Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Σπύρος Πέγκας: «Υπάρχει πολύ χαμένο έδαφος που πρέπει να καλυφθεί, δεν αρκεί μόνο η καθαριότητα και τα μπετά»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

01/02/20244:24 μμ

Σπύρος Πέγκας: «Υπάρχει πολύ χαμένο έδαφος που πρέπει να καλυφθεί, δεν αρκεί μόνο η καθαριότητα και τα μπετά»

Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει τόσο πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε χρειάζεται πολύ σύντομα να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ένα δυναμικό αναπτυξιακό άλμα

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Στάση αναμονής και ελπίδας για την ανάταξη της Θεσσαλονίκης διατηρεί η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» μετά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Αγγελούδη. Η ανακοίνωση της παράταξης:

«Υπάρχει πολύ χαμένο έδαφος που πρέπει να ξανακερδηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα στην πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει τόσο πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε χρειάζεται πολύ σύντομα να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ένα δυναμικό αναπτυξιακό άλμα. Δεν αρκεί να καθαρίσουμε και να τακτοποιήσουμε την πόλη, απαιτείται να την εκσυγχρονίσουμε και να της εμπνεύσουμε ένα όραμα κι ένα σχέδιο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Το λεξιλόγιο μιας σύγχρονης αστικής αναμέτρησης έλειπε από την ομιλία του δημάρχου.

Δεν υπήρξε αναφορά σε καμία από τις σύγχρονες προκλήσεις (κλιματική αλλαγή, βιώσιμη μετακίνηση, σχολική, οπαδική και καθημερινή βία) ή στα σύγχρονα πεδία δράσεων (ψηφιακός μετασχηματισμός, σχολική στέγη, πολυπολιτισμική κληρονομιά, δημιουργική οικονομία και καινοτομία). Τα μπετά και πάλι δεν θα σώσουν την πόλη μας», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» Σπύρος Πέγκας στη δική του ομιλία από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ατυχές πρώτο δείγμα έλλειψης προοδευτικότητας και συμπεριληπτικότητας αλλά και ένδειξη δυσανεξίας για περισσότερη δημοκρατία και διάλογο αποτέλεσε και το χθεσινό θεσμικό ατόπημα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Βούγια να εισηγηθεί τη μη συζήτηση δυο ψηφισμάτων της αντιπολίτευσης. Η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» εισηγήθηκε προς συζήτηση ένα ψήφισμα με αφορμή το επικείμενο σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Ισότητα στον Πολιτικό Γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», που θεσμοθετεί στην έννομη ελληνική τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το προταθέν από τη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» ψήφισμα επικύρωνε τη θεσμική εμπιστοσύνη του δημοτικού συμβουλίου στη διοργάνωση του «Europride» τον Ιούνιο 2024 στη Θεσσαλονίκη και επιδοκίμαζε κάθε προσπάθεια προοδευτικής νομοθέτησης σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των συμπολιτών μας.

Ο κ. Βούγιας έκρινε ότι μια τέτοια συζήτηση δεν έχει χώρο στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας και με τις ψήφους της πλειοψηφίας της διοίκησης απέρριψε τη σχετική συζήτηση και το ψήφισμα. Άραγε, αν εισάγοταν προς συζήτηση το ψήφισμα, θα το ενέκρινε η πλειοψηφούσα παράταξη και διοίκηση; Είναι ένα ερώτημα που προκύπτει ευλόγως από τη στάση της.

Μια μακρά δημοκρατική παράδοση του δημοτικού συμβουλίου, που ξεκίνησε με τον πρώην πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλο και συνεχίστηκε μέχρι και την προηγούμενη χρονιά, έσπασε χθες προκαλώντας ανησυχία για τον τρόπο αντίληψης και διαχείρισης των θεμάτων από τη νέα δημοτική αρχή. Ελπίζουμε το χθεσινό γεγονός να ήταν μεμονωμένο περιστατικό και να μην αντανακλά τη στάση της νέας δημοτικής αρχής σε ζητήματα συμπεριληπτικότητας.

Εμείς, ως ΘγΟ, θα συνεχίσουμε, παράλληλα με τα μείζονα ζητήματα της πόλης μας, να αγωνιζόμαστε για όλα τα θέματα ταυτότητας και δικαιωμάτων, για μια σύγχρονη, δημοκρατική, φρέσκια και συμπεριληπτική άποψη σε ό,τι αφορά την άσκηση μιας δημοτικής ηγεσίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Δημοτικό Συμβούλιο 31 Ιανουαρίου 2024

Σήμερα 31 Ιανουαρίου 2024, αργά το βράδυ, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Ισότητα στον Πολιτικό Γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», που θεσμοθετεί στην έννομη ελληνική τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στο γάμο και η νομική προστασία οικογενειών.

Ταυτόχρονα, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον Ιούνιο του 2024 τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή του Pride.

Το σημαντικό πανευρωπαϊκό αυτό γεγονός συν-διεκδικήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης και δόθηκε στην πόλη και ως τίτλος τιμής για τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη που σέβεται και γιορτάζει την κοινωνική ελευθερία και πολυχρωμία.

Το Europride είναι ένα γεγονός που ξεφεύγει των ορίων της πόλης και αποκτά εμβληματική σημασία για ολόκληρη τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική Χερσόνησο. Μια περιοχή που πολλές φορές δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από πολιτικές και πρακτικές μη ανοχής, μίσους και μισαλλοδοξίας.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη σχετική συζήτηση και βούληση νομοθέτησης από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου εκφράζει για μια ακόμα φορά τη θετική θεσμική του θέση για τη φιλοξενία του Εuropride 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, επιδοκιμάζει και στηρίζει κάθε προοδευτική νομοθέτηση που ισχυροποιεί τα δικαιώματα των συμπολιτών μας, θωρακίζει θεσμικά τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και συμβάλει στην προοδευτική κατεύθυνση της χώρας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα κάθε συμπολίτη μας ανεξάρτητα με το ποιον/-α/-οιο αγαπά.

Ελπίζουμε, ότι σύντομα με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου η χώρα μας και κατ’ επέκταση και η Θεσσαλονίκη θα ενταχθούν στον πρωτοπόρο αυτό κύκλο των σύγχρονων χωρών που εργάζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων και την ισότιμη μεταχείριση όλων των ατόμων σύμφωνα άλλωστε και με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης).

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.2.20249:45 μμ

      Το αλουμίνιο, στα χέρια του Βασίλη Μόραλη, μεταμορφώνεται σε κοσμήματα που ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του πλανήτη και «περπατούν» σε διεθνείς πασαρέλες.   Τα έχουν φορέσει διάσημες σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής, ενώ έχουν φιλοξενηθεί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.2.20248:45 μμ

  Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης τιμώντας τα 35+1 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου Μουσικού Σχολείου και την ειδικότερη προσφορά του θεσμού στην υπηρεσία της μουσικής τέχνης, της παιδείας και του πολιτισμού, θα πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.2.20248:15 μμ

  Ο αγαπημένος Μιχάλης Σεβαστέρης, γεμάτος ζωηράδα και εκφραστικότητα – μπορεί και όχι – έρχεται στη σκηνή δίνοντας μια και καλή την λύση στο γρίφο: Είναι στα αλήθεια άνθρωπος; Ή μήπως είναι απλά ένα τζογαδόρικο ρομπότ με μοναδικό σκοπό να

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.2.20247:15 μμ

  Με την άσκηση δίωξης σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Hellenic Train συνεχίζεται η έρευνα του εφέτη-ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.   Έπειτα από την ανακοίνωση των αξιόποινων πράξεων από τον κ. Μπακαΐμη, ο αρμόδιος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.2.20246:25 μμ

  Απόπειρα ληστείας σημειώθηκε πριν από λίγο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.   Συγκεκριμένα, περί τις 5 μ.μ, γυναίκα εισήλθε σε καθαριστήριο, προχώρησε προς την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και αποπειράθηκε να την κλέψει.   Γρήγορα έγινε αντιληπτή από την υπεύθυνη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.2.20246:17 μμ

Ο επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών» φαίνεται πως συνεχίζει τη δράση του, παρά τη σύλληψη και φυλάκισή του το 2022.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή