμένο με νοητική άσκηση, δηλαδή με συστήματα που μπορούν να ασκήσουν το νου, το χρησιμοποιούμε για εκπαίδευση και προπόνηση αθλητών, όπως π.χ. ποδοσφαιριστές για να μπορούν να πασάρουν πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, να είναι πιο ευέλικτοι, να βελτιώσουν δηλαδή τις ικανότητές τους με ένα σύστημα που έχουμε», ανέφερε ο κ. Μπαμίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ρομποτική τεχνολογία, η επαυξημένη/ εικονική πραγματικότητα και παιχνίδια σοβαρού σκοπού χρησιμοποιούνται για να δώσουν σε ασθενείς με εγκεφαλικό ή με κακώσεις του νωτιαίου μυελού τις κινητικές λειτουργίες που έχουν χάσει. Ο ασθενής φοράει ένα γιλέκο που έχει αισθητήρες και στέκεται μπροστά από την οθόνη, ώστε οι κινήσεις του στον πραγματικό κόσμο να έρθουν σε απόλυτη συμφωνία με τον εικονικό κόσμο του παιγνιδιού σοβαρού σκοπού που πρόκειται να ξεκινήσει, δηλαδή να συντονιστεί το παιχνίδι με τη ρομποτική συσκευή.

«Στο πρόγραμμα HEROES (Human Extremity Robotic Rehabilitation and Outcome Enhancement for Stroke), που “τρέχουμε” με φορετές συσκευές, όπως ένα γιλέκο με καλώδια, προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις μυικές αντιδράσεις κάποιου που δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια και προσπαθεί να σκεφτεί ότι κούνησε το χέρι του και να τον βοηθήσουμε κιόλας αφού πρώτα τον εκπαιδεύσουμε με εικονική πραγματικότητα. Η ανίχνευση γίνεται όχι μόνο με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, που είναι το κλασικό, αλλά προσπαθούμε και με ηλεκτρομυογράφημα να δούμε και να επέμβουμε», σημείωσε ο κ. Μπαμίδης.

Τέλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ψηφιοποίησης των αξιολογήσεων της σωματικής άσκησης και της σωματικής κατάστασης, με συστήματα όπως ηλεκτρονικές σόλες. «Οι ηλεκτρονικές σόλες μπορούν να ψηφιοποιήσουν τη βάδιση και μπορούμε να δούμε πόσο βαδίζει, πόσο γρήγορα με ποια ισορροπία κ.λπ. Αυτές οι σόλες είναι εμπορικό προϊόν, δεν δικό μας, όμως εμείς το αξιοποιούμε ως αισθητήρα για να μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση του ανθρώπου που τις φοράει ψηφιοποιημένα και να μπει μέσα σε έναν φάκελο», πρόσθεσε ο κ. Μπαμίδης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

SKG • thessnews.gr

25.4.20249:57 πμ

  Πολλές έρευνες της σύγχρονης εποχής καταλήγουν μέσα από διαπιστώσεις ότι τα παιδιά παίρνουν βάρος με ταχύτερο ρυθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είναι λοιπόν σημαντικό για τους γονείς να καλλιεργούν υγιεινές καλοκαιρινές

SKG • thessnews.gr

25.4.20249:45 πμ

  Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες θα πιάσουν τα ύψη… Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα σχετιζόμενα με την υγεία, τα οποία μπορεί να καλύπτουν μια ευρεία γκάμα από κάτι απλό μέχρι και κάτι πιο σύνθετο. Είναι

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.4.20245:12 μμ

  Ενδομήτριες επεμβάσεις με χρήση λέιζερ που αυξάνουν από 60 έως 80% την επιβίωση διδύμων τα οποία έχουν κοινό πλακούντα και εμφανίζουν σύνδρομο TTTS (twin-to-twin transfusion syndrome), πραγματοποιούνται στη Γ΄ Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο».   Το σύνδρομο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22.4.20243:49 μμ

    Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 25/4/2024 ημέρα Πέμπτη στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από το γυάλινο περίπτερο από τις 10 το πρωϊ έως τη μία το μεσημέρι.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.4.20241:26 μμ

    Η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από κάποιον από τους ιούς που προκαλούν γρίπη προειδοποιούν οι ειδικοί στις λοιμώξεις του πλανήτη. Το 57% όσων συμμετείχαν σε νέα διεθνή έρευνα είπαν πως η γρίπη είναι αυτή που έχει περισσότερες πιθανότητες

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20.4.20248:20 μμ

  Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διαπίστωσε ότι το GPT-4, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) της OpenAI, μπορεί να αξιολογήσει οφθαλμικά προβλήματα πολύ πιο αποτελεσματικά από τους μη ειδικευμένους γιατρούς.   Το GPT-4 ξεπέρασε ή πέτυχε

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25.4.20244:12 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή