Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.
Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι:
Ενίσχυση της β-καροτίνης
Οι βαθιά πορτοκαλί γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι αποκρούει τις ασθένειες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα είδη καρκίνου καθώς και οφθαλμικές παθήσεις.
Η υγιεινή προετοιμασία είναι εύκολη
Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα θρεπτικά συστατικά που θα προσφέρουν σε αυτόν που θα τις καταναλώσει. Η απλούστερη μέθοδος, το ψήσιμο στον φούρνο, έχει αποδειχθεί ότι είναι και η καλύτερη.
Βιταμίνη Α
Μία μόνο μέτρια ψημένη γλυκοπατάτα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ένα ποσοστό 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεται για να διατηρήσει τα μάτια και το δέρμα του υγιή και να βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών.
Ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτές οι πολύχρωμες πατάτες έχουν μια μοναδική πρωτεΐνη που ονομάζεται αναστολέας πρωτεάσης. Όταν δοκιμάστηκε εναντίον καρκινικών κυττάρων, φάνηκε να σταματάει σε κάποιον βαθμό την ανάπτυξή τους.
Βιταμίνες και μέταλλα
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υψηλά επίπεδα καλίου βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ασβέστιο ενισχύει τα οστά.
Είναι καλές για το σάκχαρο του αίματος
Οι λευκές πατάτες, αυτές που συνήθως τρώγονται ψητές ή τηγανητές, κατατάσσονται ψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Οι γλυκοπατάτες κατατάσσονται χαμηλότερα. Έχουν επίσης περισσότερες φυτικές ίνες – περίπου 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 3/4 φλιτζανιού – οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και κρατούν χορτάτο τον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προσφέρουν πολύ καλές φυτικές ίνες
Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με χορταστικές φυτικές ίνες. Έτσι, καθίστανται χρήσιμες και για όποιον προσπαθεί να αδυνατίσει. Ψημένες με τη φλούδα, μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικό ή να μπουν πολτοποιημένες, ψητές ή ψιλοκομμένες σε ένα αλμυρό στιφάδο. Οι λευκές πατάτες έχουν τα πλεονεκτήματά τους – και οι δύο τύποι πατάτας είναι χωρίς λιπαρά – αλλά οι γλυκές έχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.
Είναι καλή πηγή σιδήρου
Οι γλυκοπατάτες είναι καλή πηγή σιδήρου. Αυτό τις καθιστά αγαπημένο τρόφιμο για χορτοφάγους και vegans. Ο λόγος είναι απλός: Το κρέας έχει αιμικό σίδηρο, τον οποίο το σώμα απορροφά πιο εύκολα από τον μη αιμικό τύπο που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο αν κάποιος καταναλώνει τροφές με πολλή βιταμίνη C, όπως οι γλυκοπατάτες, το σώμα του μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τον μη αιμικό σίδηρο.
Έχουν μακρά ιστορία
Οι γλυκοπατάτες συχνά συγχέονται με άλλα λαχανικά. Συνήθως, τις μπερδεύουν με το γιαμ. Η αλήθεια είναι ότι προέρχονται από μια πολύ παλαιότερη οικογένεια. Οι γλυκοπατάτες μπορούν να εντοπίσουν τις ρίζες τους στο προϊστορικό Εκουαδόρ και το Περού. Το γιαμ το οποίο κατάγεται από τη Δυτική Αφρική και την Ασία, χρονολογείται μόνο από το 50.000 π.Χ. Είναι σπάνιο εκτός αυτών των περιοχών, οπότε αυτό το πιάτο που χαρακτηρίζεται ως “γιαμ” μπορεί στην πραγματικότητα να είναι γλυκοπατάτα.
Είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο
Μπορεί οι γλυκοπατάτες να συνδέονται παγκοσμίως με γιορτές όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών, όπου και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορα φαγητά κατσαρόλας και πίτες του εορταστικού τραπεζιού, δεν υπάρχει όμως λόγος να περιορίζεται η κατανάλωσή τους σε μερικούς μόνο μήνες, όταν μπορεί κανείς να τις απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ διαθέτουν ωμές και κονσερβοποιημένες πατάτες όλο τον χρόνο, ενώ συχνά διατίθενται και κατεψυγμένες.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: PIXABAY