Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Σε τροχιά υλοποίησης το νέο κτήριο πλήρους ενεργειακής απόδοσης της ΕΥΑΘ Παγίων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

19/10/2021 2:28 μμ

Σε τροχιά υλοποίησης το νέο κτήριο πλήρους ενεργειακής απόδοσης της ΕΥΑΘ Παγίων

To νέο κτήριο πλήρους ενεργειακής απόδοσης της ης ΕΥΑΘ Παγίων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Σε τροχιά υλοποίησης το νέο κτήριο πλήρους ενεργειακής απόδοσης της ΕΥΑΘ Παγίων

Γράφει THESSNEWS-DESK

To νέο κτήριο πλήρους ενεργειακής απόδοσης της ης ΕΥΑΘ Παγίων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση  μεταξύ του κ. Σάκη Τζακόπουλου, Προέδρου της ΕΥΑΘ Παγίων και του κ. Κωνσταντίνου Γκούμα, πολιτικού μηχανικού, εκπροσώπου της τεχνικής εταιρίας κατασκευών «Τεχνοδόμηση Ο.Ε.»,  η σύμβαση κατασκευής του νέου κτηρίου πλήρους ενεργειακής απόδοσης της ΕΥΑΘ Παγίων.

Τα γραφεία και όλες οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ Παγίων, με την ολοκλήρωση του έργου, θα στεγάζονται στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως, κάτω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού και του «Ηρακλειώτη», στην οδό Ν.Ζέρβα 12.

«Τον Μάρτιο του 2020 πάρθηκε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ Παγίων και μέσα σε έναν χρόνο οι μελέτες ολοκληρώθηκαν. Σήμερα, έχουμε τη μεγάλη χαρά να υπογράφουμε τη σύμβαση κατασκευής του έργου, με ορίζοντα υλοποίησης τους 12 μήνες. Στόχος όλων μας είναι το έργο να έχει παραδοθεί στους δέκα μήνες. Η απαίτηση που υπήρχε από την ίδρυση του ΝΠΔΔ το 2001 για ιδιόκτητη στέγη γίνεται πλέον πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου στην ΕΥΑΘ Παγίων που με ζήλο και αφοσίωση εργάστηκαν εντατικά για να γίνουν όλες οι διαδικασίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για τα ελληνικά δεδομένα», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων.

Από την πλευρά του ο κ. Γκούμας ανέφερε ότι: «Με τη σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, αναλαμβάνουμε την εκτέλεση ενός σημαντικού έργου, των νέων γραφείων της ΕΥΑΘ Παγίων προϋπολογισμού 1.500.000,00€. Το κτίριο που θα κατασκευαστεί αποτελείται από υπόγειο, πυλωτή, εννέα ορόφους και δώμα. Πρόκειται, για ένα σύγχρονο κτίριο τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και τεχνολογικά, πολύ χαμηλής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, αφού με βάση τη μελέτη κατατάσσεται στην ενεργειακή κλάση Α+. Από πλευράς μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την άρτια τεχνική και ποιοτική κατασκευή εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος των δώδεκα μηνών».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο προϋπολογισμού 1.590.100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), θα κατασκευαστεί με πόρους της ΕΥΑΘ Παγίων. Συγκεκριμένα, το έργο θα εκτελεστεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Δημόσια Έργα.

Λόγω της μικρής έκτασης του οικοπέδου, γίνεται πλήρης αξιοποίηση του χώρου και το κτήριο θα αναπτυχθεί σε ύψος. Στον σχεδιασμό, έχει ενταχθεί χώρος πρασίνου, διάδρομος πρόσβασης πεζών κι έχει γίνει ειδική μέριμνα για της ύπαρξη χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Στον ελεύθερο χώρο του δώματος θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εξυπηρετούν ενεργειακά το κτίριο. Θα εγκατασταθούν 12 φωτοβολταϊκές γεννήτριες πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με πλαίσιο αλουμινίου. Η στοιχειοσειρά θα έχει ονομαστική τάση περί τα 610V και θα διαρρέεται από ονομαστικό ρεύμα περίπου 8,50Α.

Η κατασκευή της οικοδομής θα γίνει από σκυρόδεμα C20/25, οπλισμό S500 και οπτοπλινθοδομή. Η θερμομόνωση του οπλισμένου σκυροδέματος, της εξωτερικής τοιχοποιίας καθώς και του δώματος θα γίνει σύμφωνα με την ανάλογη μελέτη Ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Στα ανοίγματα των γραφείων θα τοποθετηθούν θερμομονωτικά κουφώματα. Στη σύνθεση των όψεων επιλέχθηκε να κρατηθεί μία απλότητα-λιτότητα με ξεκάθαρους τους βασικούς όγκους του κτιρίου. Τα στοιχεία των εξωστών συνδυάστηκαν με ορισμένα από τα περιμετρικά κατακόρυφα στατικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα σύστημα από καθαρές γεωμετρίες που αναπτύχθηκε στη συνέχεια του βασικού κτιριακού όγκου. Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε ώστε να μπορούν να προσαρτηθούν σε αυτό τα υπόλοιπα μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία των όψεων του κτιρίου, όπως τα σταθερά συστήματα ηλιοπροστασίας.

Για το σύνολο της πρόσοψης σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό κέλυφος, επιλέχθηκε ανοιχτό γκρι χρώμα που συμβάλλει στην πιο ξεκάθαρη ανάγνωση των γεωμετριών και ενισχύει την αρχική πρόθεση για την ελαφρότητα του συγκεκριμένου δομικού συστήματος, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τους σκούρους όγκους των εσοχών του κτιρίου.

Ο βασικός σχεδιασμός

Όπως αναφέρεται από τους μηχανικούς της τεχνικής μελέτης: «Σε μια περιοχή που είναι πυκνοδομημένη ο σχεδιασμός ενός νέου κτιρίου πρέπει να συνδυάζει τα γενικά χαρακτηριστικά των κτιρίων της περιοχής, την φυσιογνωμία της αλλά και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της χρήσης του κτιρίου. Βασικό ρόλο έπαιξε και το μικρό οικόπεδο με τον συντελεστή δόμησης και κάλυψης στο οικοδομικό τετράγωνο.

Σκοπός μας λοιπόν ήταν η ανάδειξη και προσαρμογή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού κελύφους στο αστικό περιβάλλον και η χρήση αυτού στην υπηρεσία της εσωστρέφειας και εξωστρέφειας των επιμέρους χώρων του κτιρίου. Το κτίριο οργανώθηκε με τρόπο που να αναδεικνύεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος της λειτουργικότητας, η οποία υποτάχθηκε στις σημερινές ανάγκες».

Η ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον του, επιτυγχάνεται με την ρευστότητα στην ογκοπλασία, με την χρήση σύγχρονων υλικών – μορφών και την σύνθεση των κενών και πλήρων με τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η συνολική εικόνα και αντίληψη του κτιρίου. Η θέα προς τον περιβάλλοντα  αστικό ιστό επιτυγχάνετε μέσα από το διάτρητο αρχιτεκτονικό κέλυφος και  τα γεωμετρικά μεγέθη των ανοιγμάτων τα οποία προσδιορίζουν τον βαθμό έκθεσής των στις εξωτερικές συνθήκες.

«Ο χαλύβδινος σκελετός στις όψεις του κτιρίου για αυτήν την ανάπτυξη ήταν κρίσιμος για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Η αποτελεσματική δομή στήριξης από χάλυβα συνδυάζεται άψογα με το έργο, δημιουργώντας μια δραματική δήλωση κατά την προβολή του κτιρίου από τα βόρεια και δυτικά. Αυτό το δραματικό οπτικό εφέ επιτεύχθηκε με τη χρήση μιας διαμορφωμένης λύσης πλαισίου, που είχε σχεδιαστεί ώστε να ενώνεται στο χώρο, χωρίς να υπάρχει προβολή των συνδέσεων των τμημάτων, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την αρχιτεκτονική πρόθεση», αναφέρουν.

Την τεχνική μελέτη εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία της ΕΥΑΘ Παγίων αποτελούμενη από τους: κ. Νικόλαο Ιωαννίδη, ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, κ. Καλλιρρόη Σκλιοπίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, κ. Ιωάννη Σπηλιώτη, Πολιτικός Μηχανικός, κ. Νικόλαο Μαραγκό, Πολιτικός Μηχανικός και την κ. Ελπίδα Ιασωνίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ

7.12.2021 5:15 πμ

Χρειάζεστε φαρμακείο και δεν βρίσκετε; Τώρα με μόνο ένα κλικ μπορείτε να δείτε όλα τα εφημερεύοντα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για σήμερα, Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021, εφημερεύουν τα παρακάτω φαρμακεία είτε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα είτε

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ

7.12.2021 5:00 πμ

Τα νοσοκομεία και οι κλινικές που εφημερεύουν σήμερα Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη.    Δείτε αναλυτικά ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Εθν.Αμύνης 41, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εφημερίες Κλινικών για: Τρίτη 7/12/2021 2313308100 08:00-08:00 (Επομένης) Αγγειοχειρουργική, Καρδιολογική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Χειρουργική  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

6.12.2021 11:10 μμ

Χάος επικρατεί αυτή την ώρα στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, καθώς τουλάχιστον έξι οχήματα έχουν συγκρουστεί στο ρεύμα προς δυτικά. Συγκεκριμένα, στην έξοδο από την Τριανδρία, έχουν συγκρουστεί έξι οχήματα (σ.σ επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία), λόγω ολισθηρότητας που προκάλεσε τόσο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

6.12.2021 11:00 μμ

Μικρά εικαστικά αριστουργήματα στις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.   Την προσμονή, τον ενθουσιασμό και τη χαρά της ξεχωριστής γιορτής των Χριστουγέννων αποτύπωσαν και φέτος με τα πινέλα, τις μπογιές και τα μολύβια τους μαθητές και μαθήτριες του δήμου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

6.12.2021 9:55 μμ

Ένα απρόσμενο και ασυνήθιστο γεγονός σημειώθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εν μέσω μάλιστα των επεισοδίων. Όπως ενημερώνει το ΕΚΑΒ, μια νεαρή γυναίκα έπαθε κρίση επιληψίας και αμέσως κλήθηκε στο σημείο ασθενοφόρο. Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Τσιμισκή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

6.12.2021 9:22 μμ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ στην Περιφερειακή Οδό της πόλης με ένα βυτιοφόρο. Όπως μετέδωσε το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το βυτιοφόρο έπεσε πάνω σε προστατευτικές μπάρες, λίγο μετά το τούνελ στο ρεύμα προς τα ανατολικά προς δυτικά

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

7.12.2021 5:30 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή