Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / «Όχι στη σπατάλη της τροφής» – Ένωσαν τις δυνάμεις τους ΚΑΘ και ΔΕΘ-Helexpo

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

04/12/2021 8:25 πμ

«Όχι στη σπατάλη της τροφής» – Ένωσαν τις δυνάμεις τους ΚΑΘ και ΔΕΘ-Helexpo

Εννέα ομιλητές με εισηγήσεις και χαιρετισμούς, καθώς και πολλές παρεμβάσεις από το κοινό που παρακολουθούσε διά ζώσης και Διαδικτυακά, περιελάμβανε η εκδήλωση με σύνθημα «Όχι στην σπατάλη της τροφής».

«Όχι στη σπατάλη της τροφής» – Ένωσαν τις δυνάμεις τους ΚΑΘ και ΔΕΘ-Helexpo

Γράφει THESSNEWS-DESK

Εννέα ομιλητές με εισηγήσεις και χαιρετισμούς, καθώς και πολλές παρεμβάσεις από το κοινό που παρακολουθούσε διά ζώσης και Διαδικτυακά, περιελάμβανε η εκδήλωση με σύνθημα «Όχι στην σπατάλη της τροφής».

Την εκδήλωση διοργάνωση η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.) σε συνεργασία με την ΔΕΘ – HELEXPO, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση που διήρκησε δυόμισι ώρες παρουσιάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της Κοινωνικής Επισιτιστικής Βοήθειας “Social Plate” (Κοινωνικό Πιάτο) της Κ.Α.Θ. Α.Ε. που έχει ενταχθεί στο έργο LIFE-IP CEI-Greece του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και επιχορηγείται με το ποσό των 310.298 ευρώ για δράσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων.

Όπως τόνισε εκ μέρους του προγράμματος ο Δημήτρης Χωματίδης, η υποβληθείσα πρόταση κατάχθηκε πρώτη στη βαθμολογία και το έργο προβλέπεται να τρέξει για έξι χρόνια, οπότε εξασφαλίζεται η συνέχεια του Social Plate το οποίο ιδρύθηκε το 2018 με την υποστήριξη του “INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020 για την “Υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού”.

 

800 τόνοι φρούτων και λαχανικών για το Social Plate

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, από το 2018 έχουν παραληφθεί περίπου 800 τόνοι φρούτων και λαχανικών από 65 εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσαλονίκης και περισσότεροι από 650 τόνοι τροφής έχουν διατεθεί σε 90 πιστοποιημένους φορείς και συλλογικότητες (δημοτικά και κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησίες, ΜΚΟ και αλληλέγγυους) που υποστηρίζουν επισιτιστικά ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, διαμέσου του Social Plate.

Ο πρόεδρος της Κ.Α.Θ. Α.Ε, Θεόδωρος Παπαδόπουλος επισήμανε την ανάγκη διερεύνησης όλων των δυνατοτήτων κοινών δράσεων και έμπρακτων συνεργασιών με φορείς της πόλης για την διάσωση της τροφής, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τους συνολικά 200 εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς για ενεργότερη συμμετοχή στην τροφοδοσία του Social Plate και συνέργειες με αμοιβαίο όφελος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Κ.Α.Θ. Α.Ε. Αντώνης Μπούρης χαρακτήρισε “στίγμα” το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο η ετήσια απώλεια τροφίμων υπολογίζεται σε 1,3 δισ. τόνους τη στιγμή που 820 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται καθημερινά την τροφή και υπογράμμισε τη βούληση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τη δράση του Social Plate.

Εκ μέρους των εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης μίλησε ο Φίλιππος Μετρητίδης, ο οποίος απήθυνε έκκληση στους συναδέλφους του για να ενταχθούν στο Social Plate θέτοντας στο επίκεντρο την κοινωνική διάσταση της προσφοράς προς όσους στερούνται βασικά αγαθά, αλλά και το αμοιβαίο όφελος που προκύπτει από τη συμμετοχή στο Social Plate.

Η διευθύντρια στο αυτοτελές τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θέρμης Χρύσα Κληματσούδα ανέφερε ότι με την τροφή που ανακτούν από το Social Plate ο δήμος καλύπτει τις επισιτιστικές ανάγκες περίπου 250 νοικοκυριών.

Η πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών Albatros Μαρία Τοπαλίδου αναφέρθηκε στις ολοένα και περισσότερες ανάγκες που καταγράφουν οι τρεις κουζίνες που λειτουρεί το Albatros όπου καταφεύγουν άνθρωποι που στερούνται την τροφή. Οξύτερο είναι το πρόβλημα σήμερα κυρίως για αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τους οποίους έχει κοπεί οποιαδήποτε κρατική βοήθεια.

 

Πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες για τροφή στην πανδημία

 

Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον covid – 19 επιδεινώθηκαν οι συνθήκες ζωής ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες για τροφή.

Παράλληλα τέθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι υποστηρίζουν επισιτιστικά ανθρώπους που στερούνται την τροφή και αφορούν την έλλειψη μεταφορικών μέσων για την τροφοδοσία των συσσιτίων και την απουσία θεσμικού πλαισίου για εθελοντές.

Από την πλευρά της η Μαρία Παρταλίδου αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων για να έχει μέλλον ένα αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων των τροφίμων. Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζεται ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για την μεθοδολογία και την τήρηση συγκρίσιμων δεδομένων.

«Υπόδειγμα οριζόντιας δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και υγιούς οικονομικής δραστηριότητας βασισμένης σε ισχυρό κοινωνικό αφήγημα» χαρακτήρισε το Social Plate ο επισκέπτης καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. “UnivSSECoop”, Κώστας Νικολάου.

Στις εν εξελίξει διεργασίες για τη σύσταση Συμβουλίου Αστικής Διατροφικής Πολιτικής στο Δήμο Θεσσαλονίκης εντός των επόμενων μηνών αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη, η οποία επισήμανε τη σημασία των συνεργειών για τη χάραξη ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Γιώργος Βρεττάκος και ο Αλέξανδρος Τσακτσιρλής εκ μέρους της HELEXPO – ΔΕΘ.

Από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, υπό την αιγίδα του ΕΟΑΝ, προκύπτει ότι είναι αναγκαία η συνέχιση του έργου δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων -το οποίο θα είναι βιώσιμο και μετά την ολοκλήρωση του LIFE-IP CEI Greece.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

23.1.2022 4:53 μμ

Δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες το απόγευμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, την ώρα που διέθεταν σε πώληση ποσότητα ηρωίνης, βάρους 61,6 γραμμαρίων, έναντι χρηματικού ποσού.   Η ανωτέρω ποσότητα ηρωίνης κατασχέθηκε,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

23.1.2022 4:22 μμ

Παρά το τσουχτερό κρύο δεκάδες εθελοντές αιμοδότες συμμετείχαν στη νέα εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου το πρωί της Κυριακής, 23 Ιανουαρίου 2022, σε συνεργασία με το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο.   Προσέφεραν αίμα για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

23.1.2022 1:56 μμ

Στη σύλληψη ενός νεαρού αλβανικής καταγωγής προχώρησε το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης καθώς βραδινές ώρες Σαββάτου 22/1 ο 21χρονος απείλησε με σουγιά μια παρέα νεαρών. Περίπου στις 8 το βράδυ του Σαββάτου με την απειλή σουγιά απαίτησε από παρέα νεαρών να

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

23.1.2022 1:47 μμ

Στη σύλληψη ενός 50χρονου ιδιοκτήτη καφετέριας προχώρησε η Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου 22/1 για παραβίαση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το συγκεκριμένο μαγαζί έπαιζε μουσική παρά την απαγόρευση που είναι σε ισχύ. Στο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

23.1.2022 1:18 μμ

Στη σύλληψη δύο ατόμων για απόπειρα βιασμού και παράνομη κατακράτηση μίας γυναίκας προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας συνελήφθησαν εχθές βράδυ Σαββάτου 22/1 δύο άνδρες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών για απόπειρα βιασμού και

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

23.1.2022 12:00 μμ

Συνελήφθη σήμερα Κυριακή 23/1 τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πτολεμαΐδα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, 20χρονος Έλληνας, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή