«Ψυχραιμία» συστήνουν οι ειδικοί για την αλόη βέρα που εξετάζεται ως πιθανή καρκινογόνα ουσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία.
«Αυτός (ο ντόρος) οφείλεται στο περίφημο τραστ της ζάχαρης το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την κατανάλωση όλων αυτών των γλυκαντικών ουσιών», αναφέρει ο παθολόγος διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας.
Η αμφισβητούμενη μελέτη
Η αλήθεια είναι πως το debate γύρω από την αλόη κα τις επιπτώσεις της στην υγεία στηρίχτηκε σε μία και μόνο μελέτη που έγινε πίσω στο 2016 και μάλιστα σε αρουραίους και όχι ανθρώπους.
«Αυτή είναι η μοναδική μελέτη η οποία έχει γίνει και έχει δείξει ότι σε τεράστιες ποσότητες, που δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες».
Η μελέτη διήρκησε δύο χρόνια. Τα τρωκτικά έπιναν νερό με εκχύλισμα από ολόκληρο το φύλλο της αλόης και παρατηρήθηκε πως είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο.
«Ο εξωτερικος φλοιός της αλόης έχει ήδη χαρακτηρισθεί πιθανώς καρκινογόνος από τον ΠΟΥ, σε αντίθεση με το εσωτερικό του φυτού και τα προϊόντα με ζελέ αλόης που είναι απολύτως ακίνδυνα», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.
Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα προϊόντα και τις τροφές που εμπεριέχεται η αλόη βέρα δεν χρησιμοποιείται ποτέ ο φλοιός που ήδη έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνος από τον ΠΟΥ αλλά μόνο το εσωτερικό του φυτού, το διάφανο ζελέ που είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Kι ενώ όλα αυτά ήταν ήδη γνωστά, η αλόη βέρα να γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε πόσιμη μορφή, σε προϊόντα μακιγιάζ, μωρομάντηλα, αφρούς ξυρίσματος και αλοιφές για τα εγκαύματα.
Τις τελευταίες ώρες η ανησυχία στους καταναλωτές είναι διάχυτη.
Δείτε το βίντεο: