Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / AMICA: Ο μεγαλύτερος χάρτης του ανοσοποιητικού συστήματος

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13/04/202410:00 μμ

AMICA: Ο μεγαλύτερος χάρτης του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο χάρτης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων

AMICA: Ο μεγαλύτερος χάρτης του ανοσοποιητικού συστήματος

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Το ανθρώπινοανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα που κυκλοφορούν συνεχώς σε όλο το σώμα. Το κυψελοειδές δίκτυο ενορχηστρώνει τις αλληλεπιδράσεις με κάθε όργανο και ιστό προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά από λειτουργίες. Αυτή η πολυπλοκότητα δυσκολεύει τους γιατρούς να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν στις θεραπείες και ποιοι μπορεί να υποστούν εξουθενωτικές παρενέργειες. Για αυτό και συχνά οι φαρμακευτικές εταιρείες σταματούν να αναπτύσσουν φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς, διακόπτωντας τις κλινικές δοκιμές ακόμα και όταν δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για κάποιους ανθρώπους.

 

Τώρα, η Immunai, μια νεοσύστατη εταιρεία που αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα, χαρτογράφησε το ανοσοποιητικό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο. Η εταιρεία δημιούργησε μια τεράστια βάση δεδομένων που ονομάζεται AMICA, η οποία περιλαμβάνει πολλαπλά στρώματα δεδομένων έκφρασης γονιδίων και πρωτεϊνών σε κύτταρα, καθώς και δεδομένα κλινικών δοκιμών, προκειμένου να επιλέγει τα φάρμακα που ταιριάζουν στον εκάστοτε ασθενή.

Χαρτογράφηση του ανοσοποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Immunai, Νόαμ Σόλομον, το σημείο εκκίνησης τους ήταν η δημιουργία ενός χάρτη του ανοσοποιητικού συστήματος- κάτι αντίστοιχο με τους χάρτες της Google Maps. Αρχικά, ξεκίνησαν με την αλληλουχία μονοκυττάρου RNA. Στη συνέχεια, μέτρησαν την κυτταρική έκφραση και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο στόχος ήταν να μάθουν περισσότερα τόσο για την πολυπλοκότητα όσο και για τη δυναμική της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία για να δημιουργήσουμε τα ανοσοποιητικά συστήματα των ασθενών που υποβάλλονταν σε θεραπείες», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από νοσοκομεία, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος τους ήταν να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού αναλύοντας πληροφορίες σχετικά με τα κύτταρα και τη λειτουργία τους.

Μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων

Αυτά τα δεδομένα και τα μοντέλα συνθέτουν την AMICA (Annotated Multiomic Immune Cell Atlas) «τη μεγαλύτερη κυτταρική βάση ανοσολογικής γνώσης στον κόσμο».

«Κοιτάμε το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής. Είναι το μόνο σύστημα που εμπλέκεται σε κάθε ασθένεια, στην απόκριση του σώματος σε όλα όσα αντιμετωπίζουμε» σημείωσε ο ερευνητής.

«Στα προκλινικά μοντέλα ξέρουμε πώς να θεραπεύσουμε τον καρκίνο. Στους ανθρώπους, τις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούμε να μην το κάνουμε» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Immunai ισχυρίζεται ότι οι αλγόριθμοί της ξεπερνούν τα κορυφαία σημεία αναφοράς στον εντοπισμό βασικών προκλινικών ανοσολογικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με τα αποτελέσματα των ασθενών.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.5.202412:31 μμ

  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά.    

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.5.202412:47 μμ

    Μείωση κατά 2.836 θανάτους ή 8% σημείωσαν οι θάνατοι στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19, τις πρώτες 13 εβδομάδες εφέτος (1/1/2024- 31/3/2024) και ανήλθαν σε 32.822 (16.597 άνδρες και 16.225 γυναίκες). Ενώ κατά το αντίστοιχο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.5.20248:25 πμ

    Παράταση ενός μηνός θα λάβουν όπως φαίνεται οι ασθενείς πριν δουν αυξήσεις σε περίπου 400 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.   Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδώσει, θα δώσει αυξήσεις σε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.5.20244:56 μμ

    «Ανησυχεί πολύ» ένας κορυφαίος ειδικός στα εμβόλια για την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη, που προκάλεσε τον θάνατο ήδη σε 5 βρέφη στην Αγγλία. Τα μικρότερα σε ηλικία άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αν νοσήσουν από κοκκύτη και για

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11.5.20241:00 μμ

  Καινοτόμες εφαρμογές με νέους ορίζοντες και προοπτικές, αλλά και νέες τεχνολογίες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος που διοργανώνει η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και θα φιλοξενήσει πάνω από 150 διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή