Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με Δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16/09/2021 4:07 μμ

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με Δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ συναντήθηκε με δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την κίνηση πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με Δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Γράφει THESSNEWS-DESK

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ συναντήθηκε με δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την κίνηση πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

 

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν  η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, οι βουλευτές Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, καθώς και Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Επίσης παρών έδωσαν οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης και ο ΓΓ του Δήμου Παύλου Μελά, Κ. Σαραφίδης. Παρουσίασαν την πρόταση των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις σημερινές εγκαταστάσεις του εκθεσιακού φορέα. Όπως είπαν αυτή η προοπτική ανοίγει δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, τον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής, με τη δυνατότητα ενίσχυσης με Μετρό, Προαστιακό, συγκοινωνίες, και άλλα αναγκαία έργα υποδομής.

       Εκ μέρους της κίνησης “ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο” τοποθετήθηκαν ο Γιάννης Μαγκριώτης, η Ρία Καλφακάκου, ενώ τις ενστάσεις -σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ- παρουσίασε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γιάννης Ξενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε για “εικονικό πράσινο μιας ψευδεπίγραφης ανάπλασης”. Ανέδειξε ότι η προωθούμενη ανάπλαση είναι μονομερώς και απολύτως προσανατολισμένη στο παρωχημένο μοντέλο της αντιπαροχής και του real estate. Θα χαρακτηρίζεται από πολλές ογκώδεις και ψηλές κατασκευές, θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, θα διαγράψει τις ζωντανές αποδείξεις της ιστορικής παρουσίας του θεσμού της ΔΕΘ που είναι συνυφασμένος με τις μνήμες των κατοίκων της πόλης.

       Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτηση τοu ανέφερε τα εξής: “Ήταν υποχρέωσή μας να σας συναντήσουμε, γιατί κύριος σκοπός της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, είναι η επαφή με την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τις συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων, τις κινήσεις, την τοπική διοίκηση, που είναι γνώστες των προβλημάτων, έτσι ώστε μέσα από αυτό το διάλογο να κάνουμε και εμείς καλύτερα τη δουλειά μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

       Αυτό που προσπαθούμε ως Κόμμα και πρυτανεύει στη σκέψη μας είναι πως θα υπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού της Θεσσαλονίκης συνολικά και ειδικότερα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων εδώ, γιατί είναι όντως υποβαθμισμένη περιοχή και είναι μια περιοχή που ζει ο εργαζόμενος λαός, αυτός που παράγει τον πλούτο, που δεν είναι η ελίτ, η ολιγαρχία.

       Ξέρετε επίσης την άποψή μας ότι εμείς ξεκινάμε από την αφετηρία ότι για να γίνουν όλα και να υπηρετηθεί ο εργαζόμενος λαός, προϋπόθεση είναι να αλλάξουμε ρότα, χρειάζονται εκ βάθρων αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική, στο σύστημα όλο και βεβαίως χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης. Είμαστε αντίθετοι με αυτό το δρόμο, που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα και δεν το λέμε από κομματικό πατριωτισμό ή γιατί είμαστε περιχαρακωμένοι σε κάποιες απόψεις, σε κάποιες εξωπραγματικές ιδέες, αλλά γιατί θεωρούμε -και με βάση την πείρα πλέον δεκαετιών- ότι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης είναι σε βάρος των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων.

       Εδώ εντάσσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν και τους δήμους ή τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως και συνολικά της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, γιατί παντού υπάρχουν προβλήματα, αλλού εκφράζονται με περισσότερη οξύτητα.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ, χθες, είδαμε τη Διοίκηση κι είπαμε την άποψή μας, ότι δηλαδή – ανεξάρτητα που θα γίνει τελικά η ΔΕΘ – θα πρέπει να υπάρχει ένα μητροπολιτικό πάρκο, να έχει πράσινο, να είναι ανοιχτό σε χρήσεις πολιτιστικές, αθλητικές, όλο το χρόνο για το λαό, τη νεολαία κυρίως της Θεσσαλονίκης και βεβαίως να μην είναι ένα άλλο επιχειρηματικό κέντρο, όπου επιχειρηματίες θα κάνουν τις business τους ή θα προωθούν τα προϊόντα τους, γιατί γι’ αυτό υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες να γίνει και άλλες δράσεις.

       Από αυτή τη σκοπιά έχουμε επιφύλαξη και είχαμε πει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο ενιαίος χωρικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει εγκριθεί από ό,τι ξέρουμε.

       Ειδικά για τη δυτική Θεσσαλονίκη, για τους δήμους εδώ της περιοχής και τους κατοίκους, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Τα ξέρετε, εμείς τα παρακολουθούμε, οι βουλευτές μας έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή και αλλού. Από τη σχολική στέγη, που έχει τεράστια προβλήματα, μέχρι τον τομέα της υγείας και της πρόληψης. Από τα Κέντρα υγείας, που έχουν τεράστιες ελλείψεις και η πανδημία έχει επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση, μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες, τα μέσα σταθερής τροχιάς, το μετρό, ο προαστιακός που έπρεπε να υπάρχει. Για όλα αυτά παλεύουμε και πρωτοστατούμε, γιατί ο αγώνας και η συσπείρωση όλων, η συντονισμένη δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε αυτό.

       Και φυσικά υπάρχουν μία σειρά αλλά ζητήματα, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί έρχεται χειμώνας ή όπως είναι η αντισεισμική θωράκιση. Είναι όλα αυτά τα αναγκαία έργα που δεν θεωρούνται “επιλέξιμα”, ούτε από το κράτος, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

       Επίσης, είναι η δυσοσμία, η βιομηχανική ρύπανση, ο σταθμός απορριμάτων στο Λαγκαδά ή τη Σίνδο για τα επικίνδυνα απόβλητα. Για όλα αυτά έχουμε τοποθετηθεί, έχουμε κάνει ερωτήσεις στη Βουλή θα κάνουμε κι άλλες και θέλω να σας πω ότι όντως η λύση βρίσκεται στη συσπείρωσή σας, στο συντονισμό, διευρύνετε αυτό το μέτωπο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, μέσω των μελών του κόμματος, των στελεχών μας, των ανθρώπων που δουλεύουν παντού, είτε στην τοπική διοίκηση είτε στα εργατικά σωματεία, σε άλλους συλλόγους, για να διευρυνθεί αυτό το μέτωπό της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης γιατί μόνο με την πίεση μπορεί να υπάρξουν και κάποια αποτελέσματα, αλλιώς οι σχεδιασμοί είναι για το μεγάλο κεφάλαιο.

       Στην κατεύθυνση τέτοιων σχεδιασμών κινούνται τα βασικά κόμματα, που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ωστόσο ο κόσμος τους έχει άλλα συμφέροντα, γι’ αυτό και εμείς παλεύουμε για να αλλάξουν και οι αρνητικοί συσχετισμοί για να πάμε καλύτερα, να πάμε ένα βήμα μπρος, αλλά και να τα ανατρέψουμε όλα, όπως χρειάζεται για να τα οικοδομήσουμε από την αρχή σε σωστή βάση».

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.10.2021 6:26 μμ

Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος λόγω νεροποντής από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Από χθες, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, συνεργεία της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης προβαίνουν σε σημειακές επιδιορθώσεις του οδοστρώματος, όπου παρατηρήθηκε πρόβλημα, αποκαθιστώντας ζημίες που προκλήθηκαν από την έντονη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.10.2021 4:30 μμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Νομό Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να ενημερώνει για τους δρόμους, στους οποίους υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας αυτή τη στιγμή. Νεότερη ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας: – Λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.10.2021 2:43 μμ

Ο δήμος Δέλτα, το μεσημέρι του Σαββάτου απέκλεισε την οδό Πόντου, στην Σίνδο, στο ύψος του Γαλλικού ποταμού. Ο μεγάλος όγκος νερού που συσσωρεύτηκε στον Γαλλικό ποταμό και ο κίνδυνος υπερχείλισης του καθιστά επικίνδυνη τη διέλευση οχημάτων από την περιοχή,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.10.2021 1:33 μμ

Παραμένει η αυξητική τάση στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.10.2021 1:19 μμ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η υπερχείλιση του Ανθεμούντα έφεραν θολότητα του νερού στους Ταγαράδες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Θέρμης, οι κάτοικοι της περιοχής παρακαλούνται να μην πίνουν νερό βρύσης, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού. Αναλυτικά η

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16.10.2021 12:34 μμ

Μεγάλα προβλήματα έφερε η κακοκαιρία “Μπάλλος” στην περιοχή του Ζαγκλιβερίου. Συγκεκριμένα, ρέμα που διασχίζει το χωριό υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα. Ενας 74χρονος ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου για να σωθεί και κατόπιν στον μαντρότοιχο ενός

thess

Επικαιρότητα