Αρχική / Uncategorized / Είναι το χειρουργείο για τον «παγωμένο ώμο» άχρηστο;

Uncategorized

08/12/2017 11:12 μμ

Είναι το χειρουργείο για τον «παγωμένο ώμο» άχρηστο;

Είναι το χειρουργείο για τον «παγωμένο ώμο» άχρηστο;

Γράφει thessnews

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 – Νέα έρευνα θέτει σε αμφιβολία την πραγματική αποτελεσματικότητα ενός κοινού τύπου χειρουργείου που χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τον πόνο από μια κλινική οντότητα που λέγεται «παγωμένος ώμος» (Συμφυτική θυλακίτιδα).

Η παράξενη αυτή πάθηση οδηγεί σε σημαντική σοβαρή λειτουργική ανεπάρκεια τού ώμου, προκαλώντας μείωση του εύρους κινήσεων και μυϊκές ατροφίες, αλλά έχει ομαλή αποκατάσταση, ακόμα και αν δεν εφαρμοσθεί καμία θεραπεία. Η πάθηση, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, έχει τρία στάδια και διαρκεί 12-24 μήνες. Τα 3 στάδια συμπτωμάτων έχουν ως εξής:

• Στο αρχικό στάδιο η κίνηση του άκρου προκαλεί έντονο πόνο και η κινητικότητα της άρθρωσης αρχίζει να περιορίζεται.

• Στο δεύτερο στάδιο, ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί, αλλά υπάρχει έντονη δυσκαμψία.

• Στο τρίτο στάδιο, υπάρχει λύση της δυσκαμψίας και επαναφορά σε φυσιολογική κίνηση χωρίς πόνο.

Δυστυχώς υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που οδηγούνται σε χρόνια δυσκινησία, σχεδόν «αγκύλωση» του ώμου.
Μια βρετανική ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα αποτελέσματα για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης για τη θεραπεία του «παγωμένου ώμου» (Συμφυτική θυλακίτιδα).

Στη χειρουργική αποσυμπίεσης, αφαιρείται μια μικρή περιοχή μαλακού ιστού στην άρθρωση ώμων, ανοίγοντας την άρθρωση.
Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, πονούσαν στον ώμο για τουλάχιστον τρεις μήνες, παρά τις μη χειρουργικές προσεγγίσεις, όπως φυσικοθεραπεία και ενέσεις στεροειδών. Έτσι, 90 ασθενείς χειρουργήθηκαν αρθροσκοπικά για την αποσυμπίεση, 94 ασθενείς έκαναν απλή αρθροσκόπηση νομίζοντας ότι έκαναν κανονικά την όλη επέμβαση και 90 ασθενείς δεν χειρουργήθηκαν αλλά συνέχισαν συντηρητικά.

Αμφότερες οι ομάδες των χειρουργικών ασθενών έλαβαν επίσης μία έως τέσσερις συνεδρίες φυσιοθεραπείας μετά. Εκείνοι στην ομάδα χωρίς χειρουργείο είχαν μόνο έναν έλεγχο τρεις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης.
Έξι έως δώδεκα μήνες μετά την είσοδο στη μελέτη, τα συμπτώματα του πόνου στον ώμο είχαν μειωθεί και στις τρεις ομάδες ασθενών, ανεξάρτητα από το αν έκαναν τη χειρουργική επέμβαση ή όχι, σημειώνει μια ομάδα με επικεφαλής τον Andrew Carr του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ενώ οι ασθενείς στις ομάδες χειρουργικής αποσυμπίεσης και της αρθροσκόπησης εμφάνισαν ελαφρώς μεγαλύτερες μειώσεις στον πόνο στους ώμους από ό, τι στην ομάδα χωρίς θεραπεία, η διαφορά ήταν μικρή και δεν ήταν πιθανό να έχει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, ανέφερε η ομάδα του Carr στις 20 Νοεμβρίου στο περιοδικό The Lancet.

«Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι ασθενείς με “παγωμένο ώμο” και οι κλινικοί γιατροί έχουν αποδεχτεί αυτή τη χειρουργική επέμβαση, με την πεποίθηση ότι παρέχει αξιόπιστη ανακούφιση από τα συμπτώματα και έχει χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων συμβάντων και επιπλοκών», ανέφερε ο Carr σε ένα δελτίο τύπου. Ωστόσο, τα ευρήματα από τη μελέτη μάς δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην παρέχει κλινικά σημαντικό όφελος και ότι δεν υπάρχει όφελος από την αποσυμπίεση έναντι των άλλων θεραπειών», πρόσθεσε.

Είναι δεδομένο ότι μια πάθηση, της οποίας η αποδρομή μπορεί να πάρει ακόμα και 24 μήνες, είναι βασανιστική και ο ασθενής θέλει να θεραπευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μερικές φορές όμως οι μέθοδοι που εφαρμόζονται δεν είναι απαραίτητες και, όπως φαίνεται, δεν έχουν de facto καλύτερα αποτελέσματα.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #81 (25/11/2017-26/11/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Uncategorized

28.10.2021 7:30 πμ

Η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη 28/10/2021, στις 12:00μ μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή. “Για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας η Ελλάδα μετατρέπεται σε

Uncategorized

27.10.2021 8:44 μμ

Τον Γρηγόρη Γκουντάρα και την Ναταλί Κάκκαβα κατακεραυνώνει μέσω instastory ο Γιώργος Τσαλίκης. Νωρίτερα σήμερα, το ανδρόγυνο, καλεσμένο στο “Πρωινό” σχολίασαν τα όσα έλεγε ο τραγουδιστής για τους παρουσιαστές μετά την ακύρωση του συμβολαίου του για την παρουσίαση του Big

Uncategorized

25.10.2021 10:56 μμ

Στο πλαίσιο δράσεων του 9ου Sail for Pink, της μεγαλύτερης διαδικτυακής εκστρατείας του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν.Θεσσαλονίκης, η ομάδα Face Up, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον Στέφανο Ματσουκαλίδη βιντεογράφο και πιστοποιημένο χειριστή

Uncategorized

10.10.2021 12:50 μμ

Στην Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Uncategorized

10.10.2021 8:20 πμ

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν από τις 08:00 μέχρι τις 14:00 καταναλωτές εκατέρωθεν των οδών 25ης Μαρτίου, Νεμέας, Κωνσταντινουπόλεως, Ζουμέτικου, Ν. Εγνατία, στον δήμο Θεσσαλονίκης.   Παράλληλα, διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί από τις 08:00 μέχρι τις 13:00 στην Πυλαία. Χωρίς ρεύμα

Uncategorized

7.10.2021 11:01 μμ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε εξέχουσες κοινωνικές ομάδες και κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά μελετά η κυβέρνηση.     Σύμφωνα με το newmoney.gr, για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται κάποια σενάρια μέχρις ότου συγκεκριμενοποιηθούν.     Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  

thess

Επικαιρότητα