Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / Αυτός είναι ο χυμός που καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

28/10/2021 11:59 μμ

Αυτός είναι ο χυμός που καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι μειώνει σημαντικά την ιντερλευκίνη 6 – δείκτη της φλεγμονής – τόσο στους υγιείς ενήλικες όσο και στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Αυτός είναι ο χυμός που καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Γράφει THESSNEWS-DESK

Πολύ ευχάριστα για την καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στους ενηλίκους είναι τα πορίσματα μίας νέας μελέτης, σύμφωνα με τα οποία ο 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.gr, παρόλο που τελέστηκε σε ένα σχετικά περιορισμένο φάσμα, μια νέα μελέτη που διενήργησαν επιστήμονες από την ομάδα Think Healthy, και τα Πανεπιστήμια Tufts και George Mason και δημοσίευσαν στο Advances in Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι μειώνει σημαντικά την ιντερλευκίνη 6 -δείκτη της φλεγμονής- τόσο στους υγιείς ενήλικες όσο και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης, μειώθηκαν δύο ακόμη δείκτες της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έφτασαν τη στατιστική σημασία.

Τα ευρήματα της μελέτης βρίσκονται σε αντιστοιχία με προηγούμενη επανεξέταση που ανέφερε τις επωφελείς επιδράσεις της εσπεριδίνης -βασικής βιοενεργής ένωσης που βρίσκεται στα πορτοκάλια και στον 100% φυσικό χυμό– στη μείωση κάποιων δεικτών της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Υπενθυμίζεται ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ή την εξέλιξη ορισμένων χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

 

Τί υποστηρίζουν οι επιστήμονες

 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μελέτες σαν αυτή είναι απαραίτητες προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά στα υπάρχοντα στοιχεία και οι μελλοντικές έρευνες να σχεδιαστούν με στόχο να τα καλύψουν. Οι ειδικοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα για να επεκτείνουν το φάσμα της εργασίας τους σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης 100% φυσικής πορτοκαλάδας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2021.

«Γνωρίζουμε ότι ο 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, καθώς και ωφέλιμες βιοενεργές ενώσεις που έχουν την προοπτική να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Η επανεξέταση αυτή μάς λέει ότι κάποιες μελέτες βρίσκουν οφέλη στον 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για να φτάσουμε σε πιο οριστικά συμπεράσματα», εξηγεί ο Gail Rampersaud, διατροφολόγος στο Τμήμα Εσπεριδοειδών της Florida.

Η επανεξέταση επεξεργάστηκε τις δημοσιευμένες μελέτες που σχετίζονται με τον 100% φυσικό χυμό και τους δείκτες της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Αποτελείται από τρία μέρη: μια ποιοτική ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής 21 μελετών με 307 υγιείς ενήλικες και 327 ενήλικες με κίνδυνο παθήσεων, μια συστηματική επανεξέταση μιας υπο-ομάδας 16 μελετών που μετρούσαν τους έξι πιο συχνά αναφερόμενους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα και 10 μελέτες που είχαν επαρκή δεδομένα για τη διεξαγωγή μιας μετα-ανάλυσης. Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τη συνολική ποιότητα και τις πιθανές προκαταλήψεις στις μελέτες.

Το ευρύ φάσμα και οι συστηματικές επανεξετάσεις αποκάλυψαν ότι, σε γενικές γραμμές, ο 100% φυσικός χυμός είτε είχε επωφελείς είτε καθόλου επιδράσεις στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποιούν ότι οι μελέτες περιελάμβαναν ένα σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων, τα στοιχεία είχαν χαμηλή δυναμική και υπήρχε μέτριος κίνδυνος προκαταλήψεων. Συνεπώς, συνολικά τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Πηγή φώτο: PIXABAY

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

28.11.2021 3:40 μμ

Όταν μιλάμε για προστασία από τον καρκίνο, το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

27.11.2021 11:59 μμ

Σίγουρα όλοι μας γνωρίζουμε τί είναι η υπέρταση, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής αυξάνουν κατακόρυφα το στρες. Αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζουμε, είναι ότι κάποιες τροφές που καταναλώνουμε μας βοηθούν να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση ενώ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

20.11.2021 11:40 μμ

Τα μήλα είναι τα φρούτα που πρωταγωνιστούν αυτήν την περίοδο. Πέρα του ότι είναι πολύ υγιεινά, είναι και πολύ γευστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Ένα από αυτά τα γλυκά είναι και η 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

20.11.2021 3:00 μμ

Είτε την τρώμε ολόκληρη, είτε σε smoothies ή χυμούς, η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και παράλληλα πολύτιμο σύμμαχο της υγείας. Όπως διαβάζουμε στο ygeiamou.gr, η μπανάνα δεν είναι απλώς από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα,

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

14.11.2021 11:20 μμ

Η απώλεια βάρους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι πειρασμοί είναι παντού γύρω μας κάτι που συνήθως δυσκολεύει στο να μείνουμε σταθεροί στον στόχο μας. Όμως υπάρχουν μερικά πρακτικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις την μόνιμη απώλεια βάρους.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

13.11.2021 10:20 μμ

Ρίγανη, θυμάρι, κουρκουμάς, κύμινο, κανέλα, μοσχοκάρυδο… Η λίστα με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε παραδοσιακά στην ελληνική κουζίνα και ο συνδυασμός τους δεν έχουν τελειωμό, δίνοντας έντονη γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας.   Μια άλλη όμως θετική επίδραση του συνδυασμού

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9.12.2021 5:30 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή