Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Χρησιμοποιείτε συχνά απολυμαντικά χώρου; Προσοχή!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

16/12/2017 10:11 μμ

Χρησιμοποιείτε συχνά απολυμαντικά χώρου; Προσοχή!

Χρησιμοποιείτε συχνά απολυμαντικά χώρου; Προσοχή!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Η τακτική χρήση απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρων πνευμονικών συνθηκών, ανέφεραν ερευνητές.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) διαπίστωσε ότι η χρήση των προϊόντων αυτών, ακόμα και μόνο μία φορά την εβδομάδα, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – COPD) κατά σχεδόν το ένα τρίτο.

Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία από περισσότερες από 55.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ και οι επιστήμονες εξέτασαν την έκθεση σε συγκεκριμένα απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αλκοόλ και χημικές ουσίες γνωστές ως τεταρτοταγείς ενώσεις αμμωνίου (quats), οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται για την απολύμανση επιφανειών και τα έπιπλα.

Όλα αυτά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο COPD από 24% έως 32% στη μελέτη.

Η ΧΑΠ είναι ένας όρος ομπρέλα για μια σειρά από καταστάσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένου του εμφυσήματος, της χρόνιας βρογχίτιδας και του χρόνιου άσθματος. Η κατάσταση επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 30.000 άτομα να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση με απολυμαντικά με προβλήματα αναπνοής όπως το άσθμα, αλλά πιστεύεται ότι πρόκειται για το πρώτο κομμάτι της έρευνας για τον εντοπισμό μιας σύνδεσης μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ.

Ο Δρ Orianne Dumas, ερευνητής της Inserm, δήλωσε: “Οι δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στα απολυμαντικά έχουν λάβει πολύ λιγότερη προσοχή, αν και δύο πρόσφατες μελέτες σε ευρωπαίους πληθυσμούς έδειξαν ότι η εργασία ως καθαριστής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ. “Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να διερευνήσουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που μπορεί να αποτελούν τη βάση αυτής της σύνδεσης”.

Πρόσθεσε: “Ειδικότερα, πρέπει να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο της επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες στη ζωή στη ΧΑΠ και να διευκρινίσουμε τον ρόλο κάθε συγκεκριμένου απολυμαντικού.

“Ορισμένα από αυτά τα απολυμαντικά, όπως τα λευκαντικά και τα quats, χρησιμοποιούνται συχνά σε συνηθισμένα νοικοκυριά και η πιθανή επίδραση της οικιακής χρήσης των απολυμαντικών στην ανάπτυξη της ΧΑΠ είναι άγνωστη.

“Οι παλαιότερες μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ του άσθματος και της έκθεσης σε προϊόντα καθαρισμού και απολυμαντικά στο σπίτι, όπως η χλωρίνη και τα σπρέι, οπότε είναι σημαντικό να διερευνηθεί περαιτέρω αυτό.”

Από το 2009 μέχρι το 2017, 663 από τους 55.000 νοσηλευτές της μελέτης διαγνώστηκαν με ΧΑΠ.

Με τα αποτελέσματα αυτά, η σύσταση για πολύ καλό αερισμό των χώρων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη χρήση αυτών των ουσιών είναι απαραίτητη. Ειδικά όταν η χρήση γίνεται σε περιορισμένους χώρους (wc) και πολύ συχνά!

 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #83 (09/12/2017-10/12/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

thess

Επικαιρότητα