Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Το «ένοχο» συστατικό των τροφίμων

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

26/04/201910:59 πμ

Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Το «ένοχο» συστατικό των τροφίμων

Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Το «ένοχο» συστατικό των τροφίμων

Γράφει thessnews

Νέα έρευνα εξετάζει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τα φωσφορικά άλατα, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων και συντηρητικά, τα οποία βρίσκονται στο 70% των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε ποντίκια, στα οποία είχαν χορηγήσει μεγάλη δόση της εν λόγω ουσίας. Διαπίστωσαν ότι είχαν μειωμένη ικανότητα μετακίνησης αλλά και αδυναμία παραγωγής αρκετών λιπαρών οξέων που χρειάζονταν για να τροφοδοτήσουν τους μύες τους.

Σύμφωνα με το onmed.gr, αφού παρακολούθησαν τα ποντίκια για μία περίοδο 12 εβδομάδων, συνέκριναν τα αποτελέσματα με δεδομένα από υγιείς ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη Dallas Heart Study. Τα άτομα ήταν ηλικίας από 18 έως 65 ετών, δεν λάμβαναν καμία φαρμακευτική αγωγή και δεν είχαν ιστορικό προβλημάτων στα νεφρά ή την καρδιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όπως και με τα ποντίκια, οι ενήλικες που ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε φωσφορικά άλατα είχαν μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Wanpen Vongpatanasin, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Προγράμματος Υποτροφιών Υπερτασικών στο UT Southwestern Medical Center, δήλωσε: «Η μελέτη στους ανθρώπους λειτούργησε υποστηρικτικά για τη μελέτη στα ζώα, δείχνοντας ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα φωσφορικού άλατος στο αίμα τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη γυμναστική και περισσότερο χρόνο στην καθιστική ζωή».

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να διαπιστώσετε αν περιέχουν πρόσθετα φωσφορικά άλατα, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και επιλέγοντας φρέσκα προϊόντα και μη συσκευασμένα τρόφιμα

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.11.20234:28 μμ

  Διπλασιασμό των μισθών αλλά και του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων διεκδικεί η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι τα κενά σε οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης ανέρχονται σε 30%.   «Οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

24.11.20239:04 πμ

    Η Κίνα αναφέρει ότι δεν έχει εντοπίσει κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο παράγοντα που να συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων πνευμονικών σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από το Πεκίνο. Η Αύξηση

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20238:15 μμ

  Με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμβολιάστηκε σήμερα ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.   Σε δηλώσεις του ο καθηγητής, κάλεσε τους πολίτες, και κυρίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κάνουν το εμβόλιο. Ήδη,

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20239:54 πμ

  Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς βιώσει τη χαρακτηριστική υπνηλία, που έρχεται μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μας χτυπάει την πόρτα ανεξάρτητα από το εάν τρώμε στο σπίτι ή κάνουμε διάλειμμα για φαγητό στο γραφείο.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.11.20239:26 πμ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του χθες Τετάρτη για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και παρότρυνε τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να «λάβει μέτρα» προστασίας. «Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22.11.20239:30 πμ

  Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου και η παχυσαρκία μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας σύνδεσης των τροφίμων αυτών με τον καρκίνο, όπως διαπιστώνει διεθνής έρευνα, με επικεφαλής

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή