Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ / Παιδική κακοποίηση: Τα θλιβερά παραδείγματα και συμπεράσματα της ημερίδας

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

29/05/20242:10 μμ

Παιδική κακοποίηση: Τα θλιβερά παραδείγματα και συμπεράσματα της ημερίδας

Tα κατάγματα στα μικρά παιδιά, χτυπούν συναγερμό καθώς 1 στα 4 έχει προκληθεί από κακοποίηση.

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, σημείωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής στη B’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Σολδάτου, μιλώντας σε ημερίδα για την παιδική κακοποίηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η κ. Σολδάτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα κατάγματα στα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, χτυπούν συναγερμό καθώς 1 στα 4 έχει προκληθεί από κακοποίηση».

Μάλιστα ανέφερε και  ένα περιστατικό με κάταγμα στο πόδι που διαγνώστηκε σε έξι μηνών παιδάκι, ενώ το είχε σε μάρσιπο ο πατέρας του. O πατέρας επικαλέστηκε πως έχοντας το παιδί στον μάρσιπο, έσκυψε να σηκώσει ένα τραπεζάκι, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του παιδιού. Ήταν ένα περιστατικό που χρειάστηκε μεγαλύτερη έρευνα, αν και ο πατέρας υποστήριξε ότι ήταν ατύχημα. Στη συνέχεια έγιναν περαιτέρω εξετάσεις και προέκυψε ένα ακόμα παλαιότερο κάταγμα και, όπως είναι λογικό, θεωρήθηκε ότι το παιδί μπορεί να ήταν θύμα πιθανής κακοποίησης.

Εξήγησε, άλλωστε, ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πρέπει να γίνεται συστηματική ανίχνευση με τα κατάλληλα κλινικά εργαλεία και όλοι να ακολουθούν μια ενιαία τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κλινική εξέταση στις Μονάδες Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία Παίδων όπως στο Αγλαΐα και Παναγιώτη Κυριακού, στο Αττικόν στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου επισήμανε πως, «είτε πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική βία, είτε για εκμετάλλευση ή παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, το φαινόμενο της κακοποίησης έχει σοβαρές, συχνά δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού, που επηρεάζουν καθοριστικά και την ενήλικη ζωή του. Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μία ανοιχτή πληγή για τα θύματα, που μπορεί να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, διαταραχές της διάθεσης ή της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και να αδυνατούν να αναπτύξουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις».

Παράλληλα τόνισε: «ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας των αρμοδιοτήτων που μας αναλογούν, εποπτεύουμε με σχολαστικότητα τους φορείς παιδικής προστασίας και τις δομές φιλοξενίας, ενώ συμμετέχουμε με ενσυναίσθηση και ευθύνη στα προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής, ως ένας από τους τρεις αρμόδιους κρατικούς φορείς στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στον τομέα της πρόληψης και της επιμόρφωσης στη σχολική κοινότητα με συνεχόμενες δράσεις στα σχολεία για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς».

Από την πλευρά του ο υπαστυνόμος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Λάζαρος Γρηγοριάδης συνέστησε στους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές παιδιών ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στο παιδί και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για να αντιμετωπίσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον υπογράμμισε πως η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική για να αντιληφθούν όλοι το πόσο σπουδαία είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και ειδικά από ανθρώπους φροντιστές, οι οποίοι είναι με παιδιά τα οποία μπορεί να είναι νήπια, ή παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. «Εδώ πέρα βρισκόμαστε για να χτίσουμε ένα δίκτυο ασφαλείας προς αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές παιδιών πρέπει να ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες, ώστε να καταγγέλλονται τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και να αντιμετωπίζονται. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να δείχνουν πάνω απ’ όλα ψυχραιμία και να εμπιστεύονται τα παιδιά. Ό,τι τους αναφέρουν να το μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους, στην Εισαγγελία και στην Αστυνομία, χωρίς πάρα πολλές ερωτήσεις και επαναλήψεις των γεγονότων και πάνω από όλα να είναι συνεργάσιμοι με τις αρχές.

Η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Ελένη Φουντωτού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά και στον τρόπο διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα είπε ότι το Ινστιτούτο έλαβε κλήση από μητέρα που ζητούσε συμβουλές από το CSI για τη 14χρονη κόρη της, που είχε επικοινωνία με άνδρες ηλικίας 40 έως 60 ετών ενώ ενημερώθηκε και για μια περίπτωση 12χρονου που ο πατέρας του είχε εντοπίσει αλλαγή στη συμπεριφορά και ζητούσε από την υπηρεσία να παρακολουθήσει το κινητό του. «Εμείς κρίναμε ότι δεν συνιστάται η παρακολούθηση του κινητού, χρειάστηκε μεσολάβηση δικηγόρου και αποδείξεις κακοποίησης» είπε η κ. Φουντωτού.

Αναφερόμενη σε μια τρίτη περίπτωση, είπε πως μητέρα εντόπισε στον υπολογιστή του πρώην συζύγου της, αναζητήσεις σε ιστοσελίδες κτηνοβασίας και παιδικής πορνογραφίας με πατέρες και παιδιά και ζήτησε την ακύρωση συνεπιμέλειας.

Η ιατροδικαστής Σαββίνα Τσουλτσίδου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία αναγνωρίζει και διαχειρίζεται περιστατικά παιδικής κακοποίησης και αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σωματικής κακοποίησης ανηλίκου, που αφορά σε ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα στη διερεύνηση κακοποίησης με περιστατικό αναφοράς ενός αγοριού 12 ετών που εξετάστηκε αρκετές φορές στο πλαίσιο υπόνοιας κακοποίησης με απλές στοματικές βλάβες.

«Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι η επιμόρφωση στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου, των υπεύθυνων της παιδικής προστασίας, στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και των παιδικών σταθμών», υπογράμμισε η ψυχολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Κεντρικής Μακεδονίας Ελένη Τσάνταλη.

«Διαπιστώσαμε ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιος κοινωνικός επιστήμονας, αλλά κάποιος εκπαιδευτικός άλλης ειδικότητας, όπως εικαστικών ή θεάτρου και δεδομένου ότι η παιδική κακοποίηση δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολύ επίκαιρο, θεωρήσαμε ότι πρέπει ως Περιφέρεια να μεριμνήσουμε για την επιμόρφωση των υπευθύνων παιδικής προστασίας αλλά και για την ενημέρωση του κοινού που μπορεί να παρακολουθήσει την ημερίδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα», εξήγησε η κ. Τσάνταλη.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

18.6.202412:41 μμ

  Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας σήμερα, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Τουρισμού του δήμου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea διοργανώνουν το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Νέα Παραλία. Οι καταξιωμένοι chef Jonathan Harnett και Βασίλης Πανταζής θα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

13.6.20243:17 μμ

    Το #KapaniProject επιστρέφει για 7η χρονιά και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον καλλιτεχνικό κόσμο, σε performers, μουσικούς και dj.   «Έχεις κάποιο συγκρότημα ή δημιουργική ομάδα; Αυτό το κάλεσμα δεν πρέπει να το χάσεις! Μουσική & performances θα αποτελέσουν

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

13.6.202412:54 μμ

  Ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη» συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Ωραιό-πιτες» και παρουσιάζουν στο κοινό χειροποίητες παραδοσιακές πίτες, που παρασκευάζονται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου.   Η…νόστιμη εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 16 Ιουνίου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

12.6.20243:52 μμ

    H ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:   «Στις 21 έως 29 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθεί η διεθνής διοργάνωση EUROPRIDE στη Θεσσαλονίκη, μια διοργάνωση με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την ανάδειξη των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

12.6.20242:53 μμ

      Η απόφαση εντάσσεται στο «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» το οποίο έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο το 2022. Το ΑΠΘ συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό γεγονός με: Ανάρτηση rainbow σημαίας Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη με

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ

12.6.202412:19 μμ

  Την Τρίτη 18 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea διοργανώνουν το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Νέα Παραλία.     Οι καταξιωμένοι chef Jonathan

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.6.20248:15 πμ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:30 πμ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:20 πμ

ΚΑΙΡΟΣ

20.6.20247:08 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή