Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

19/10/202310:01 πμ

Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων

«Ακούσαμε ότι το ψηφιακό συμβόλαιο δεν θα γίνεται με τους συμβαλλόμενους στα γραφεία μας αλλά σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα»

Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Όταν μιλάμε για την μεταβίβαση στην ψηφιοποίση έχουμε τα εξής τρία επίπεδα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας.

 

Πρώτο είναι η συλλογή των εγγράφων, δεύτερο είναι η υπογραφή του συμβολαίου και το επόμενο είναι η εμπειρία μας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Χρειάζονται από 8 μήνες έως ένα έτος για την συλλογή των εγγράφων και για την συναλλαγή μας με το Κτηματολόγιο δύο χρόνια για να πάρουμε πιστοποιητικό υποστήριξε.

Αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι λέμε ότι για να έχουμε ψηφιακό συμβόλαιο απαιτείται αλλαγή του δικαιακού μας συστήματος, απαιτούνται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Αφού δεν έχουμε λύσει την προετοιμασία, δεν έχουμε λύσει το Κτηματολόγιο ακούστηκε κάτι για ψηφιακό συμβόλαιο ενώ εμείς δεν έχουμε δει τίποτα, είπε.

Ακούσαμε ότι το ψηφιακό συμβόλαιο δεν θα γίνεται με τους συμβαλλόμενους στα γραφεία μας αλλά σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα.

Υπάρχουν δύο ψηφιακές διαδικασίες. Η μια είναι να υπογράφουμε συμβόλαια εξ αποστάσεως, κάτι που δεν γίνεται ακόμη στην ΕΕ, καθώς απαιτούνται στοιχεία ταυτοποίησης αγοραστών και πωλητών.

Όταν έχουμε συμβολαιογραφικό έγγραφο εμφανίζονται όλοι οι συμβαλλόμενοι, οι δικηγόροι τους κι όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Μέχρι στιγμής στην ΕΕ όλα τα συμβόλαια είναι έγχαρτα. Για την μεταβίβαση ακινήτων απαιτείται ειδική νομοθεσία είπε.

Εμείς δεν λέμε όχι γενικά στην ψηφιοποίηση αυτή την εφαρμόζουμε εδώ και αρκετά έτη. Θυμηθείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε ειδική ηλεκτρονική διαδικασία για την προετοιμασία και την συλλογή των εγγράφων, κάτι που δεν υπάρχει, και την αντίστοιχη για να διορθωθούν οι παθογένειες του Κτηματολόγιου.

Επίσης περιμένουμε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μας παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τι λέμε ψηφιακό συμβόλαιο είπε. Η ψηφιοποίηση μας κάνει περισσότερο δυνατούς και απαραίτητους στην συναλλαγή, κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΕRΤΝΕWS

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

26.11.202310:22 πμ

  Νέο «Εξοικονομώ» με οριζόντια στόχευση, στο οποίο θα μεταφερθούν και τα αδιάθετα κονδύλια από εξειδικευμένα προγράμματα λειτουργικής, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα σχεδιάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας, ύστερα και από την έγκριση του αναθεωρημένου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

22.11.202311:59 πμ

  Καταβάλλεται σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-ΔΥΠΑ, η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 12.462 μη-επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.   Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

22.11.202310:58 πμ

    Στην έκθεση για τις Απειλές στις Ψηφιακές Πληρωμές, η Visa επισημαίνει ότι οι επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και μοιράζεται συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές!  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

31.10.202312:47 μμ

  Nέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο 2,9% από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat.   Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Οκτώβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

11.10.20233:26 μμ

    Το τρίτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +12% μέση αύξηση στις τιμές πώλησης και +7% μέση αύξηση στις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

4.10.202311:47 πμ

    Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Νίκου Φιλίππου «με την ΚΥΑ στο Καλοχώρι- Πόντου και τα χαράτσια 300 εκατ και αναστολές αδειών και με το ΓΠΣ Θεσσαλονίκης παράνομα αναστέλλονται επενδύσεις 500.000.000€     H αποεπένδυση και η βύθιση

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή