Αρχική / Uncategorized / Σ. Ζαριανόπουλος στην ThessNews: «Να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού»

Uncategorized

09/01/2019 7:07 πμ

Σ. Ζαριανόπουλος στην ThessNews: «Να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού»

Σ. Ζαριανόπουλος στην ThessNews: «Να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλά στην ThessNews για τα διακυβεύματα της επόμενης τετραετίας, τη συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας στους δήμους και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στη διοίκηση Μπουτάρη τονίζοντας πως «δεν ήταν καλός δήμαρχος για τον λαό αλλά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επιστροφή στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αυτοδιοίκηση. Ποια τα διακυβεύματα της επόμενης τετραετίας;

Την ώρα που «η μετά τα μνημόνια εποχή» σημαίνει εφαρμογή των ψηφισμένων από όλα τα αστικά κόμματα, τριών μνημονίων, όταν κανένας νόμος τους δεν καταργείται αλλά αντίθετα, όλοι δεσμεύονται ότι δεν θα γυρίσουμε στην «παθογένεια» των λαϊκών δικαιωμάτων που κλάπηκαν και ο δρόμος για νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι ορθάνοιχτος, δηλ. μιλάμε για «μνημόνια διαρκείας»…

Την ώρα που η καπιταλιστική «ανάπτυξη» προϋποθέτει αφαίρεση και άλλων εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, ένταση της φοροληστείας και εκμετάλλευσης όλων των λαϊκών στρωμάτων για να δοθούν κίνητρα στο κεφάλαιο για «επενδύσεις»…

Την ώρα που η χώρα (με ιδιαίτερο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης), με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και συμφωνία όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων μετατρέπεται σε θέατρο όχι μόνο επιχειρηματικών – οικονομικών αλλά και στρατιωτικών ανταγωνισμών μεγάλων δυνάμεων, σε μαγνήτη αντιποίνων από αντίπαλες συμμαχίες, σε έναν κόσμο που συνταράσσεται απο ανακατατάξεις και πλησιάζει όλο και περισσότερο (και ιδιαίτερα η περιοχή μας) σε ένα θερμό πόλεμο (την άλλη μορφή των οικονομικών ανταγωνισμών)… είναι σκέτη κοροϊδία να ισχυριστεί κάποιος ότι οι τοπικές εκλογές είναι άσχετες από όλα αυτά.

Ότι σ’ αυτές θα κριθεί ο πιο «ακομμάτιστος», ο πιο «ικανός» για να λύσει τα τοπικά προβλήματα, θα μετρατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε μια «νησίδα ευημερίας και ειρήνης» σε μια χώρα που για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο οι πλούσιοι, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού θα συνεχίσει να φτωχαίνει  και να μπαίνει σε πολεμικούς κινδύνους όχι για τα δικά του αλλά για τα συμφέροντα των ίδιων πλουσίων.

Οι εκλογές έχουν σαφή, γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα και ο σκοπός του ΚΚΕ και των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υποστηρίζει σε όλη τη χώρα στις τοπικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, είναι πολιτικός, ένας και ενιαίος: να εκφραστεί μαζικά, αποφασιστικά η λαϊκή καταδίκη και αγανάκτηση από την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων που τον έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Να μπει φραγμός στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης δίχως τέλος. Να αναστραφεί η κατάσταση. Να πέσουν στο κενό τα ψεύτικα δίπολα που στήνονται προεκλογικά για να προβάλλουν δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις πολιτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και βέβαια των ναζιστών της Χρυσής Αυγής) με σκοπό να κρύψουν την ουσιαστική ταύτισή τους στα μεγάλα ζητήματα, στη στρατηγική. Με την πείρα του ο λαός να απορρίψει αυταπάτες ότι τα αστικά κόμματα μπορούν να διορθωθούν και να δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Όλα αυτά σημαίνουν ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές εκλογές. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί παντού, να μπει φραγμός στη χειροτέρευση της κατάστασης και τους κινδύνους για τον λαό, να ανασυντάξει το κίνημά του, να ενισχύσει την κοινωνική συμμαχία του «από τα κάτω», να βγει στο προσκήνιο, να πάρει ανάσα, να τραβήξει τον δικό του δρόμο για να υπηρετηθούν οι δικές του ανάγκες και όχι μιας χούφτας «ωφελημένων», πάντα των ίδιων, από όλες τις κυβερνήσεις.

Ξεκίνησε ήδη συζήτηση όπως και το 2010 για την ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας. Πιστεύετε ότι μετεκλογικά θα είναι αντικείμενο της νέας διοίκησης;

Η ιδιωτικοποίηση με διάφορες μορφές των τομέων ευθύνης της τοπικής διοίκησης – μεταξύ των οποίων και η καθαριότητα – είναι κεντρική γραμμή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και όλων των υπόλοιπων (πλην ΚΚΕ) κομμάτων και των εκπροσώπων  – συνδυασμών τους στην τοπική διοίκηση. Από κοινού υλοποιούν τις απαιτήσεις επιχειρηματικών ομίλων να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας στηριγμένης σε νέους τοπικούς φόρους και χαράτσια. Αυτή είναι η «ανταποδοτικότητα»: να πληρώνεις για δεύτερη φορά για υπηρεσίες για τις οποίες έχει ήδη πληρώσει με την κρατική φορολογία για να κερδίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Να τσακίζεις τα δικαιώματα των εργαζόμενων στους δήμους για τον λόγο αυτό.

Είναι βαρύνων ο ρόλος των οργανισμών τοπικής διοίκησης στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων (καθαριότητα, συγκοινωνίες και ΟΑΣΘ, ηλεκτροφωτισμός, διαχείριση αποβλήτων, περιβαλλοντικά ζητήματα, χρήσεις γης, εκπαίδευση, υγεία, κοινωνικές υποδομές). Δήμοι και Περιφέρειες, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέπονται σε «τροχονόμους» επιχειρηματικών συμφερόντων. Ενισχυμένη παρουσία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των κομμουνιστών στους δήμους και τις περιφέρειες σημαίνει ένα σοβαρό εμπόδιο στην παραπέρα παράδοση της πόλης και των κατοίκων της στα ιδιωτικά συμφέροντα, εμπόδιο σε «μπίζνες» που προϋποθέτουν τσάκισμα εργασιακό και φορολογικό των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

Πολλοί συνδέουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ποια η δική σας άποψη; Τι ρόλο θα παίξει στην ψήφο των πολιτών;

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι από όλες τις απόψεις απαράδεκτη και το ΚΚΕ δεν θα την ψηφίσει, την καταγγέλλει. Πρόκειται για κατασκεύασμα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βάλουν τα Σκόπια στους οργανισμούς αυτούς, να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή κόντρα στα συμφέροντα της Ρωσίας. Αυτό είναι το κύριο. Η συμφωνία θα ήταν εξίσου απαράδεκτη ακόμα και αν δεν περιλαμβανόταν στην ονομασία αυτού του κράτους ο όρος «Μακεδονία».  Οι αλυτρωτισμοί που επιμελώς διατηρούνται (εθνότητα, γλώσσα) μέσα στη συμφωνία αυτή  αξιοποιούνται με το «διαίρει και βασίλευε» από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η στρατηγική αυτή επιφυλάσσει ιδιαίτερο ρόλο για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη σαν οικονομικό, διοικητικό, στρατιωτικό κέντρο της περιοχής,  «μεντεσέ» της αμερικάνικης πολιτικής, όπως είπε ο Αμερικάνος πρέσβης. Κόμματα και τοπικοί άρχοντες του έκαναν τεμενάδες όταν ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ αποδείχθηκε ότι δεν είναι παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης αλλά πολέμου και δυστυχίας (βλ. Κύπρο, Γιουγκοσλαβία, Συρία κ.λ.π.).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αριστερή φρασεολογία και εξαπατώντας αποδείχθηκε το καλύτερο παιδί του Τράμπ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. Και τώρα, προεκλογικά, καλεί σε δήθεν « μέτωπο προόδου» ενάντια στη συντήρηση και την ακροδεξιά, όταν με τη συνολική πολιτική του τους τροφοδότησε (όπως και οι φίλοι του στην Ευρώπη, βλ. Μακρόν).

Το μοναδικό κόμμα που είναι ουσιαστικά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το ΚΚΕ. Γιατί  αναδεικνύει την πραγματική, επικίνδυνη για τους λαούς στόχευσή της. Όποιος είναι υπέρ του ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά υπέρ της κατάπτυστης αυτής συμφωνίας. Μοναδική απάντηση στη συντήρηση και την ακροδεξιά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τη πολιτική του «φουσκώνει τα πανιά τους», αλλά η ενίσχυση παντού του ΚΚΕ και της πάλης του λαού.

Πώς κρίνετε το έργο της διοίκησης Μπουτάρη μετά από οκτώ χρόνια;

Ο Γ. Μπουτάρης εκπροσώπησε στην πόλη τα συμφέροντα της τάξης του, των βιομηχάνων. Στράφηκε κατά του λαού. Ιδιωτικοποίησε υπηρεσίες, έδεσε παραπέρα τον Δήμο στις τράπεζες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, φορολόγησε, απείλησε εργαζόμενους γιατί διεκδικούσαν.

Περηφανεύεται (και συμφωνούν και άλλοι μαζί του) ότι «άνοιξε τις πόρτες της πόλης». Σε ποιους; Στους εργαζόμενους σίγουρα όχι. Στα επιχειρηματικά συμφέροντα, σίγουρα ναι. Δεν έλυσε αλλά περιέπλεξε προβλήματα ώριμα για λύση. Οι επικοινωνιακές τακτικές και η βιτρίνα δεν είναι λύση λαϊκών προβλημάτων που εντείνονται (π.χ. επικίνδυνη έλλειψη έργων υποδομών).

Τελικά, ο Γ. Μπουτάρης δεν ήταν μόνο ένα «αστεράκι» στο πέτο του Γ. Παπανδρέου, όπως δήλωσε όταν πρωτοεκλέχθηκε. Έγινε ο αγαπημένος και του Α. Τσίπρα και θα ταίριαζε και στον κ.Μητσοτάκη. Ήταν και είναι ο αγαπημένος όλων των υποστηρικτών των μνημονίων, Ελλήνων και ξένων. Συμπέρασμα: δεν ήταν καλός δήμαρχος για τον λαό αλλά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #139 (05/01/2019-06/01/2019)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

28.10.2021 7:30 πμ

Η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη 28/10/2021, στις 12:00μ μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή. “Για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας η Ελλάδα μετατρέπεται σε

Uncategorized

27.10.2021 8:44 μμ

Τον Γρηγόρη Γκουντάρα και την Ναταλί Κάκκαβα κατακεραυνώνει μέσω instastory ο Γιώργος Τσαλίκης. Νωρίτερα σήμερα, το ανδρόγυνο, καλεσμένο στο “Πρωινό” σχολίασαν τα όσα έλεγε ο τραγουδιστής για τους παρουσιαστές μετά την ακύρωση του συμβολαίου του για την παρουσίαση του Big

Uncategorized

25.10.2021 10:56 μμ

Στο πλαίσιο δράσεων του 9ου Sail for Pink, της μεγαλύτερης διαδικτυακής εκστρατείας του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν.Θεσσαλονίκης, η ομάδα Face Up, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον Στέφανο Ματσουκαλίδη βιντεογράφο και πιστοποιημένο χειριστή

Uncategorized

10.10.2021 12:50 μμ

Στην Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Uncategorized

10.10.2021 8:20 πμ

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν από τις 08:00 μέχρι τις 14:00 καταναλωτές εκατέρωθεν των οδών 25ης Μαρτίου, Νεμέας, Κωνσταντινουπόλεως, Ζουμέτικου, Ν. Εγνατία, στον δήμο Θεσσαλονίκης.   Παράλληλα, διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί από τις 08:00 μέχρι τις 13:00 στην Πυλαία. Χωρίς ρεύμα

Uncategorized

7.10.2021 11:01 μμ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε εξέχουσες κοινωνικές ομάδες και κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά μελετά η κυβέρνηση.     Σύμφωνα με το newmoney.gr, για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται κάποια σενάρια μέχρις ότου συγκεκριμενοποιηθούν.     Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  

thess

Επικαιρότητα