Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Χρησιμοποιείτε ταμπόν; Αλλάξτε το συχνά και τηρήστε κανόνες υγιεινής!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11/01/2018 10:54 μμ

Χρησιμοποιείτε ταμπόν; Αλλάξτε το συχνά και τηρήστε κανόνες υγιεινής!

Χρησιμοποιείτε ταμπόν; Αλλάξτε το συχνά και τηρήστε κανόνες υγιεινής!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Με αφορμή τον θόρυβο από την ατυχία του μοντέλου Lauren Wasser, που λόγω του συνδρόμου τοξικού σοκ (ΣΤΣ) που έπαθε από ταμπόν έχασε το δεξί της πόδι και κινδυνεύει να χάσει και το αριστερό, και με δεδομένο ότι στις γιορτινές ημέρες οι μετακινήσεις είναι πολύωρες, ας θυμίσουμε τι είναι το ΣΤΣ και πώς το αποφεύγουμε.

Η περιπέτεια της 29χρονης ξεκίνησε το 2012, όταν έπαθε τοξικό σοκ από ταμπόν. Πέντε χρόνια μετά, η Lauren αποκαλύπτει ότι αναπόφευκτα θα ακρωτηριαστεί και το άλλο της πόδι λόγω των πόνων που νιώθει. Αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της προκειμένου να προειδοποιήσει και να προστατεύσει άλλες γυναίκες για τον σοβαρό αυτόν κίνδυνο μόλυνσης.

«Σε λίγους μήνες αναπόφευκτα θα μου ακρωτηριάσουν και το άλλο πόδι. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό. Αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω ώστε να μη συμβεί σε άλλους» δήλωσε το 29χρονο μοντέλο, που προωθεί νομοθεσία που παροτρύνει τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να βοηθήσουν στη δοκιμή προϊόντων γυναικείας υγιεινής, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή.

Τι είναι όμως το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από ταμπόν;
Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ πρωτοήρθε στο φως της ιατρικής κοινότητας τη δεκαετία του 1980 από τον μικροβιολόγο Philip Tierno και την ομάδα του, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα συνθετικά υλικά εξασφάλιζαν εύφορο περιβάλλον στα βακτήρια. Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ή του σταφυλόκοκκου είναι αυτά που προκαλούν τη μόλυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Σύνδρομο Τοξικού Σοκ. Αν και πρόκειται για κοινά βακτήρια, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των συγκεκριμένων βακτηρίων παράγει μια τοξίνη αρκετά ισχυρή, η οποία μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή ανοσολογική αντίδραση, έως και σηπτικό θάνατο.

Τι συμπτώματα έχει;
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται αν δημιουργηθεί το σοκ είναι έντονα, άρα πολύ εύκολα μπορεί να τα αντιληφθεί η γυναίκα. Έντονος πονοκέφαλος, σύγχυση, ίλιγγος, τάση λιποθυμίας και εμετού, διάρροια, υψηλός πυρετός, εξάνθημα παρόμοιο με ηλιακό έγκαυμα, πόνοι στην κοιλιά, δυσοσμία κολπικών υγρών είναι μόνο μερικά από αυτά. Αν εμφανισθούν, η πρώτη σας κίνηση είναι να αφαιρέσετε το ταμπόν, έστω και προληπτικά, και να επισκεφθείτε τον γιατρό σας άμεσα. Δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σηψαιμία, γεγονός πολύ επικίνδυνο, οπότε κάθε λεπτό μετράει.

Πώς προλαμβάνεται;
Η υγιεινή της περιοχής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η χρήση του ταμπόν δεν πρέπει να ξεπερνά το ανώτατο όριο, δηλαδή τις 6 ώρες, με προτιμότερο η αλλαγή να γίνεται στις 3 με 4 ώρες. Τηρώντας αυστηρά τους κανόνες καθαριότητας στα χέρια μας και στα εσώρουχά μας για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή, μπορούμε να αποφύγουμε τις λοιμώξεις και την πιθανότητα ανάπτυξης τοξικού σοκ.

Με πολύ απλές κινήσεις μπορεί να γλυτώσουμε από πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, στις οποίες δεν φανταζόμασταν καν ότι μπορεί να εμπλακούμε. Προσοχή στην υγιεινή, ειδικά στα ταξίδια!
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #87 (06/01/2018-07/01/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

thess

Επικαιρότητα