γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Με αφορμή τον θόρυβο από την ατυχία του μοντέλου Lauren Wasser, που λόγω του συνδρόμου τοξικού σοκ (ΣΤΣ) που έπαθε από ταμπόν έχασε το δεξί της πόδι και κινδυνεύει να χάσει και το αριστερό, και με δεδομένο ότι στις γιορτινές ημέρες οι μετακινήσεις είναι πολύωρες, ας θυμίσουμε τι είναι το ΣΤΣ και πώς το αποφεύγουμε.
Η περιπέτεια της 29χρονης ξεκίνησε το 2012, όταν έπαθε τοξικό σοκ από ταμπόν. Πέντε χρόνια μετά, η Lauren αποκαλύπτει ότι αναπόφευκτα θα ακρωτηριαστεί και το άλλο της πόδι λόγω των πόνων που νιώθει. Αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της προκειμένου να προειδοποιήσει και να προστατεύσει άλλες γυναίκες για τον σοβαρό αυτόν κίνδυνο μόλυνσης.
«Σε λίγους μήνες αναπόφευκτα θα μου ακρωτηριάσουν και το άλλο πόδι. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό. Αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω ώστε να μη συμβεί σε άλλους» δήλωσε το 29χρονο μοντέλο, που προωθεί νομοθεσία που παροτρύνει τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να βοηθήσουν στη δοκιμή προϊόντων γυναικείας υγιεινής, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή.
Τι είναι όμως το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από ταμπόν;
Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ πρωτοήρθε στο φως της ιατρικής κοινότητας τη δεκαετία του 1980 από τον μικροβιολόγο Philip Tierno και την ομάδα του, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα συνθετικά υλικά εξασφάλιζαν εύφορο περιβάλλον στα βακτήρια. Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ή του σταφυλόκοκκου είναι αυτά που προκαλούν τη μόλυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Σύνδρομο Τοξικού Σοκ. Αν και πρόκειται για κοινά βακτήρια, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των συγκεκριμένων βακτηρίων παράγει μια τοξίνη αρκετά ισχυρή, η οποία μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή ανοσολογική αντίδραση, έως και σηπτικό θάνατο.
Τι συμπτώματα έχει;
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται αν δημιουργηθεί το σοκ είναι έντονα, άρα πολύ εύκολα μπορεί να τα αντιληφθεί η γυναίκα. Έντονος πονοκέφαλος, σύγχυση, ίλιγγος, τάση λιποθυμίας και εμετού, διάρροια, υψηλός πυρετός, εξάνθημα παρόμοιο με ηλιακό έγκαυμα, πόνοι στην κοιλιά, δυσοσμία κολπικών υγρών είναι μόνο μερικά από αυτά. Αν εμφανισθούν, η πρώτη σας κίνηση είναι να αφαιρέσετε το ταμπόν, έστω και προληπτικά, και να επισκεφθείτε τον γιατρό σας άμεσα. Δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σηψαιμία, γεγονός πολύ επικίνδυνο, οπότε κάθε λεπτό μετράει.
Πώς προλαμβάνεται;
Η υγιεινή της περιοχής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η χρήση του ταμπόν δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο, δηλαδή τις 6 ώρες, με προτιμότερο η αλλαγή να γίνεται στις 3 με 4 ώρες. Τηρώντας αυστηρά τους κανόνες καθαριότητας στα χέρια μας και στα εσώρουχά μας για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή, μπορούμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις και την πιθανότητα ανάπτυξης τοξικού σοκ.
Με πολύ απλές κινήσεις μπορεί να γλυτώσουμε από πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, στις οποίες δεν φανταζόμασταν καν ότι μπορεί να εμπλακούμε. Προσοχή στην υγιεινή, ειδικά στα ταξίδια!
Από το φύλλο της THESSNEWS #87 (06/01/2018-07/01/2018)