Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Άνοια: Πως να τονώσετε τη μνήμη

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13/11/2021 11:20 μμ

Άνοια: Πως να τονώσετε τη μνήμη

Ο σύνθετος συντονισμός των κινήσεων που απαιτεί οποιοδήποτε είδος χορού ενεργοποιεί πλήθος περιοχών του εγκεφάλου

Άνοια: Πως να τονώσετε τη μνήμη

Γράφει THESSNEWS-DESK

Είτε πρόκειται για αργεντίνικο τάνγκο, τα βήματα της ζούμπα ή τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, κάθε είδος χορού αποτελεί μια μορφή κινητικής θεραπείας που συνδυάζει την τόνωση του σώματος και τη διέγερση του πνεύματος.

 

Ο σύνθετος συντονισμός των κινήσεων που απαιτεί οποιοδήποτε είδος χορού, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, ενεργοποιεί πλήθος περιοχών του εγκεφάλου, γεγονός που ενισχύει τις νευρωνικές συνάψεις και βελτιώνει τη μνήμη.

Έρευνα διάρκειας 21 ετών σε άτομα 75 ετών και άνω που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι ο χορός μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση της άνοιας.

Μάλιστα η συστηματική ενασχόληση με τον χορό μείωσε τον κίνδυνο άνοιας κατά 76%, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο του διαβάσματος, ενώ η ενασχόληση με παζλ και σταυρόλεξα τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα μείωνε τον εν λόγω κίνδυνο κατά 47%.

Δέκα εβδομάδες συστηματικής ενασχόλησης με τον χορό, σύμφωνα με μικρή πιλοτική έρευνα, απογείωσε τις επιδόσεις των δέκα συμμετεχόντων που χόρευαν όσον αφορά την αντιληπτική ικανότητα και τη διάθεσή τους σε σύγκριση με τους δέκα της ομάδας ελέγχου που δεν χόρευαν. Μικροί οι αριθμοί μεν, αλλά μεγάλη η επίδραση του χορού.

Το πεδίο της μελέτης της επίδρασης του χορού σε ηλικιωμένους είναι ακόμη σχετικά νέο, ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά όχι μόνο για την άνοια, αλλά και για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της Νόσου του Πάρκινσον.

Σημείο-κλειδί για την ευεργετική δράση του χορού στη μνήμη και τη νόηση, η εκμάθηση νέων βημάτων και όχι απλώς η εξάσκηση σε ήδη γνωστές χορογραφίες.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.2021 11:59 μμ

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργικότητα των ηλικιωμένων. Η πρόσληψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στη διατήρηση ενός εύρωστου μυϊκού συστήματος, και στην πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην υγεία και την ποιότητα ζωής η απώλειά του.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.2021 11:15 μμ

Άνθρωποι, αυτοκίνητα, μηχανές, μουσικές, τσακωμοί και εντάσεις στη δουλειά, στο σπίτι, έργα στους δρόμους. Οι θόρυβοι της πόλης δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε και μας ξεκουφαίνουν… κυριολεκτικά. Οι ειδικοί συμφωνούν. Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία των αυτιών μας. Ειδικότερα,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.2021 8:50 μμ

Σε συνεργασία της Aspen και της J&J θα παρασκευαστεί ένα νέο εμβόλιο το «Aspenovax» αποκλειστικά για χρήση στην Αφρική. «Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την πρόθεση της J&J να παραχωρήσει στην Aspen τα δικαιώματα παρασκευής και πώλησης του εμβολίου της

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29.11.2021 4:15 μμ

Ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, ετοιμάζει η εταιρεία BioNTech.   Η εταιρεία, που παρασκευάζει εμβόλια μαζί με την Pfizer, μέσω ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου εμβολίου εντάσσεται στη συνήθη διαδικασία της εταιρείας

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29.11.2021 11:20 πμ

«Καμπανάκι» προς όλα τα κράτη σχετικά με τη σοβαρότητα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε σήμερα, όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr, ότι το παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

28.11.2021 7:30 μμ

Πότε είναι απαραίτητο να πάρουμε αμαξίδιο στο κατοικίδιο μας; Ο ιδρυτής της pet mobility, Α. Βαρδαξόγλου, απαντά. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαξόγλου ο θεράπων ιατρός του κατοικιδίου μας μπορεί να μας δώσει και την απάντηση μέσα από εξετάσεις και συνεχόμενη

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή