Αρχική / ΓΕΥΣΗ / «Τραπεζώνουν» τουρίστες που θέλουν μια γνήσια ελληνική γαστρονομική εμπειρία!

ΓΕΥΣΗ

23/02/202412:33 μμ

«Τραπεζώνουν» τουρίστες που θέλουν μια γνήσια ελληνική γαστρονομική εμπειρία!

Οι 40 οικοδεσπότες του itisGreek.com ήδη έχουν σερβίρει τις νοστιμιές τους σε ξένους επισκέπτες – κάποιοι θέλουν να βοηθήσουν στην κουζίνα!

«Τραπεζώνουν» τουρίστες που θέλουν μια γνήσια ελληνική γαστρονομική εμπειρία!

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

 

Στην κουζίνα της κυρίας Μαρίας, σε μια γειτονιά του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη, οι κατσαρόλες έχουν …πάρει φωτιά καθώς πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι επισκέπτες της.

 

Το φαγητό που με φροντίδα ετοιμάζει δεν προορίζεται για φίλους ή συγγενείς της αλλά για μια παρέα Ισπανών και Ιταλών τουριστών, που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του φιλόξενου ελληνικού τραπεζώματος.

Η κυρία Μαρία είναι μία από τους οικοδεσπότες του itisGreek.com, μιας πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά τους ανθρώπους που αγαπούν την ελληνική κουζίνα και τις συνταγές της κι αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την πλούσια διατροφική παράδοση της χώρας μας. Δεν πρόκειται απλώς για μια πλατφόρμα διασύνδεσης ενός οικοδεσπότη με τους καλεσμένους του αλλά ένας χώρος που «σερβίρει» εμπειρίες, οι οποίες σχετίζονται με την κουλτούρα του φαγητού ή cooking experiences όπως αποκαλούνται στο εξωτερικό.

«Οι υπηρεσίες που η itisGreek.com προσφέρει περιλαμβάνουν εύχρηστα εργαλεία για τους οικοδεσπότες, για να οργανώσουν και να διαχειριστούν τις εμπειρίες τους, είτε είναι γευστικές δοκιμές, “μαθήματα” ελληνικής μαγειρικής, γαστρονομικοί περίπατοι σε λαϊκές αγορές, σε μπαχτσέδες ή απλώς μια βόλτα στο μανάβικο και στο μπακάλικο της γειτονιάς» εξηγεί  ο Διονύσης Κατρανίτσας, από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ.

«Δεν “πουλάμε” φαγητό αλλά μια εμπειρία που έχει σχέση με την κουλτούρα του ελληνικού σπιτικού φαγητού. Πώς μαγειρεύουμε, πώς στήνεται ένα ελληνικό παραδοσιακό γεύμα ακόμα και πώς τρώμε» προσθέτει κι εξηγεί ότι, για παράδειγμα, στην περίπτωση της κυρίας Μαρίας, οι επισκέπτες της τύλιξαν μαζί της ντολμαδάκια, τηγάνισαν κεφτεδάκια και μετά κάθισαν όλοι μαζί στο τραπέζι κι απόλαυσαν το γεύμα τους μαζί με ένα ποτήρι ούζο.

 

Η ιδέα για την itisGreek.com «γεννήθηκε» πέρυσι τον Ιούνιο και έως τον Αύγουστο λειτουργούσε ήδη έχοντας τις πρώτες της κρατήσεις. Την πλατφόρμα δημιούργησαν τέσσερις φίλοι: η Ήρα Παγώνη, ο Γιώργος Γαλανόπουλος, ο Γιάννης Κ. και ο Διονύσης Κατρανίτσας. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 40 οικοδεσπότες, ωστόσο στόχος των δημιουργών της είναι να φτάσουν τους 150 μέχρι το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν ώστε να μπορέσουν να ικανοποιήσουν το ζωηρό ενδιαφέρον που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται. «Υπάρχει τρομερή ζήτηση» σημειώνει ο Διονύσης Κατρανίτσας, εξηγώντας πως υπάρχουν πολλοί τουρίστες που επισκεπτόμενοι την Ελλάδα θέλουν να φάνε παραδοσιακά. «Αυτό μέχρι σήμερα γινόταν μόνο στο εστιατόριο, ωστόσο εμείς τούς προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η εμπειρία που προσφέρεται έχει τρία επίπεδα: ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάει στο σπίτι που θα επιλέξει και να βρει έτοιμα τα φαγητά, εναλλακτικά να συμβάλει κι αυτός στην παρασκευή τους ή ακόμα και να πάει μαζί με τον οικοδεσπότη στην τοπική αγορά -για παράδειγμα σε ένα νησί να πάνε μαζί στο καΐκι και να πάρουν τα ψάρια, να κόψουν από τον μπαξέ τα λαχανικά κ.ά- ώστε να επιλέξουν από κοινού τα υλικά και στη συνέχεια να τα μαγειρέψουν» λέει ο Διονύσης Κατρανίτσας επισημαίνοντας πως στην πλατφόρμα υπάρχουν φωτογραφίες του σπιτιού και διάφορες άλλες πληροφορίες, όπως η ύπαρξη παιδιών ή όχι, αν επιτρέπονται τα κατοικίδια κ.ά.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν -επειδή πρόκειται για κάτι που για πρώτη φορά γίνεται τόσο οργανωμένα στην Ελλάδα- να μπορέσουμε να βρούμε το νομικό και το φορολογικό πλαίσιο» επισημαίνει ο Γιάννης Κ. κι εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να στηθεί η εταιρεία πάνω σε μια υγιή νομική και φορολογική βάση: «αναθέσαμε σε ένα από τα μεγαλύτερα λογιστικά γραφεία και σε μια ομάδα νομικών να διευκρινίσουν το πλαίσιο, όπως κι έγινε».

Εξηγεί, δε, πως τα πλεονεκτήματα για έναν οικοδεσπότη είναι πολλά. «Ορίζει τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει, το μενού που μπορεί να ετοιμάσει, τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει και τη διαθεσιμότητα σε ημέρες και ώρες, ενώ μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Ένα μεγάλο κίνητρο είναι, επίσης, ότι το εισόδημα είναι αποφορολογημένο και δεν επηρεάζει οποιαδήποτε άλλη φορολογική δραστηριότητα έχει ο άνθρωπος που θα ασχοληθεί μ’ αυτό» υπογραμμίζει, ενώ σε ό,τι αφορά το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος οικοδεσπότης λέει πως το μίνιμουμ των απαιτήσεων είναι να έχει δικό του χώρο και να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Κατρανίτσας συμπληρώνει πως η πλατφόρμα ακολουθεί κάποια πρωτόκολλα ασφαλείας που διασφαλίζουν αυτόν που ανοίγει το σπίτι του σε μια τέτοια εμπειρία, ενώ υπάρχει και πλήρης τηλεφωνική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του τραπεζώματος ώστε ν’ αντιμετωπιστεί όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει. «Όταν γίνεται η κράτηση μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ονοματεπώνυμο, χώρα και αριθμό διαβατηρίου και για να μπουν στο σπίτι κάποιου οικοδεσπότη θα πρέπει να δείξουν το διαβατήριό τους» διευκρινίζει.

Οι κριτικές που έχει λάβει μέχρι σήμερα η πλατφόρμα είναι πέντε αστέρων, λένε με φανερή ικανοποίηση οι δημιουργοί της, και καλούν όλους όσοι βρίσκουν την ιδέα τους ελκυστική να «σαλπάρουν» μαζί τους σε αυτό το ταξίδι στις γεύσεις, τις παραδόσεις και τις συνταγές της Ελλάδας. «Μοιράσου το πάθος σου για το ελληνικό φαγητό με τους επισκέπτες στη χώρα μας και πάρε το μερίδιό σου από το τουριστικό προϊόν» είναι το μήνυμά τους, το οποίο φιλοδοξούν να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραλήπτες με στόχο να ανοίξουν ακόμα περισσότερα σπίτια απ’ άκρο σ’ άκρο της Ελλάδας και να …τραπεζώσουν τουρίστες κι επισκέπτες της χώρας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΓΕΥΣΗ

12.4.20242:03 μμ

. Τα υλικά που θα χρειαστείτε 1 κιλό καλαμαράκια Για το μαρινάρισμα 1 κτ. γλυκού μαγειρική σόδα 330 ml. σόδα που πίνουμε 1 κτ. γλυκού αλάτι χυμό από 1 λεμόνι Για το πανάρισμα 450 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΓΕΥΣΗ

11.4.20243:00 μμ

. . Τα υλικά που θα χρειαστείτε : Για τη ζύμη 500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(3 κούπες και 1/4) 250 γρμ. νερό (1 κουπα) 170 γρμ. ελαιολαδο (3/4 της κουπας) 350 γρμ. νηστίσιμο λευκό τυρί 1 κτ. γλυκού

ΓΕΥΣΗ

8.4.20242:07 μμ

  Τα υλικά που θα χρειαστείτε : 220 γρμ. ηλιέλαιο (1 κούπα) 400 γρμ. ζάχαρη (2 κούπες) 750 γρμ. χυμό πορτοκάλι (3 κούπες) 600 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (4 κούπες) 3-4 σταγόνες υγρή βανίλια (2 βανιλίνες) 100 γρμ.

ΓΕΥΣΗ

7.4.20249:30 μμ

    Ως λαός τιμάμε, και με το παραπάνω το κρέας, σε κάθε πιθανή περίπτωση και περίσταση, και αυτό δεν είναι κάποιο μυστικό. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για το σωστό ψήσιμο, σε σχέση με το κρέας που φτάνει στο πιάτο

ΓΕΥΣΗ

4.4.202410:56 πμ

  Με μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας εγκανιάστηκε η περίοδος της Σαρακοστής  στον εμβληματικό, ανακαινισμένο χώρο της Αγοράς Μοδιάνο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!   Στο 2ο επίπεδο, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έγινε το masterclass, με μυρωδιές και γεύσεις, που ταξίδεψαν

ΓΕΥΣΗ

3.4.20242:59 μμ

  Τα υλικά που θα χρειαστείτε : Για το καβούρδισμα 200 γρμ. ώμα αμύγδαλα (1 κούπα και 1/4) Για το μείγμα 1 λίτρο νερό (4 κούπες) 250 γρμ. ζάχαρη (1 κούπα) 100 γρμ. ηλιέλαιο (7 κτ. σούπας) 1 πρέζα αλάτι

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή