Αρχική / Uncategorized / Λ. Λιάκου στην ThessNews: «Η Πρωτοβουλία μπορεί και να διαλυθεί, αν… »

Uncategorized

19/04/2017 12:34 μμ

Λ. Λιάκου στην ThessNews: «Η Πρωτοβουλία μπορεί και να διαλυθεί, αν… »

Λ. Λιάκου στην ThessNews: «Η Πρωτοβουλία μπορεί και να διαλυθεί, αν… »

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονικης, Λίνα Λιάκου, μιλά στην ThessNews.

«Στόχος δεν είναι τα φαραωνικά έργα ή οι μεγαλεπήβολες εξαγγελίες» απαντά στους επικριτές της μέσω της ThessNews η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, Λίνα Λιάκου. Τι λέει για την κόντρα με την Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ, την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβουλία και το όφελος του δήμου από τη συμμετοχή του στις 100 Ανθεκτικές Πόλεις.

Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας. Επειδή ο τίτλος σας δεν είναι γνώριμος στο ευρύ κοινό, ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας στον ρόλο αυτό;

Είμαι υπεύθυνή ως αντιδήμαρχος για την εποπτεία του Επιχειρησιακού και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου καθώς και όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, είτε ευρωπαϊκών τύπου ΕΣΠΑ είτε διεθνών, όπως είναι η συμμετοχή μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών πόλεων (εξ ου και ο τίτλος), η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα. Μετά την ανανέωση του ορισμού μου ως αντιδημάρχου, έχω επιπλέον και την αρμοδιότητα της κοινωνικής οικονομίας/καινοτομίας.

Τι έχει κερδίσει η Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στις 100 Ανθεκτικές Πόλεις;

Αποτελούμε μια από τις 100 πόλεις από όλον τον κόσμο που επέλεξε ο διεθνής αυτός οργανισμός για να βοηθήσει να γίνει η πόλη πιο ανθεκτική στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει. Για να το κάνουμε λοιπόν αυτό, μας έχουν δοθεί πόροι (τόσο οικονομικοί όσο και μέσω υπηρεσιών, και τεχνογνωσίας) για να συγκροτήσουμε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, και μέσω αυτής της διαδικασίας μάς έχουν ανοίξει πόρτες σε οργανισμούς που δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε πρόσβαση διαφορετικά. Συγκεκριμένα, μέσω του δικτύου έχουμε συγκροτήσει και στελεχώσει ένα ειδικό Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας, έχουν εκπαιδευτεί στελέχη του Δήμου πάνω σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και σχεδιασμού, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες όπως αυτή με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα (URBACT, BALKAN MED), ακριβώς επειδή είμαστε μέλος αυτής της παγκόσμιας κοινότητας. Το επόμενο εξάμηνο οι συνεργασίες και οι πόροι που θα προσελκύσουμε, ιδίως έχοντας έτοιμη τη Στρατηγική 2030, θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Ασκήθηκε πολλή κριτική για την παρουσίαση του «Θεσσαλονίκη 2030».  Λόγια και οράματα χωρίς συγκεκριμένα έργα. Πώς απαντάτε;

Καταρχήν, ένα ερώτημα που θέλω να τους θέσω είναι αν πράγματι διάβασαν το κείμενο της στρατηγικής ή μείνανε στις δηλώσεις των δελτίων τύπου. Αν, λοιπόν, δει κανείς ολόκληρο το κείμενο, θα καταλάβει ότι το «Θεσσαλονίκη 2030» είναι ένα εργαλείο που βοηθά τόσο τον Δήμο όσο και τους φορείς της πόλης να περιγράψουν και να συνθέσουν τις δράσεις και τα έργα που κάνουν ή θέλουν να κάνουν, μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπό τους. Σε μια εποχή με περιορισμένους πόρους, ο στόχος δεν είναι τα φαραωνικά έργα, ή οι μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, στόχος είναι πώς με αυτά που έχουμε σαν δυνατά σημεία και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να βρούμε λύσεις, κάποιες (και αναφέρονται στη στρατηγική) είναι μικρές και εύκολες, κάποιες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια. Το να κάνουμε έργα και αναπλάσεις δεξιά και αριστερά, αν δεν έχουμε ένα πλαίσιο αναφοράς, δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στη ζωή της πόλης και των κατοίκων. Η Στρατηγική, για πρώτη φορά, συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή των φορέων και πολιτών και εκφράζει τις ανησυχίες αλλά και τις επιθυμίες της πόλης. Προφανώς, η επιτυχία της Στρατηγικής θα κριθεί από τον βαθμό υλοποίησης και από τους δείκτες αναφοράς, και εκεί πρέπει να υπάρχει και έλεγχος και κριτική.

Ποια είναι η δική σας άποψη για το ζήτημα με τα τραπεζοκαθίσματα, τον ποδηλατόδρομο και τις μαρίνες στη Νέα Παραλία;

Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας ανέδειξε τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης όλου του παράκτιου μετώπου. Χρειάζονται νέες υποδομές και δραστηριότητες τόσο μέσα στη θάλασσα όσο και πάνω στην παραλία. Τέτοιου είδους υποδομές, όπως μια μαρίνα, μπορεί να γίνει μόνο μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Ρόλος του Δήμου είναι να διασφαλίσει ότι οι νέες υποδομές δεν επιβαρύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και δεν περιορίζουν την προσβασιμότητα όλων των πολιτών στην παραλία.

Σε σχέση με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων συγκεκριμένα, η άποψη μου, έτσι όπως την εξέφρασα και στη δημοτική μας ομάδα, είναι η εξής: τραπεζοκαθισματα να αναπτυχθούν όπου δεν απαιτούνται για τη χωροθέτησή τους νέες κατασκευές τύπου deck, και υπάρχουν 2-3 περιπτώσεις κατά μήκος της παραλίας που ο ίδιος ο σχεδιασμός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Η παραλία έχει ανάγκη και από χώρους ανάπαυσης και καθιστικού και χώρους ελεύθερης έκφρασης.

Από την ΠΚΜ σας κατηγορούν ότι δεν είχατε ώριμα έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Εσείς λέτε ότι «βρίσκατε τοίχο». Ποιος ευθύνεται για την κόντρα;

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας δήμος με έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη και έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί σωστά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις. Σε κάθε πρόσκληση που βγαίνει από τα ΕΣΠΑ ή από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δήμος ανάλογα με τις προτεραιότητές του καταθέτει προτάσεις μόνος του ή μέσω εταιρικοτήτων.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) είναι ένα νέο εργαλείο του ΕΣΠΑ που προβλέπει τον σχεδιασμό από κοινού των Δήμων ενός Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της πόλης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους Δήμους, από το 2015, βλέποντας αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία ενεργοποιήθηκαν και ζήτησαν από την ΠΚΜ να έχουν ενεργό ρόλο. Από εκεί και πέρα, η Μητροπολιτική Ενότητα, που ήταν και υπεύθυνη Αστική Αρχή της ΟΧΕ, ακολούθησε μια άλλη διαδικασία, κατά την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο αυτός) είχε τις ενστάσεις του και αυτές εκφράσαμε από την αρχή.

Η συζήτηση περί ωριμότητας έργων δεν έχει καμία ουσία αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί ούτε μια πρόσκληση σε σχέση με την ΟΧΕ, στην οποία οι Δήμοι να καλούνται να καταθέσουν προτάσεις. Όταν ξεκινήσουν να εκδίδονται (και ελπίζω να γίνει γρήγορα), τότε θα φανεί αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ή όχι την ετοιμότητα και ωριμότητα να ανταποκριθεί.

Είστε ένα νέο πολιτικό στέλεχος. Σας θλίβει η εικόνα που παρουσιάζει ενδοπαραταξιακά η Πρωτοβουλία; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ενόψει του 2019;

Αποτελώ ένα από τα πιο νέα στελέχη της Πρωτοβουλίας (τόσο ηλικιακά όσο κυρίως πολιτικά). Αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση επειδή για πρώτη φορά είδα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της Πρωτοβουλίας να εισάγεται ένας νέος πολιτικός λόγος και τρόπος διοίκησης από ανθρώπους «κανονικούς» και όχι «πολιτικάντηδες». Αυτό όμως έχει και τις προκλήσεις του. Η Πρωτοβουλία δεν είναι κόμμα, είναι μια σύνθεση απόψεων. Το να υπάρχουν διαφορικές απόψεις είναι πάντα θεμιτό και αναγκαίο, αλλά όταν βάζεις σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών και την ανάπτυξη της πόλης για να αποδείξεις ότι χωρίς εσένα δεν μπορεί να υπάρχει διοίκηση της Πρωτοβουλίας, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.  Το 2019 δεν ξέρω τι θα γίνει, ούτε τι πρέπει να γίνει για την Πρωτοβουλία, ξέρω όμως ότι μέχρι τότε έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να βελτιώσουμε την πόλη μας και καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε σε αυτά, γιατί η Πρωτοβουλία έτσι όπως δημιουργήθηκε μέσα από ένα κίνημα πολιτών μπορεί και να διαλυθεί, αν δεν αποδείξει ότι παραμένει συνδεδεμένη με τις επιθυμίες και ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Από το φύλλο της THESSNEWS #49 (14/04/2017-16/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

10.10.2021 12:50 μμ

Στην Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Uncategorized

10.10.2021 8:20 πμ

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν από τις 08:00 μέχρι τις 14:00 καταναλωτές εκατέρωθεν των οδών 25ης Μαρτίου, Νεμέας, Κωνσταντινουπόλεως, Ζουμέτικου, Ν. Εγνατία, στον δήμο Θεσσαλονίκης.   Παράλληλα, διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί από τις 08:00 μέχρι τις 13:00 στην Πυλαία. Χωρίς ρεύμα

Uncategorized

7.10.2021 11:01 μμ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε εξέχουσες κοινωνικές ομάδες και κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά μελετά η κυβέρνηση.     Σύμφωνα με το newmoney.gr, για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται κάποια σενάρια μέχρις ότου συγκεκριμενοποιηθούν.     Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  

Uncategorized

4.10.2021 1:07 μμ

Ο Francesco-Pecco-Bagnaia συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη Ducati Desmosedici GP 21, με pole position και τρίτη θέση στον τερματισμό του Grand Prix of the Americas, στο Austin . Για τρίτο συνεχόμενο αγώνα ο Ιταλός αναβάτης ξεκίνησε από την πρώτη

Uncategorized

2.10.2021 10:43 πμ

Όλο και μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.   Συγκεκριμένα, στην απογραφή που θα γίνει μέχρι το τέλος του 2021, ο πληθυσμός της χώρας θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011.  

Uncategorized

30.9.2021 11:55 μμ

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο. Οι λόγοι που δεν κοιμόμαστε πολλοί, και γι αυτό οι βιομηχανίες φαρμάκων έχουν βγάλει πολλά σκευάσματα που μας βοηθούν στο να έχουμε καλύτερο ύπνο.   Ωστόσο, υπάρχει ένα φυσικό

thess

Επικαιρότητα