Αρχική / Uncategorized / Αλ. Θάνος στην ThessNews: «Πρώτοι σε αφίξεις ξένων τουριστών»

Uncategorized

15/06/2021 11:42 πμ

Αλ. Θάνος στην ThessNews: «Πρώτοι σε αφίξεις ξένων τουριστών»

Αλ. Θάνος στην ThessNews: «Πρώτοι σε αφίξεις ξένων τουριστών»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Τρίτη συνεχόμενη πετυχημένη χρονιά στον Τουρισμό για την Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρο Θάνο.

«Ο Τουρισμός προσθέτει στο ΑΕΠ της Περιφέρειας κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τουριστικά μεγέθη στην Κεντρική Μακεδονία αυξάνονται κατά 10%  τα τελευταία 3 χρόνια συνεχώς» σημειώνει μεταξύ άλλων μιλώντας στην ThessNews.

Παράλληλα, ο Αλ. Θάνος μιλά για τα σχέδια της Περιφέρειας για τον Όλυμπο, για το λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας που ετοιμάζεται για την Ευρώπη αλλά και για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές που θα τον βρουν στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα διεκδικώντας μια νέα θητεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πώς καταλήγει η φετινή τουριστική χρονιά για την Κεντρική Μακεδονία; Ποια τα επόμενα βήματα για το 2019;

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τρεις συνεχόμενες χρονιές είναι πρώτη μεταξύ των Περιφερειών σε αφίξεις ξένων τουριστών. Ο Τουρισμός προσθέτει στο ΑΕΠ της Περιφέρειας κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τουριστικά μεγέθη στην Κεντρική Μακεδονία αυξάνονται κατά 10%  τα τελευταία 3 χρόνια συνεχώς. Για το 2018 παραμένουμε στα ίδια υψηλά ποσοστά αυξήσεων έχοντας μία μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά τους μήνες Μάρτιο -Απρίλιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, που δείχνει μία άμβλυνση της έντονης εποχικότητας. Για το 2019 έχουμε εστιάσει στην περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ενισχύοντας τα εναλλακτικά θεματικά προϊόντα, όπως είναι ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο ιστορικός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός και φυσικά ο γαστρονομικός τουρισμός. Συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και προσελκύοντας μεγάλες τουριστικές εκδηλώσεις, όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Δρόμο του Μεταξιού, φιλοδοξούμε να προβάλλουμε ακόμη καλύτερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, κάνοντας γνωστές τις εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει αυτός που θα έρθει να επισκεφθεί τον τόπο μας.  Έχουμε διαμορφώσει σε συνεργασία με τους επαγγελματίες συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα, δίνοντάς τους και κίνητρα οικονομικά μέσα από το ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη υπηρεσιών προώθησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Στην Philoxenia είδαμε το βανάκι της Μακεδονικής Κουζίνας. Πότε θα ξεκινήσει τα «ταξίδια» του;

Το λεωφορείο της Μακεδονικής Κουζίνας ξεκινάει από τη Philoxenia  για να πάρει θέση στα μεγάλα φεστιβάλ γαστρονομίας της Ευρώπης. Πρόκειται για μία συνέργεια της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού και Πολιτισμού με την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας. Έχουμε διαμορφώσει ένα συνταγολόγιο, το οποίο αναδεικνύει τα προϊόντα της Μακεδονικής γης και σχεδιάζουμε να «κατακτήσουμε» γευστικά τις πλατείες των πόλεων της Ευρώπης. Το 2019 θα ξεκινήσει το ταξίδι του και μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών θέλουμε να έχουμε κάνει γνωστές σε ολόκληρη την Ευρώπη τις παραδοσιακές συνταγές και τα αυθεντικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.

Σε παλιότερη συνέντευξή σας στην ThessNews είχατε αναφερθεί στη σημασία που έχει ο  Όλυμπος για την τουριστική προβολή της ΠΚΜ. Πώς πάει η προσπάθεια να γίνει ένα «εθνικό brand name»;

Έχουμε ήδη δημιουργήσει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που εστιάζει θεματικά στις εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει κάποιος κάνοντας περιήγηση στον Όλυμπο. Στόχος μας είναι από βουνό των Θεών να το κάνουμε και βουνό των ανθρώπων. Ξεκινήσαμε θεματικές προβολές του Ολύμπου με πρώτο σταθμό το Μόναχο, όπου σε ειδικό κοινό (δημοσιογράφους και tour operators) παρουσιάσαμε όλες τις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στον Όλυμπο όλο τον χρόνο. Ήδη έχουμε βάλει μπροστά την πιστοποίηση και την ανάδειξη των μονοπατιών του Ολύμπου και πολύ πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εξασφάλισε 5 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη και προστασία των εθνικών δρυμών, μεταξύ αυτών και του Ολύμπου. Πριν λίγες μέρες μάλιστα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Λιτόχωρο της Πιερίας συγκεντρώθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού όλης της Ελλάδος και εκπρόσωποι του ΕΟΤ, όπου και συζητήθηκε η ανάδειξη του Ολύμπου ως Εθνικού Brand Name για την προβολή του εναλλακτικού Τουρισμού της χώρας.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 2019 με τον Απόστολο Τζιτζικώστα; Έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε;

Έχω την τύχη να βρίσκομαι σε μία Διοίκηση που έχει ένα σαφές αναπτυξιακό πλάνο για την επόμενη 4ετία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει στη διάθεσή της. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει θέσει ως στόχο να γίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η  πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση και νομίζω αξίζει ο κόπος να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την προσπάθεια, ώστε γρήγορα αυτός ο στόχος να επιτευχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η δικιά μου απόφαση να τεθώ στη διάθεση του Περιφερειάρχη και των συμπολιτών μου στις επόμενες εκλογές.

Πόσο θα επηρεάσει ο «Κλεισθένης» την επόμενη μέρα; Αισθάνεστε έτοιμος για συνεργασίες και για συγκλίσεις στα περιφερειακά συμβούλια;

Με τον «Κλεισθένη» η συνεργατικότητα επιβάλλεται τεχνικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι συνέργειες  απαιτούνται, γιατί μέσα από αυτές παράγεται έργο και λειτουργούν πάντα προς όφελος του Πολίτη. Οι προσωπικές φιλοδοξίες των αιρετών, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, πάντα επιτυγχάνονται μέσα από συλλογικότητες δημιουργίας. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτοί που πέτυχαν στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν ανοιχτό πνεύμα και την ευρύτερη αποδοχή της Τοπικής Κοινωνίας, στην οποία απευθύνονταν. Η απλή αναλογική ευνοεί την πολυσυμμετοχικότητα των ψηφοδελτίων, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη κατά τη διοικητική λειτουργία των φορέων. Ως άνθρωπος της εξωστρέφειας δε θα μπορούσα κι εγώ παρά να είμαι ανοιχτός σε ευρύτερες συλλογικότητες, ώστε να φέρουμε κοντά στη στελέχωση του πολιτικού προσωπικού ανθρώπους της δημιουργικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονται.

Από το φύλλο της THESSNEWS #132 (17/11/2018-18/11/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

/ Δείτε ακόμα

Uncategorized

10.10.2021 12:50 μμ

Στην Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, για τον βέλτιστο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Uncategorized

10.10.2021 8:20 πμ

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν από τις 08:00 μέχρι τις 14:00 καταναλωτές εκατέρωθεν των οδών 25ης Μαρτίου, Νεμέας, Κωνσταντινουπόλεως, Ζουμέτικου, Ν. Εγνατία, στον δήμο Θεσσαλονίκης.   Παράλληλα, διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί από τις 08:00 μέχρι τις 13:00 στην Πυλαία. Χωρίς ρεύμα

Uncategorized

7.10.2021 11:01 μμ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε εξέχουσες κοινωνικές ομάδες και κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά μελετά η κυβέρνηση.     Σύμφωνα με το newmoney.gr, για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται κάποια σενάρια μέχρις ότου συγκεκριμενοποιηθούν.     Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  

Uncategorized

4.10.2021 1:07 μμ

Ο Francesco-Pecco-Bagnaia συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη Ducati Desmosedici GP 21, με pole position και τρίτη θέση στον τερματισμό του Grand Prix of the Americas, στο Austin . Για τρίτο συνεχόμενο αγώνα ο Ιταλός αναβάτης ξεκίνησε από την πρώτη

Uncategorized

2.10.2021 10:43 πμ

Όλο και μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.   Συγκεκριμένα, στην απογραφή που θα γίνει μέχρι το τέλος του 2021, ο πληθυσμός της χώρας θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011.  

Uncategorized

30.9.2021 11:55 μμ

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο. Οι λόγοι που δεν κοιμόμαστε πολλοί, και γι αυτό οι βιομηχανίες φαρμάκων έχουν βγάλει πολλά σκευάσματα που μας βοηθούν στο να έχουμε καλύτερο ύπνο.   Ωστόσο, υπάρχει ένα φυσικό

thess

Επικαιρότητα