«Μπορεί το κοινωνικό στίγμα να έχει περιοριστεί, καλύτερες θεραπείες να είναι πλέον διαθέσιμες, αλλά ο κίνδυνος της θνησιμότητας εξακολουθεί να υπάρχει. Κι ενώ ο κίνδυνος θανάτου αφορούσε κάποτε τους άνδρες με κατάθλιψη, στις μέρες μας αφορά και τις γυναίκες», σημειώνει ο Δρ Στεφεν Γκιλμαν, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver.
Η μελέτη Stirling County Study ξεκίνησε το 1952 και είναι γνωστή ως μια από τις πρώτες πληθυσμιακές μελέτες για την ψυχική υγεία. Οι ερευνητές κατέγραφαν για 60 χρόνια την ψυχική υγεία 3.410 ενηλίκων, σε τρεις περιόδους (1952-1967, 1968-1990 and 1991-2011) από την περιοχή του Ατλαντικού Καναδά και συσχέτισαν τα στοιχεία αυτά με τους θανάτους που είχαν καταγραφεί στη βάση Canadian Mortality Database.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε, σύμφωνα με το in.gr ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που έπασχαν από κατάθλιψη και στις τρεις χρονικές περιόδους, ενώ ο ίδιος κίνδυνος ανέκυψε και για τις γυναίκες από την δεκαετία του 1900 και έπειτα. Ο κίνδυνος θανάτου που σχετιζόταν με την κατάθλιψη ήταν μεγαλύτερος τα χρόνια που έπονταν καταθλιπτικού επεισοδίου, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί να αντιστραφεί με την επίτευξη ύφεσης της κατάθλιψης.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων όταν είχαν εγγραφεί στη μελέτη ήταν 49 ετών. «Το προσδόκιμο ζωής για τους νεαρούς ενήλικες με κατάθλιψη σε ηλικία 25 ετών ήταν αξιοσημείωτα μικρότερο στη διάρκεια των 60 ετών της μελέτης, κυμαινόμενο από 10 με 12 χρόνια λιγότερα για την πρώτη ομάδα, τέσσερα με επτά για την δεύτερη και επτά με 18 για την ομάδα του 1992. Το πιο ανησυχητικό ήταν η κατά 50% αύξηση του κινδύνου θανάτου για τις γυναίκες με κατάθλιψη την περίοδο 1992-2011», εξηγεί ο Δρ Ιαν Κολμαν από τη Σχολή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβα.
Κι ενώ η κατάθλιψη έχει ήδη σχετιστεί με την κακή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ (παράγοντες που συντελούν σε χρόνιες ασθένειες), δεν είναι αρκετή για να αιτιολογήσει τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που αναδεικνύει η παρούσα μελέτη.
Ο Δρ Κολμαν λέει ότι ενδεχομένως η κοινωνική αλλαγή που έχει επέλθει να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες με κατάθλιψη.
«Τα τελευταία 20 χρόνια της μελέτης, όπου καταγράφεται και ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες με κατάθλιψη, οι ρόλοι άλλαξαν δραματικά για τις γυναίκες, τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας, με τις περισσότερες να επωμίζονται δυσανάλογα πολλές ευθύνες», εξηγεί οε ερευνητής.