Φέτος πουλήθηκαν μόλις 9.000 τόνοι μυδιών, κάτι καταστροφικό για εκείνους που εξαρτούν την διαβίωση τους από την συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Συγκεκριμένα, 40% μείωση της παραγωγής μυδιών για φέτος, καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στους 30 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15 με 20 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί θανατηφόρα για τα μύδια.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η επόμενη χρονιά θα είναι νεκρή με μηδενική παραγωγή.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των φυτοφαρμάκων και των αστικών λυμάτων που μεταφέρονται με τα νερά των ποταμών στον Θερμαϊκό, μειώνεται το οξυγόνο και οι ζωντανοί οργανισμοί ασφυκτιούν μέχρι θανάτου.
Πέραν τούτου υπάρχει και η λεγόμενη κόκκινη παλίρροια, δηλαδή κόκκινες κηλίδες που σηματοδοτούν τον θάνατο των μυδιών.
Αυτή προκαλείται από τα φύκια που αναπαράγονται κατά εκατομμύρια σε λίγες ημέρες και κατά το διάστημα αυτό παράγουν τοξικό φυτοπλαγκτόν.
Ενώ οι καλλιεργητές είχαν αναθαρρήσει με τις τιμές που έπαιρναν για τα εξαγώγιμα μύδια, από τα 40 λεπτά στο ένα ευρώ το κιλό, τώρα αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση της παραγωγής, όπως λέει ο Τάσος Δραγάνης, πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου- Πιερίας.
«Το 2025 είναι νεκρό και απομένει η επόμενη χρονιά το 2026 για παραγωγή αν πάει καλά ο γόνος και δεν καταστραφεί».
Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας δεν εντάσσεται στις φυσικές καταστροφές για να δοθούν αποζημιώσεις σε πληγέντες.
Το πρόγραμμα βοήθειας για προβλήματα τέτοιας φύσεως δίνεται ανά τριετία και γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο για να πάρουν κάποια χρήματα, διότι γύρω στις 200 με 300 οικογένειες στον Μακρύγιαλο και άλλες τόσες στη Χαλάστρα βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Πηγή: ertnews.gr