Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ακράτεια ούρων: Τι είναι & ποια τα είδη της;

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

20/12/20233:25 μμ

Ακράτεια ούρων: Τι είναι & ποια τα είδη της;

Ακράτεια ούρων: Τι είναι & ποια τα είδη της;

Γράφει thessnews

 

Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή πάθηση από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, την αυτοεκτίμηση, την ανεξαρτησία και την καθημερινότητα ενός ατόμου.

 

Βέβαια, υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της. Για παράδειγμα, αν πάσχετε από αυτή την πάθηση, μπορείτε να προμηθευτείτε ποιοτικές απορροφητικές πάνες ακράτειας και να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας χωρίς προβλήματα!

 

Πάμε, όμως, να δούμε μερικά πράγματα για την ακράτεια και τα είδη της!

 

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

 

Η ακράτεια είναι ουσιαστικά η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης σας, με αποτέλεσμα την ακούσια διαρροή ούρων.

 

Αυτή η ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα.

 

Η κατανόηση των κύριων τύπων ακράτειας είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

 

Τύποι ακράτειας ούρων

 

Η ακράτεια, όπως είπαμε, μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορους τύπους, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του αίτια, συμπτώματα αλλά και τις δικές του στρατηγικές διαχείρισης.

 

Πάμε να δούμε ποια είναι τα κύρια είδη ακράτειας:

 

  • Ακράτεια από προσπάθεια

 

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι ίσως ο πιο κοινός τύπος ακράτειας.

 

Εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων ή άλλων κινήσεων, προκαλώντας τη διαρροή ούρων.

 

Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες είναι ο έντονος βήχας, το δυνατό φτέρνισμα, το γέλιο, η άρση βαρών ή ακόμα και η απλή φυσική άσκηση.

 

Η ακράτεια συνδέεται συχνά με εξασθενημένους μύες του πυελικού εδάφους. Παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η παχυσαρκία αλλά και η εμμηνόπαυση μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή της.

 

  • Επιτακτική ακράτεια

 

Η επιτακτική ακράτεια ούρων χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, η οποία συχνά ακολουθείται από ακούσια διαρροή ούρων πριν ακόμα καταφέρετε να φτάσετε στην τουαλέτα.

 

Τα άτομα με επιτακτική ακράτεια μπορεί να νιώθουν μια συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

 

Η κατάσταση αυτή συχνά σχετίζεται με δυσλειτουργία των μυών της ουροδόχου κύστης ή με νευρολογικά προβλήματα που διαταράσσουν τον φυσιολογικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

 

  • Ακράτεια από υπερπλήρωση

 

Η ακράτεια από υπερπλήρωση συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη κατά την ούρηση δεν αδειάζει σωστά παρά μόνο ελάχιστα κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα.

 

Συχνότερα αίτια αυτού του τύπου ακράτειας είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος, η χρόνια απόφραξη της ουρήθρας ή νευρολογικά αίτια.

 

  • Λειτουργική ακράτεια

 

Η λειτουργική ακράτεια δεν προκαλείται πρωτίστως από κάποιο πρόβλημα της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος, αλλά σχετίζεται περισσότερο με σωματικές ή ψυχικές διαταραχές που εμποδίζουν το άτομο να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα.

 

Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες.

 

  • Μεικτή ακράτεια

 

Η μεικτή ακράτεια είναι ένας συνδυασμός δύο ή περισσότερων τύπων ακράτειας ούρων.

 

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια, όσο και επιτακτικής ακράτειας.

 

Το συγκεκριμένο είδος ακράτειας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείρισή της, καθώς μπορεί να είναι αναγκαία μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνισή της.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

21.2.20245:23 μμ

  Σε ηλικία μόλις 30 ημερών ο 7 ετών σήμερα Γιώργος, διαγνώστηκε με «ατρησία χοληφόρων αγγείων» στο ήπαρ. Η μητέρα του δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό. Συναίνεσε αμέσως στην πρόταση που της έκαναν οι γιατροί, να του δώσει μέρος του

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

19.2.20243:45 μμ

  Την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοσφάλειας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων τονίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.   Το τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας επισημαίνει ότι,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.2.20247:00 μμ

  Οι Έλληνες γιατροί οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία, επιθυμούν να προσφέρουν την ουσιαστική τους συμβολή, με την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις τους, ώστε να λειτουργήσουν ως επιστημονική γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες.   Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

14.2.20249:46 πμ

  Σπάνιο κρούσμα βουβωνικής πανώλης σε άνθρωπο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, στο Όρεγκον, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.   Η νόσος, που προκάλεσε τη λεγόμενη μαύρη πανώλη, ή μαύρο θάνατο, πανδημία η οποία είχε αφανίσει σχεδόν το ένα τρίτο

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13.2.202411:15 πμ

  Περίπου μία στις δέκα γυναίκες που μολύνθηκαν με Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναμένεται να αναπτύξει μακροχρόνια συμπτώματα Covid, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυικής Ιατρικής.     Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12.2.202412:21 μμ

  Πρόβλημα με την πρόσφατη ενημέρωση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τη νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων παρουσιάστηκε σήμερα στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται λανθασμένη η τιμή αποζημίωσής τους.   Το ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς να μην προχωρούν σε εκτέλεση

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή