Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Σ. Δανιηλίδης: «Θέλουμε τώρα ένα καταπράσινο Μητροπολιτικό Πάρκο και νέα ΔΕΘ στη Σίνδο»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

06/06/20246:34 μμ

Σ. Δανιηλίδης: «Θέλουμε τώρα ένα καταπράσινο Μητροπολιτικό Πάρκο και νέα ΔΕΘ στη Σίνδο»

Ανοιχτή επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες και τους συναδέλφους του δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας

Σ. Δανιηλίδης: «Θέλουμε τώρα ένα καταπράσινο Μητροπολιτικό Πάρκο και νέα ΔΕΘ στη Σίνδο»

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Την ξεκάθαρη πρότασή του για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ και την μεταφορά του εκθεσιακού κέντρου σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων στη Σίνδο επαναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μετά την έγκριση από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή της εισήγησης του Υπερταμείου για τη δήθεν ανάπλαση της ΔΕΘ με σύμβαση παραχώρησης 35 ετών και με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προκειμένου να διασφαλιστούν  €300.000.000 δηλαδή ο προϋπολογισμός του έργου.

 

Στην ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες και τους συναδέλφους του δημάρχους περιγράφει την πρόταση η οποία για τον ίδιο αποτελεί και την μοναδική ελπίδα για τον πρασινισμό αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης. 

 

Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής του Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

 

«Η άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε εκεί που βρίσκεται τώρα ένα έκτρωμα που δεν ταιριάζει με την ιστορία και την αισθητική της να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πράσινο πάρκο, είναι η μόνη ξεκάθαρη πρόταση και η μοναδική ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη. 

 

Στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε για τη ΔΕΘ, οι εκπτώσεις στις απαιτήσεις μας αφήνουν χώρο στην απληστία των Real Estate που φυσικά αδιαφορούν για τις αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο, για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας, για τα καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια που αυξάνονται επικίνδυνα όσο βαθαίνει η κλιματική κρίση και ετοιμάζεται να δώσει τη θέση της στο κλιματικό χάος.

 

Απαιτούμε τώρα: 

 

-Την άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά με την παράλληλη κατεδάφιση όλων των κτισμάτων που συναποτελούν το εκθεσιακό κέντρο πέραν αυτών που είναι διατηρητέα. Άλλωστε η πλειονότητα των κτιρίων προσβάλλουν με την αισθητική τους την ιστορία της πόλης 

 

Τη δημιουργία στους χώρους που σήμερα καταλαμβάνει η ΔΕΘ ενός καταπράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου που θα συμβάλει στη δημιουργία του Πράσινου Πετάλου το οποίο θα ξεκινάει από την παραλία θα περιλαμβάνει το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424 την περιοχή της Αγίας Φωτεινής, το Γ’ Σώμα Στρατού που ως Νατοϊκό πλέον στρατηγείο θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης, την Ευαγγελίστρια (στα πρώην κοιμητήρια και πέριξ με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις που δεσμεύεται να ολοκληρώσει ο δήμος μας), τους Κήπους του Πασά, το περιαστικό δάσους και μέσω των Μετεώρων Πολίχνης θα φτάνει στο 424 ΓΣΝ και από εκεί μέσω Ευκαρπίας και ΤΙΤΑΝ στο Καλοχώρι. Δεκάδες χιλιάδες φυτεύσεις σε δημόσιους χώρους θα δώσουν στην πόλη ένα «Πράσινο Πέταλο» το οποίο θα της επιτρέψει να ανασάνει.

 

Τη δημιουργία στη δημόσια έκταση που επελέγη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη Σίνδο, ενός υπερσύγχρονου Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου. Ενός κέντρου που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη το προφίλ της πόλης που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί διεθνείς εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών και θα την επανατοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων-διεθνών εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων επιτρέποντάς της να διεκδικήσει επάξια την ΕΧPO. Η άμεση δημιουργία μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης αφορά την ίδια μας τη ζωή κι αν διαθέτουμε την παραμικρή ευαισθησία απέναντι στον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του πρέπει να πούμε «όχι» στην τσιμεντοποίηση που κρύβει μέσα του το σχέδιο δήθεν ανάπλασης της ΔΕΘ που προκρίνει το Υπερταμείο. Πρόκειται για σχέδιο που φορτώνει το χώρο με άσχετη και αχρείαστη δόμηση και αντιμετωπίζει την έκταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σαν οικόπεδο προς ανοικοδόμηση με όρους Real Estate. Όπως επισημάναμε σε πρόσφατη συνάντησή μας με τους εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μία Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», η αντιπαροχή στον επενδυτή δεν αφήνει χώρο για Μητροπολιτικό Πράσινο Πάρκο το οποίο υποτίθεται πως προβλέπεται και είναι απολύτως αναγκαίο για το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Εφόσον όλες και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά υποστηρίζουμε πως αγωνιζόμαστε καθημερινά με αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση των όρων ποιότητας ζωής για όλους μας και ιδιαίτερα για τις γενιές που έρχονται, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας για τη ΔΕΘ είναι μονόδρομος. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη βιώσιμη πρακτική των ιστορικών ευρωπαϊκών μητροπόλεων αλλά και των πόλεων με ιστορία όπως η Θεσσαλονίκη. Οι στρογγυλοποιήσεις και οι συμβιβασμοί δεν αποτελούν στην περίπτωση της ΔΕΘ ένδειξη καλής θέλησης και προσπάθεια συνεννόησης αλλά υποθηκεύουν για άλλη μία φορά το μέλλον της πόλης και των παιδιών μας στα ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα σε μία περίοδο κατά την οποία δυστυχώς η ίδια η φύση μας δείχνει με τον χειρότερο τρόπο πως δεν υπάρχουν περιθώρια θεραπείας και η καταστροφή στην οποία τώρα θα συναινέσουμε θα είναι μη αναστρέψιμη. Και μην ξεχνάμε: Οποιαδήποτε ανοχή τώρα, θα γίνει συνενοχή στο έγκλημα που επιχειρείται».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.6.20241:53 μμ

    Από τις 14 μέχρι και τις 16 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί για 11η χρόνια στην πλατεία Αριστοτέλους το Thessaloniki Masters 2024, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος beach volley. Κορυφαίες αθλήτριες και αθλητές υπόσχονται να προσφέρουν μοναδικό θέαμα και

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.6.20241:03 μμ

  Διακοπή νερού σε περιοχή της Πολίχνης είναι σε εξέλιξη.   Το πρόβλημα εντοπίζεται στις οδούς Δωδεκανήσου και Κωνσταντίνου Δαβάκη. Η ΕΥΑΘ εκτιμά ότι η βλάβη αναμένεται να έχει αποκατασταθεί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.6.202412:51 μμ

  Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.   Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.6.202412:14 μμ

    Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο θα είναι σήμερα, Τετάρτη 12 και αύριο Πέμπτη, το Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Παύλου Μελά, με απόφαση του Δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Ασλανίδη και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Αθλητισμού, Κώστα Γεροντίδη, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.6.202411:23 πμ

  Ο καύσωνας σαρώνει όλη τη χώρα και οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες για την εποχή δυσχεραίνουν κάθε δραστηριότητα, την ώρα που χιλιάδες υποψήφιοι δίνουν σήμερα πανελλήνιες.     Το 5ο Λύκειο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη στεγάζεται εδώ και τουλάχιστον μια 10ετια σε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.6.202411:04 πμ

    Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουνίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της «Αγιορειτικής Εστίας» Στέλιος Αγγελούδης για να παραστεί στην τελετή εγκατάστασης της νέας Ιεράς Επιστασίας.

thess

Επικαιρότητα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

12.6.202412:19 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή