Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / Βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

07/09/2021 8:27 πμ

Βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Γράφει THESSNEWS-DESK

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει πως «σας ζητούμε μεταφέροντας το αίτημα εκατομμυρίων καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και των χιλιάδων  εμπόρων διανομέων  να προβείτε στη μείωση   του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης , ο οποίος σήμερα με τον Φ.Π.Α. είναι 34,7 λεπτά».

«Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα για τα αστικά κέντρα , θα κυμαίνεται στο 1,050 ευρώ/λίτρο και αναλογικά υψηλότερα για την επαρχία και τα νησιά δηλαδή,  ψηλότερα 31% από την περσινή  περίοδο λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, το πιθανότερο σενάριο είναι τουλάχιστον να μη μειωθεί.  Θα επαναλάβουμε ότι, η αύξηση του Ε.Φ.Κ στο προϊόν μπήκε προκειμένου να μειώσει το λαθρεμπόριο που εκτιμόταν τότε στο 1 δις ευρώ γεγονός που ποτέ δεν αποδείχτηκε από τα στοιχεία και άρα απέτυχε» σημειώνεται.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον άλλο μήνα  , αλλά και της επικείμενης αναγγελίας νέων μέτρων στην 85ηΔ.Ε.Θ από τον κύριο Πρωθυπουργό , σας ζητούμε μεταφέροντας το αίτημα εκατομμυρίων καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και των χιλιάδων  εμπόρων διανομέων  να προβείτε στη μείωση   του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης , ο οποίος σήμερα με τον Φ.Π.Α. είναι 34,7 λεπτά.

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα για τα αστικά κέντρα , θα κυμαίνεται στο 1,050 ευρώ/λίτρο και αναλογικά υψηλότερα για την επαρχία και τα νησιά δηλαδή,  ψηλότερα 31% από την περσινή  περίοδο λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, το πιθανότερο σενάριο είναι τουλάχιστον να μη μειωθεί.  Θα επαναλάβουμε ότι, η αύξηση του Ε.Φ.Κ στο προϊόν μπήκε προκειμένου να μειώσει το λαθρεμπόριο που εκτιμόταν τότε στο 1 δις ευρώ γεγονός που ποτέ δεν αποδείχτηκε από τα στοιχεία και άρα απέτυχε.  Μάλιστα βλέπουμε στην αγορά τα φαινόμενα παρανομίας να αυξάνονται στα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης,  όπως βλέπουμε επίσης  τις ελεγκτικές αρχές να μην κάνουν το καθήκον τους όπως θα έπρεπε,  με αποτέλεσμα τα αίτια αυτά να προσθέτουν αναίτιους φόρους. Δεν είναι λογικό την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας να την πληρώνει με φόρους ο καταναλωτής, τη στιγμή που μάλιστα  έχει αποδειχτεί ότι οι υψηλοί φόροι επιφέρουν και αύξηση της παραβατικότητας. Ο πολύ υψηλός Ε.Φ.Κ αυτονόητα δημιουργεί το αίσθημα της  αδικίας εξαιτίας της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης για το αγαθό της θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αν μη τι άλλο πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου. Η υψηλή τιμή αναγκάζει τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει το τζάκι και τις ξυλόσομπες με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλή ρύπανση στην ατμόσφαιρα τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ευρώπη έχει στοχεύσει με διάφορους τρόπους στη μείωση των ρύπων.

Επισημαίνουμε ότι, το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε κατά την περυσινή περίοδο ήταν λιγότερο από το αναμενόμενο  για τους περισσότερους καταναλωτές και προτείνουμε να καταργηθεί αντισταθμιζόμενο με μείωση του Ε.Φ.Κ στα επίπεδα προ  κρίσης, δηλαδή στα 0,06  ευρώ ανά λίτρο.

Επίσης θεωρούμε αναγκαίο να προβείτε στην  μείωση του Ε.Φ.Κ στο φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη θέρμανσης μπλε) που προορίζεται για τη θέρμανση ανθρώπων και πωλείται  από τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης,  μέσω του  ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών εκροών αφού πολλοί καταναλωτές προσπερνώντας την κεντρική θέρμανση από αδυναμία, επιλέγουν να ζεστάνουν μόνο συγκεκριμένους χώρους με λιγότερη δαπάνη.  Θεωρούμε δε, αυτονόητο ότι, δε νοείται να πωλείται καύσιμο- όπως  το  φωτιστικό πετρέλαιο-  σε μπιτόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο ασφάλειας και προέλευσης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

9.10.2021 1:12 μμ

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διαμορφώθηκε λόγω κορωνοϊού.   Όπως αναφέρει η real.gr, τίτλος του ν/σ «Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

9.10.2021 9:36 πμ

Για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο μίλησε εκτενώς, νωρίτερας σήμερα (9/10), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.     «Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

8.10.2021 9:21 μμ

Σήμερα, Παρασκευή 8/10 ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.   Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομικών πιστώθηκε ποσό συνολικού ύψους 5.420.517,97 ευρώ σε 414 δικαιούχους (μοναδιαίοι ΑΦΜ) της Κρατικής Αρωγής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

7.10.2021 11:47 μμ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση των φόρων στα καύσιμα για να αντισταθμιστούν επαρκώς οι τεράστιες καθημερινές αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης –οι οποίες προφανώς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

5.10.2021 11:32 πμ

Στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης προχώρησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Συμβούλιο Εξαγωγέων και Επενδυτών της Ουκρανίας, που αποτελεί φορέα του Υπουργείου Εξωτερικών της εν λόγω χώρας, με στόχο την ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών επιχειρηματικών και εμπορικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

2.10.2021 2:17 μμ

Σε πολύ ανησυχητικά σενάρια μπαίνουν οι αναλυτές της Ευρώπης, σε ότι αφορά την πορεία των τιμών στα καύσιμα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, προϊδεάζουν για μεγάλη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. Με στόχο

thess

Επικαιρότητα