Αρχική / ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ / Αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού η παχυσαρκία

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

25/10/2017 8:33 πμ

Αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού η παχυσαρκία

Αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού η παχυσαρκία

Γράφει thessnews

Η παχυσαρκία προκαλεί έκκριση κυτοκίνων στην αιματική κυκλοφορία γεγονός που επηρεάζει τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, καθιστώντας τα τελευταία πιο επιθετικά, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Το ενθαρρυντικό είναι, σύμφωνα με το in.gr, ότι οι ερευνητές έχουν ήδη καταφέρει να αναστείλουν αυτόν τον μηχανισμό με θεραπεία αντισωμάτων.

Ο αριθμός των παχύσαρκών ανθρώπων, παγκοσμίως, αυξάνεται διαρκώς και τα πολλά περιττά κιλά μπορούν να συντελέσουν στην εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Εκτός από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι προάγει την εκδήλωση καρκίνου και των μεταστάσεών του.

Οι ερευνητές Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου εντόπισαν έναν μέχρι πρότινος άγνωστο μηχανισμό που κάνει τον καρκίνο του μαστού πιο επιθετικό. Το ένζυμο ACC1 παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Δρ Μαουριτσιο Μπερριελ Ντιαζ, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαβήτη Καρκίνου στο Κέντρο Helmholtz του Μονάχου.

«Το ένζυμο ACC1 είναι βασικό συστατικό της σύνθεσης του λιπώδους οξέος. Αλλά η λειτουργία του εξασθενεί από τις κυτοκίνες, λεπτίνη και TGF-β. Τα επίπεδα των κυτοκίνων αυτών είναι ιδιαιτέρως υψηλά στο αίμα των σοβαρά υπέρβαρων ατόμων», εξηγεί ο ερευνητής.

Οι γερμανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι η αναστολή του ACC1 συντελεί σε συσσώρευση του προδρόμου λιπώδους οξέως ακετυλ-CoA. Αυτός ο «προάγγελος» μεταφέρεται σε συγκεκριμένους γονιδιακούς «διακόπτες» που με τη σειρά τους αυξάνουν την μεταστατική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονιδιακό  πρόγραμμα.

«Χρησιμοποιώντας ανθρώπινο ιστό από μαστικές καρκινικές μεταστάσεις, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το ACC1 ήταν σημαντικά πιο δραστήριο εκεί», εξηγεί ο Δρ Μαρκος Ριος Γκαρσία, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το μέχρι πρότινος άγνωστο μονοπάτι σηματοδότησης με ένα αντίσωμα που στόχευσε τον υποδοχέα της λεπτίνης, προκλήθηκε σημαντικά μειωμένη μεταστατική εξάπλωση των καρκινικών όγκων του μαστού στο πειραματικό μοντέλο.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να επαληθεύσουν την ύπαρξη του νέου μηχανισμού σε κλινικές μελέτες και να διερευνήσουν τα σημεία παρέμβασης που έχουν θεραπευτικό όφελος. «Στο πλαίσιο της νέο-ανοσοενισχυτικής θεραπείας ο κίνδυνος μετάστασης ή η επανεμφάνιση των όγκων θα μπορούσε να μειωθεί, πολύ πριν την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου», εξηγούν οι ειδικοί.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 11:45 μμ

Όλο και σε περισσότερα διατροφολόγια συναντάμε την γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες και τα είδη τους, προσφέρουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Σύμφωνα με το shape.gr, αυτά είναι: Ενίσχυση της β-καροτίνης Οι

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

19.10.2021 10:46 μμ

Καθημερινά, όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από αϋπνία. Πολλοί δε, χρησιμοποιούν βότανα για την αντιμετώπισή της. Δύο από τα πιο χαλαρωτικά βότανα, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:45 μμ

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να επηρεάσει όλη σου την καθημερινότητα, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε μερικές τροφές, για σίγουρο ύπνο. Οι τροφές αυτές, σύμφωνα με το shape.gr, είναι: Λιπαρές τροφές Το να τρως λιπαρά τρόφιμα πριν κοιμηθείς συχνά προκαλεί

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 11:15 μμ

Όσο και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, υπάρχει παντού κρυμμένη, ακόμα και σε φαγητά που δεν πάει το μυαλό μας. Οι περισσότεροι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης από ό, τι είναι καλό για το σώμα και την υγεία μας. Σύμφωνα με το

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

18.10.2021 10:33 πμ

Μία ξεκάθαρη απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση αποτελεί η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας μία σειρά σημαντικών προβλημάτων στην υγεία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθεί έως και 4

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

17.10.2021 11:59 μμ

Τα παράσιτα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία -ακόμη και τη ζωή- του σκύλου μας. Υπάρχουν εκείνα που ζουν πάνω στο δέρμα του, αλλά και εκείνα που διεισδύουν στον οργανισμό του.   Για τα εξωπαράσιτα, δηλαδή

thess

Επικαιρότητα