Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία – Τι άλλο είπε η Υπουργός Σ. Ζαχαράκη σε ημερίδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

29/01/20244:10 μμ

Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία – Τι άλλο είπε η Υπουργός Σ. Ζαχαράκη σε ημερίδα

Για τα κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, για τα επιδόματα και για το νέο σχέδιο δράσης μίλησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία – Τι άλλο είπε η Υπουργός Σ. Ζαχαράκη σε ημερίδα

 

 

Για την στήριξη της οικογένειας και τις δράσεις του Υπουργείου, μίλησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα του «Fast Forward Forum» της εφημερίδας Μακεδονία, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

«Το Υπουργείο από τη στιγμή που συστάθηκε είχε να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα» τοποθετήθηκε η κ. Ζαχαράκη «Ένα διαχειριστικό άλμα ως προς τη δημιουργία και σύνθεση υπηρεσιών και έπρεπε να μην χάσουμε ούτε μέρα από την καταβολή των επιδομάτων που είναι σημαντικός πυλώνας του υπουργείου».

 

«Από τον προϋπολογισμό των 4 δις που έχει το υπουργείο μας, τα 3,5 δις πηγαίνουν σε παροχή επιδομάτων για τα αναπηρικά, τη στέγαση, τα παιδιά, όσα έχουν να κάνουν με υπερήλικες, ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Απλώνουμε ενα δίχτυ προστασίας σε συνανθρώπους μας που κάτι μπορεί να μην πήγε καλά. Τα επιδόματα και συγχρόνως η αυξημένη επιχορήγηση στα κέντρα πρόνοιας είναι μία σημαντική κατάθεση ψυχής και προσφοράς σε όλες τις Περιφέρειες».

 

«Φέτος ο προϋπολογισμός για το κέντρο πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας είναι 4.075.000 χιλιάδες ευρώ, αυξημένο κατά 3.194.000 χιλιάδες από αυτό που είχε προυπολογιστεί αρχικά στον προηγούμενο προϋπολογισμό, με τη μεγαλύτερη έκτακτη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ και συγχρόνως, αυξημένα ποσά δόθηκαν και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου» συμπλήρωσε.

 

«Είδαμε οτι στην πρόσφατη στατιστική απεικόνιση η Κεντρική Μακεδονία είχε μία μείωση 4,6%. Αν δεν αντιμετωπίσουμε με πραγματισμό το κομμάτι του δημογραφικού και όχι με ανεδαφικές υποσχέσεις, σύντομα πολλά από αυτά που συζητάμε θα έχουν βασικές αδυναμίες και για την εύρεση ανθρώπινου δυναμικού και στο κομμάτι φιλοξενίας στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα που έχουν βασική ανάγκη των ανθρώπων αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε.

 

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και ανέφερε ότι «πρέπει να προστεθούν στη λίστα και άλλα προϊόντα» και πρόσθεσε πως αυξήθηκε και το επιδόμα γέννας.

 

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είπε «Με απόφαση του Πρωθυπουργού διπλασιάστηκε το καλοκαίρι το ποσό φτάνοντας στο 1 δις ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εκταμιευθεί 163 δάνεια για νέα παιδιά μεχρι 39 ετών. Το κράτος συνδράμει στην πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής τους. Οι υπαγωγές στο πρόγραμμα είναι 1.442 και θα καλύψει αντίστοιχα 3.500 συμπολίτες μας. Αυτό είναι έμπρακτη πολιτική» τόνισε.

 

H κ. Ζαχαράκη μίλησε και για τους υπόλοιπους πυλώνες του σχεδίου δράσης, που θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό στις αρχές Μαίου.

 

Έδωσε έμφαση στην πρόσφατη νομοθέτηση επέκτασης της άδειας μητρότητας στους 9 μήνες και για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα και στις αυτοαπασχολούμενες και για τις γυναίκες στον αγροτικό τομέα.

 

«Σημαντική και η αύξηση στον προϋπολογισμό για τα vouchers ώστε να καλυφθούν όλες οι έγγυρες αιτήσεις των ζευγαριών για βρεφονηπιακούς σταθμούς και για ΚΔΑΠ, ΑμεΑ. Αυτό είναι έμπρακτη απόδειξη τι σημαίνει κοινωνικό κράτος που προχωρά παρά τα λάθη και τις παθογένειες».

 

Για τα περιστατικά βίας των γυναικών η υπουργός σημείωσε πως «στη Θεσσαλονίκη έχουμε και συμβουλευτικο κέντρο και ξενώνα για τις κακοποιημενες γυναίκες και τα παιδιά τους. Μέχρι τις 19.1.24 είχαν  έρθει κοντά μας 3.484 γυναίκες και έχουν μόλις το 2023 εξυπηρετηθεί με δωρεάν συμβουλευτικη, ψυχολογική υποστήριξη, εύρεση εργασίας και δωρεάν νομική συνδρομή 367 γυναίκες ενώ φιλοξενούνται 11 γυναίκες στον ξενώνα του δήμου Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο παρελθόν έχουν μείνει μαζί μας 99 γυναίκες και 104 παιδιά».

 

«Το 80% αυτών των περιστατικών είναι από σύντροφο όχι από κάποιον ξένο» συμπλήρωσε.

 

Τέλος όσον αφορά τα περιστατικά βίας ανηλίκων τόνισε πως έχει ήδη σχηματιστεί υπουργική επιτροπή καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που εντείνεται και απασχολεί όλους.

 

«Χτίζουμε το τεχνικό δελτίο για συμβουλευτική γονέων που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.2.20247:53 πμ

  Τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από τη Θεσσαλονίκη.   Συγκεκριμένα γύρω στις 4.50, ένα ΙΧ εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες επί της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης Ευζώνων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Από το συμβάν τραυματίστηκε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.2.20247:42 πμ

  Τρίωρη διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας και συγκεκριμένα στις οδούς:   ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΥ ΚΗΠΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΕΠΙΠΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Η διακοπή θα αρχίσει από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.2.20247:20 πμ

  Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με φόντο τη υπόθεση της 19χρονης από την Ηλιούπολη η οποία έπεσε θύμα trafficking και έχει παραπεμθεί να δικαστεί.   Παραγγελία προκειμένου να ερευνηθεί αν και κάτω από ποιες συνθήκες έχει παραπεμφθεί για να δικαστεί η

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.2.20247:10 πμ

  Τα φαινόμενα κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα είναι έντονα. Πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι έως 7-8 μποφόρ.   Πιο αναλυτικά σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια. Οι βροχές και οι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.2.20249:00 μμ

  O Δημήτρης Σαρμανιώτης, ιστορικός-διπλωματούχος ξεναγός, της σχολής ξεναγών στην Θεσσαλονίκη μίλησε στην Νόνη Δούνια για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Λευκού Πύργου.   Ο Λευκός Πύργος, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1350μ.Χ. είναι το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.2.20246:40 μμ

  Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα (25/2) το απόγευμα στη Χαλκιδική.   Ο σεισμός υπολογίζεται ότι ήταν μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν βορειοανατολικά της Σάρτης, στη θαλάσσια περιοχή. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.2.20247:42 πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.2.20247:20 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή