Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Μπορεί μια λερωμένη πάνα μωρού να κρύβει έναν μικρό θησαυρό υγείας;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11/09/2018 11:29 μμ

Μπορεί μια λερωμένη πάνα μωρού να κρύβει έναν μικρό θησαυρό υγείας;

Μπορεί μια λερωμένη πάνα μωρού να κρύβει έναν μικρό θησαυρό υγείας;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Οι ερευνητές στη Σχολή Ιατρικής της Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ισχυρά προβιοτικά βακτηρίδια στα κόπρανα των βρεφών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων και προβλημάτων πέψης.

Αυτά τα μικρόβια χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές για να αναπτύξουν ένα προβιοτικό «κοκτέιλ» που θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα μας να παράγει μια ουσιαστική ουσία για την υγεία. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά την περασμένη εβδομάδα στη δημοσίευση της έκθεσης Nature «Scientific Reports».

 

Πειράματα και σε ανθρώπους

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τα πειράματα σε ποντίκια και σε ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι ένα προβιοτικό κοκτέιλ που περιέχει ορισμένα βακτήρια που βρέθηκαν στο μωρό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας του σώματος να παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs).

«Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας αποτελούν βασικό συστατικό της καλής υγείας των εντέρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Hariom Yadav, PhD, βοηθός καθηγητή Μοριακής Ιατρικής στο Wake Forest και ερευνητής της μελέτης.

Ο Yadav πρόσθεσε ότι «Τα άτομα με διαβήτη, παχυσαρκία, αυτοάνοσες διαταραχές και καρκίνους συχνά έχουν λιγότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Η αύξησή τους μπορεί να είναι χρήσιμη στη διατήρηση ή ακόμα και στην αποκατάσταση ενός φυσιολογικού περιβάλλοντος στο έντερο και, ελπίζουμε, στη βελτίωση της υγείας».


Το μυστικό στις πάνες

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα κοπράνων από τις πάνες 34 υγιεινών βρεφών και στη συνέχεια επέλεξαν τα 10 καλύτερα βακτήρια από τα 321 που αναλύθηκαν. Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν πώς τα προβιοτικά ανθρώπινης προέλευσης μπορούν να αλλάξουν το έντερο και τα βακτηρίδια που ζουν μέσα σε αυτό.

Έτσι, οι ποντικοί έλαβαν μία μονή δόση και στη συνέχεια πέντε συνεχείς δόσεις του κοκτέιλ βακτηρίων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν το ίδιο μείγμα, στις ίδιες δόσεις, σε θρεπτικό μέσο ανθρώπινων περιττωμάτων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η παρασκευή αύξησε την παραγωγή των SCFA τόσο στα έντερα των ποντικών, όσο και στα ανθρώπινα κόπρανα.

«Αυτή η εργασία παρέχει στοιχεία ότι αυτά τα προβιοτικά ανθρώπινης προέλευσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως βιοθεραπευτικά σχήματα για ανθρώπινες ασθένειες που σχετίζονται με την ανισορροπία μικροβίων στο έντερο και τη μειωμένη παραγωγή SCFA στο έντερο», δήλωσε ο Yadav.

Τα SCFA διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πεπτική λειτουργία, καθώς βοηθούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του εντέρου, επηρεάζοντας τη φυσιολογία του παχέος εντέρου και χρησιμοποιούνται επίσης ως πηγή ενέργειας τόσο από τα κύτταρα που φέρουν το έντερο, όσο και από τα φιλικά βακτηρίδια που ζουν εκεί.

 

Τι έδειξαν οι έρευνες

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα SCFAs έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορούν να παίξουν ρόλο στο πώς αναπτύσσονται τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα. Αυτά είναι τα εξειδικευμένα κύτταρα που βοηθούν στη βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα SCFA μπορεί να διαδραματίσουν ακόμη και ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μεταβάλλουν ευνοϊκά το περιβάλλον του εντέρου ή βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που μειώνει ειδικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Το κόλον σας είναι το σπίτι ενός πυκνού πληθυσμού μικροσκοπικών οργανισμών που ονομάζεται μικροβιοκτόνο. Ο ρόλος τους είναι η ζύμωση των σακχάρων και των πρωτεϊνών που δεν απορροφώνται στο λεπτό έντερο κατά τη διάρκεια της κανονικής πέψης. Είναι αυτή η διαδικασία ζύμωσης που δημιουργεί SCFAs. Πέρα από τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες είναι επίσης μέρη της κοινότητας των εντέρων, ωστόσο έχουμε ακόμα μια περιορισμένη κατανόηση της συμμετοχής τους στην υγεία και τις ασθένειες.

Τα βακτήρια που βρίσκονται στα κόπρανα χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία της νόσου σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεταμόσχευση μικροβιοτικών κοπράνων (FMT).

Το FMT, που ονομάζεται επίσης βακτηριοθεραπεία, είναι όταν τα κόπρανα μεταμοσχεύονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Σύμφωνα με την ιατρική Johns Hopkins, η διαδικασία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να βοηθήσει τους ανθρώπους με μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές καταστάσεις διάρροιας, που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium difficile (C.Diff).

Η κατανόηση του μικροβιώματος του εντερικού σωλήνα βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και το μέλλον σίγουρα κρύβει πολλές εκπλήξεις.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #122 (08/09/2018-09/09/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

27.10.2021 11:04 μμ

Η μέντα, ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα, έχει πολλές χρήσεις και φυσικά, πολλά οφέλη για έναν οργανισμό. Η αίσθηση δροσιάς που προσδίδει αλλά και ένα σχετικά ήπιο άρωμα, της επιτρέπει να χρησιμοποιείται από την μαγειρική έως τα αφεψήματα. Σύμφωνα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

24.10.2021 10:40 μμ

Τα μπαχαρικά, πέραν του ότι βοηθούν στο να δώσουν γεύση και αρώματα στα φαγητά και τα ροφήματα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους. Συγκεριμένα, τα κορυφαία μπαχαρικά για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με το shape.gr είναι: 1. Κανέλα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ

H φυσική δραστηριότητα αν μη τι άλλο βοηθάει την ψυχολογιά και την καλή μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μάλλον λόγω θέσης και μηχανικής του σώματος φαίνεται ότι αποτελεί εχθρό της λίμπιντο.   Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη σαφούς

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 10:00 μμ

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια του γυναικείου πληθυσμού, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και τη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών.   Για την εμφάνισή του έχουν

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 3:00 μμ

Πολλές προστατευτικές επιδράσεις στις ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού φαίνεται πως παρέχει ένα νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.10.2021 7:45 πμ

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας. Ένας από

thess

Επικαιρότητα