Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Αναισθησιολόγοι του Παπανικολάου: «Βάζουμε το καλό των ασθενών πάνω από οτιδήποτε άλλο»

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

02/11/20238:35 πμ

Αναισθησιολόγοι του Παπανικολάου: «Βάζουμε το καλό των ασθενών πάνω από οτιδήποτε άλλο»

«Κάνουμε καθημερινά τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων δουλεύοντας πολλές φορές πέραν του ωραρίου μας και σε ημέρες που δεν εφημερεύαμε»

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Δελτίο τύπου του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ Γ.Παπανικολάου

 

 

Το νοσοκομείο Γ.Παπανικολάου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό 4ο βάθμιο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν 10 χειρουργικές κλινικές, δύο εκ των οποίων (Πλαστική εγκαυμάτων και Γναθοπροσωπική χειρουργική), αποτελούν κέντρα αναφοράς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και δέχονται επείγοντα περιστατικά καθημερινά.

Στο σύνολο τους όλες αυτές οι χειρουργικές κλινικές βρίσκονται διασκορπισμένες σε 3 κτίρια τα οποία ουδεμία σύνδεση έχουν μεταξύ τους και η απόσταση τους απαιτεί την μετακίνηση με κάποιο όχημα.

Το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γ.Παπανικολάου σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, οφείλει να έχει 26 αναισθησιολόγους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου που εκτός από τις προαναφερθείσες χειρουργικές κλινικές περιλαμβάνουν όλες τις υπόλοιπες κλινικές, 3 ΜΕΘ, ΤΕΠ, αιμοδυναμικό εργαστήριο, αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, αγγειογράφος, Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Μονάδα
Τεχνητού Νεφρού, Στεφανιαία Μονάδα, ενδοαγγειακή αποκατάσταση
ανευρυσμάτων καρωτίδας κα.

Τους προηγούμενους μήνες, από την πανδημία και έπειτα, το
αναισθησιολογικό τμήμα συνεχώς αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τους
τελευταίους μήνες να έχουν απομείνει στη δύναμη του 9 αναισθησιολόγοι (7 στα γενικά χειρουργεία, 1 εκπαιδευμένη καρδιοαναισθησιολόγος, 1 αναισθησιολόγος σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια).

Οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι όλους αυτούς τους μήνες και με μόνο
και κύριο μέλημα τους την υγεία των ασθενών δεχόντουσαν να καλύπτουν ο καθένας από 10-12 εφημερίες και δεν έθεσαν ποτέ το θέμα διακοπής των τακτικών χειρουργείων καθότι ο σεβασμός προς τον ασθενή υπερτερούσε τη θέληση για ξεκούραση και προσωπικών επιθυμιών/αναγκών.

Από το Μάρτιο του 2023, έγιναν αρκετές προσπάθειες από εμάς με έγγραφα προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και την 3η ΥΠΕ με τα οποία τους ενημερώναμε για το υπάρχον πρόβλημα και ζητούσαμε την επίλυση του.

Τον Απρίλιο του 2023 μετακινήθηκαν από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 4 αναισθησιολόγοι και απασχολήθηκε ο καθένας για 1 εβδομάδα, καλύπτοντας αποκλειστικά τακτικά χειρουργεία και όχι εφημερίες.

Τον ίδιο καιρό επίσης καταρτίστηκαν συμβάσεις με 3 ιδιώτες αναισθησιολόγους, 2 εκ των οποίων προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο καρδιοθωρακοαναισθησιολογικό και 1 στο γενικό τμήμα.

Από τις 3 συμβάσεις οι 2 έληξαν και απομένει μία σε ισχύ.
Σημειωτέο ότι παρά τη δραστική μείωση στη δυναμική του τμήματος μας, όλοι οι αναισθησιολόγοι κάνουμε καθημερινά τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων δουλεύοντας πολλές φορές πέραν του ωραρίου μας και σε ημέρες που δεν εφημερεύαμε. Είναι αμέτρητες οι ώρες υπερ-εργασίας που έχουμε και δεκάδες τα ρεπό που δεν έχουμε πάρει.

Η συνεχής υπερ-εργασία και υπερ-εφημέρευση μας οδηγεί σε τέτοια
σωματική και ψυχολογική κούραση, που μπορεί πλέον να έχει συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου μας και στην υγεία των ασθενών.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023 με το υπαρ. έγγραφο 18219-(18-09-23)
ενημερώθηκε η διοίκηση του Γ.Παπανικολάου και η 3η ΥΠΕ πως για το μήνα Οκτώβριο υπάρχουν εφημερίες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υπηρετούντες αναισθησιολόγους τόσο στα γενικά χειρουργεία όσο και στα καρδιοθωρακοχειρουργικά χειρουργεία καθώς όλοι είχαν ήδη συμπληρώσει το μέγιστο αριθμό των εφημερίων που ορίζει ο νόμος και οι περισσότεροι είχαν ήδη κάνει έως 10 εφημερίες.

Παρόλα αυτά, δεν λάβαμε καμία απάντηση από τη διοίκηση και την 3η ΥΠΕ. Επειδή όμως όλοι μας, όπως έχουμε ήδη αποδείξει,
βάζουμε το καλό των ασθενών πάνω από οτιδήποτε άλλο, αποφασίσαμε ως τμήμα να στηρίξουμε τις εφημερίες του νοσοκομείου ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας ασθενής και να διακόψουμε τα τακτικά χειρουργεία την ημέρα της γενικής εφημερίας ενημερώνοντας τη διοίκηση με νέο έγγραφο (αρ.πρωτ 20932-24-10-23).

Σε απάντηση η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε «εντέλλεσθε» στους
αναισθησιολόγους παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία περί της εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών ( Άρθρο 3 , Ν.4498/2017, όπως ισχύει και το οποίο ενσωμάτωσε στην Ελληνική Νομοθεσία τα άρθρα 6,7,16 και 22 παρ.1 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ).

Τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν από τη διοίκηση πως τα τακτικά χειρουργεία δεν κινδυνεύουν και θα πραγματοποιηθούν κανονικά, χωρίς να αναφερθεί πως το αναισθησιολογικό λειτουργεί αφενός το γενικό τμήμα με «εντέλλεσθε» από 25/10/2023 έως 31/10/2023 και αφετέρου αφήνοντας εντελώς ακάλυπτα σε ημέρα γενικής εφημερίας τα καρδιοθωρακοχειρουργικά περιστατικά, εν γνώση της διοίκησης πως τα εν λόγω περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με ασφάλεια από τους εφημερεύοντες γενικούς αναισθησιολόγους.

Η επικείμενη πρόσληψη 2 ειδικών αναισθησιολόγων που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες θα βοηθήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα και δεν μειώνει την υπερ-εργασία και την υπερ-εφημέρευση.

Το τμήμα μας με νέο έγγραφο που έστειλε προς τη διοίκηση και την 3η ΥΠΕ (αρ.πρωτ 21141-27-10-2023) ενημερώνει για το πρόγραμμα των εφημεριών του μήνα Νοεμβρίου 2023 και προειδοποιεί πως από τις 17/11/2023 έως 30/11/2023
οι εφημερίες μένουν ακάλυπτες από αναισθησιολόγο και πως για ακόμα μια φορά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Έως τις 17/11/2023 όλοι οι υπηρετούντες αναισθησιολόγοι θα έχουν εργαστεί το μέγιστο των ωρών που ορίζει ο νόμος ( 60 ώρες την εβδομάδα και 6 εφημερίες) .

«To err is human…» Πάνω σε αυτήν την πρόταση έχουν οικοδομηθεί δεκάδες συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, αλλά στην περίπτωση του Γ.Παπανικολάου, ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να προληφθεί με την άμεση πρόσληψη/μετακίνηση αναισθησιολόγων. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμεθα για την εκ νέου διακοπή των τακτικών χειρουργείων.

 

Οι αναισθησιολόγοι του Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7.12.202310:26 πμ

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου «Kinder Bueno Eggs» των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση Lidl Hellas όπου

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

7.12.20239:25 πμ

    Περίπου 60 χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχτηκαν ασθενείς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για χειρουργείο, στην προσπάθεια να γίνει μια ολοκληρωτική εκκαθάριση στις λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργείο,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3.12.202310:00 μμ

  Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η τραγουδιστή ομιλία βοηθά σημαντικά τα μωρά στο να μάθουν να μιλούν.   Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη μαθαίνουν τη γλώσσα από τις ρυθμικές πληροφορίες – την άνοδο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.202310:01 πμ

  Τα αποξηραμένα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο μια απολαυστική έκρηξη φυσικής γλυκύτητας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «θωρακίσουν» την υγεία σας να αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας.   Είτε προτιμήσετε νόστιμα αποξηραμένα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1.12.20239:02 πμ

    Δυσβάσταχτο είναι το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη της Metron Analysis. Με τίτλο «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s!», μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV από τον Σύλλογο Οροθετικών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

30.11.20239:55 πμ

  Η ελαφριά, τακτική άσκηση των ενηλίκων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική, αλλά και τη σωματική υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».   Η μελέτη είναι η

thess

Επικαιρότητα

ΓΕΥΣΗ

7.12.20234:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή