Γεννήθηκαν με διαφορά τριών ετών και ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, αυτόν της τέχνης, όπου και καταξιώθηκαν. Συναντήθηκαν σε αρκετούς σταθμούς της ζωής τους και καταπιάστηκαν με τα ίδια θέματα, ενώ έφυγαν από τη ζωή και πάλι σχεδόν ταυτόχρονα.
Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος Αλεβίζος είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, που όμως έχουν πολλά κοινά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στην έκθεση με τίτλο «Σικελιώτης / Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες», που θα εγκαινιαστεί στα τέλη του Οκτώβρη στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων.
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί θεματικά ένα μεγάλο σύνολο ζωγραφικών έργων, σχεδίων και χαρακτικών των δύο καλλιτεχνών, προερχόμενο από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος.
«Είναι μία ιδιαίτερη έκθεση, με δύο σπουδαίους καλλιτέχνες, που -αν και ίσως δεν έχει τονιστεί έως τώρα- ήταν στενοί φίλοι, με κοινές ρίζες. Προέρχονται και οι δύο από προσφυγικές οικογένειες, έχουν μικρή ηλικιακή διαφορά, συμπορεύονται και όλη τους η πορεία πάει χέρι – χέρι», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γενική διευθύντρια του Τελλόγλειου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
Στην έκθεση ο επισκέπτης θα «ξεναγηθεί» στην εποχή των σπουδών τους στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά θα αναγνωρίσει και τα έντονα βιώματα που τους άφησε η Κατοχή και ο Εμφύλιος Πόλεμος.
«Στην Αντίσταση είναι και οι δύο πολύ ενεργοί, περνάνε τον Εμφύλιο και συναντιούνται στην ομάδα Στάθμη, που είναι η πρώτη αναζωπύρωση της νεοελληνικής τέχνης μετά τον Εμφύλιο και μετά τον πόλεμο», αναφέρει η κ. Βουτυρά.
Η Χούντα και η Μεταπολίτευση είναι επίσης περίοδοι με γεγονότα που επηρέασαν τους δύο καλλιτέχνες.
«Στη δικτατορία και οι δύο αποσύρονται από το προσκήνιο και εμφανίζονται αμέσως μετά. Πρώτα το ’74 ο Σικελιώτης με τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη και αμέσως μετά ο Τάσσος, με τα πολύ γνωστά και μεγάλα έργα του, που έφτιαξε τη διάρκεια της Επταετίας», προσθέτει η γενική διευθύντρια του Τελλόγλειου.
Η έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας και εντάσσεται στους εορτασμούς των 59ων Δημητρίων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ