Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Ακόμα ένας λόγος να προτιμούμε τον θηλασμό των βρεφών!

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

15/04/2018 8:52 μμ

Ακόμα ένας λόγος να προτιμούμε τον θηλασμό των βρεφών!

Ακόμα ένας λόγος να προτιμούμε τον θηλασμό των βρεφών!

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Τα βρέφη που κατανάλωσαν βρεφικό γάλα σόγιας ως νεογέννητα είχαν διαφορές σε ορισμένα κύτταρα και ιστούς του αναπαραγωγικού συστήματος, σε σύγκριση με εκείνα που χρησιμοποιούσαν γάλα αγελάδας ή θήλαζαν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι οι διαφορές που μετρήθηκαν στους μήνες μετά τη γέννηση ήταν μικρές και δεν αποτελούν  αιτία συναγερμού, αλλά αντικατοπτρίζουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της έκθεσης σε οιστρογονικές ενώσεις που απαντώνται σε σκευάσματα με βάση τη σόγια.

“Η φόρμουλα σόγιας περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών οιστρογόνων και επειδή αυτός ο τύπος είναι η μοναδική πηγή τροφής για πολλά μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης σε τέτοιες ενώσεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου στην ανάπτυξη », δήλωσε η Βιρτζίνια Α. Στάλινγκς, MD, διευθύντρια του Κέντρου Διατροφής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP).

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Ο πρώτος συγγραφέας είναι η Margaret A. Adgent, MSPH, PhD, πρώην NIEHS, τώρα στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt. “Η σύγχρονη φόρμουλα σόγιας έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για δεκαετίες, ωστόσο η μελέτη παρατήρησής μας βρήκε ανεπαίσθητες επιδράσεις σε ιστούς που ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα στα βρέφη που τρέφονται με σόγια και δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι διαφορές σχετίζονται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία . “Ορισμένες μητέρες που δεν θηλάζουν έχουν χρησιμοποιήσει από καιρό τη φόρμουλα σόγιας ως εναλλακτική λύση από τη φόρμουλα γάλακτος αγελάδας, συχνά από ανησυχίες για αλλεργίες στο γάλα, δυσανεξία στη λακτόζη ή άλλες δυσκολίες διατροφής. Ωστόσο, η πρωτεΐνη σόγιας περιέχει υψηλές ποσότητες γενιστεΐνης, μιας οιστρογόνου ενώσεως. Όπως και άλλες χημικές ουσίες που μιμούνται τα οιστρογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον, η γανιστεΐνη μπορεί να μεταβάλει το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος και ενδεχομένως να επηρεάσει την κανονική ορμονική ανάπτυξη. Σε εργαστηριακές μελέτες η γανιστεΐνη προκαλεί ανώμαλη αναπαραγωγική ανάπτυξη και λειτουργία σε τρωκτικά, αλλά λίγα είναι γνωστά για τις επιδράσεις του στα βρέφη.

Η τρέχουσα μελέτη διερεύνησε τη μεταγεννητική ανάπτυξη ιστών που ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα, μαζί με συγκεκριμένα επίπεδα ορμονών, σύμφωνα με τις πρακτικές διατροφής των βρεφών. Οι ερευνητές συνέκριναν ιδιαίτερα τα βρέφη που τρέφονται με σόγια με εκείνα που τρέφονται με γάλα αγελάδας ή που θηλάζουν.

Από τα 410 ζευγάρια νηπίων-μητέρων που συμμετείχαν, 283 ζεύγη ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Από αυτά, 102 βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με σόγια, 111 με γάλα αγελάδας και 70 με μητρικό γάλα. “Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, όχι μια τυχαιοποιημένη δοκιμή”, δήλωσε η Στάλινγκς. “Όλες οι μητέρες είχαν αποφασίσει σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τη σίτιση προτού τις καταγράψουμε στη μελέτη.”

Περίπου τα μισά από τα μωρά ήταν κορίτσια και το 70% των παιδιών ήταν Αφροαμερικανοί. Γεννήθηκαν σε οκτώ νοσοκομεία της Φιλαδέλφειας μεταξύ 2010 και 2013 και συμμετείχαν στη μελέτη για τη διατροφή των παιδιών και την πρόωρη ανάπτυξη (IFED).

Όλα τα βρέφη αξιολογήθηκαν στο CHOP, όπου οι ερευνητές πραγματοποιούσαν επανειλημμένα μετρήσεις μέχρι ηλικίας 28 εβδομάδων στα αγόρια και ηλικία 36 εβδομάδων στα κορίτσια. Η ομάδα μελέτης αξιολόγησε τρία σύνολα αποτελεσμάτων: έναν δείκτη ωρίμανσης (MI) βασισμένο σε επιθηλιακά κύτταρα από τον ουρογεννητικό ιστό των παιδιών, μετρήσεις υπερήχων του όγκου της μήτρας, των ωοθηκών και των όρχεων, καθώς και μπουμπούκια μαστού και ορμονικές συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν στις εξετάσεις αίματος.

“Οι κύριες διαφορές που διαπιστώσαμε σχετικά με διαφορετικές προτιμήσεις για τη διατροφή ήταν μεταξύ των κοριτσιών”, δήλωσε η Στάλινγκς. Σε σύγκριση με τα κορίτσια που έλαβαν τροφή γάλακτος αγελάδας, αυτά που έτρωγαν τη σόγια είχαν αναπτυξιακές τροχιές σύμφωνες με τις απαντήσεις στην έκθεση σε οιστρογόνα. Ο  δείκτης ωρίμανσης (ΜΙ) ήταν υψηλότερος στα κολπικά κύτταρα και ο όγκος της μήτρας μειώθηκε πιο αργά σε κορίτσια που τρέφονται με σόγια, ενώ και τα δύο υποδηλώνουν αποκρίσεις οιστρογόνου. Η ομάδα μελέτης βρήκε παρόμοια μοτίβα στις διαφορές μεταξύ των κοριτσιών που τρέφονται με σόγια και των κοριτσιών που θηλάζουν.

“Δεν γνωρίζουμε αν τα αποτελέσματα που έχουμε διαπιστώσει έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και την ανάπτυξη, αλλά το ερώτημα αξίζει περαιτέρω μελέτη”, δήλωσε η Στάλινγκς. Εκτός από τις μελέτες αναπαραγωγής άλλων ερευνητών, πρόσθεσε ότι ιδανικά τα παιδιά αυτής της ομάδας θα πρέπει να παρακολουθηθούν αργότερα σε παιδική και εφηβική ηλικία.

Πρόσθεσε: “Για τις νέες και τις μέλλουσες μητέρες που αποφασίζουν πώς να ταΐσουν τα βρέφη τους, όπως πάντα, υποστηρίζουμε έντονα τον θηλασμό, όπως συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής”. Για τις μητέρες που προτιμούν να παίρνουν το σκεύασμα, το AAP δεν συνιστά σόγια για πρόωρα βρέφη, αλλά δηλώνει ότι η σύνθεση σόγιας ενδείκνυται για βρέφη με κληρονομικές διαταραχές που τα καθιστούν ανίκανα να αφομοιώσουν σωστά το γάλα, όπως η γαλακτοσαιμία και η σπάνια κατάσταση κληρονομικής ανεπάρκειας λακτάσης. Συνιστά επίσης τη φόρμουλα σόγιας “σε καταστάσεις όπου προτιμάται η χορτοφαγική διατροφή”.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #100 (06/04/2018-08/04/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:00 μμ

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μάς βοηθά να νιώθουμε καλύτερα, ενώ μάς προστατεύει και από διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.   Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:40 μμ

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.   Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 10:20 μμ

Αν μέχρι τώρα νομίζατε ότι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ήταν με το που ξυπνάς, η επιστήμη ήρθε για να σας αλλάξει γνώμη, αφού πλέον υποστηρίζει ότι η ιδανική στιγμή είναι στις 3 το μεσημέρι.   Η ορμονολόγος Alisa

thess

Επικαιρότητα