Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΟΑΣΘ / Ηλεκτρικά λεωφορεία: Ολοκληρώθηκε το… test drive σε 6 από τα 110! (VIDEO)

ΟΑΣΘ

09/05/202412:50 μμ

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Ολοκληρώθηκε το… test drive σε 6 από τα 110! (VIDEO)

Μέσα στον Μάιο, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα αρχίσουν να εξυπηρετούν λεωφορειακές γραμμές, κατά κύριο λόγο της δυτικής Θεσσαλονίκης

youtube
Φωτ. youtube

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες δοκιμές στα 6 από τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δρομολόγησή τους.

 

Μέσα στον Μάιο, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα αρχίσουν να εξυπηρετούν   γραμμές κατά κύριο λόγο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η «πρεμιέρα» θα γίνει στη γραμμή 21 που εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος-Αριστοτέλους και στη γραμμή 29 που εκτελεί το δρομολόγιο Πολίχνη-Αριστοτέλους.

Οι δοκιμές, που είχαν αρχίσει στις 6 Απριλίου, έγιναν σε 6 λεωφορεία, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές που τέθηκαν στη σύμβαση προμήθειάς τους.

Κάθε ένα από τα έξι λεωφορεία ήταν φορτωμένο με σακιά άμμου, βάρους 2,5 τόνων, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα μισογεμάτο λεωφορείο. Η ολοκλήρωση των δοκιμαστικών έγινε μόλις το κάθε ένα από τα λεωφορεία διένυσε 5.000 χιλιόμετρα.

Αυτές τις μέρες γίνεται η παραλαβή των υπόλοιπων ηλεκτρικών λεωφορείων από το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που διενήργησε τον διαγωνισμό για την προμήθειά τους και θα παραχωρηθούν προς χρήση στον ΟΑΣΘ.

 

 

Όπως προέκυψε, τα λεωφορεία όχι μόνον πληρούν τις προδιαγραφές, αλλά διαθέτουν υπερδιπλάσια ενεργειακή αυτονομία από την απαιτούμενη. Έτσι, ενώ βάσει του διαγωνισμού θα έπρεπε να μπορούν να εκτελούν με μία φόρτιση διαδρομές μήκους τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων, στην πράξη τα λεωφορεία διανύουν άνετα περισσότερα από 300 χιλιόμετρα.

«Τα έξι ηλεκτρικά λεωφορεία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα δοκιμαστικά δρομολόγια. Τις επόμενες μέρες θα παραλάβουμε και τα 110 λεωφορεία και μέσα στο Μάιο θα αρχίσουμε να τα δρομολογούμε. Μάλιστα, τα πρώτα δρομολόγια προγραμματίστηκε να καλύψουν τον Εύοσμο και την Πολίχνη», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης.

«Από τις δοκιμές που έγιναν, αποδείχθηκε ότι τα λεωφορεία έχουν υπερδιπλάσια ενεργειακή αυτονομία από την απαιτούμενη. Επομένως μπορούν να δρομολογηθούν σε οποιουδήποτε μήκους γραμμή του ΟΑΣΘ», τονίζει ο διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Χρήστος Χατζηγεωργίου.

Όμως και οι οδηγοί που πραγματοποίησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τα ηλεκτρικά λεωφορεία.
«Από τις 6 Απριλίου βρέθηκα σε καθημερινή βάση στο τιμόνι του ενός από τα ηλεκτρικά λεωφορεία που πραγματοποίησαν δοκιμαστικά δρομολόγια. Το λεωφορείο έχει μεγάλη ενεργειακή αυτονομία, ώστε να βγάζει άνετα δύο βάρδιες κυκλοφορώντας από το πρωί έως το βράδυ! Δεν είναι απλώς ένα καινούριο λεωφορείο: είναι οικολογικό, είναι άνετο, είναι αθόρυβο, είναι λειτουργικό και είμαι βέβαιος ότι θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό» υπογραμμίζει ο οδηγός του ΟΑΣΘ Θόδωρος Μεταξόπουλος.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων στη Σταυρούπολη, προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και εντός του μήνα ο ΟΑΣΘ θα είναι σε θέση να φορτίζει τα λεωφορεία του σε αυτόν.

«Ο ΟΑΣΘ πατάει πλέον γερά στα πόδια του. Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης περνούν σε μια νέα εποχή, την εποχή της ηλεκτροκίνησης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Χαρακτηριστικά των λεωφορείων

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι 12μετρα, 75 επιβατών. Φορτίζονται σε περίπου τρεις ώρες. Βάσει των προδιαγραφών του διαγωνισμού, πρέπει να έχουν αυτονομία τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια έχουν δείξει ότι η αυτονομία των λεωφορείων ξεπερνά με άνεση τα 300 χιλιόμετρα.

Διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού, ανακλινόμενα παράθυρα. Έχουν ράμπα για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες στη μεσαία πόρτα και ειδική θέση για αναπηρικό αμαξίδιο, είναι οικολογικά και μηδενικών εκπομπών ρύπων αλλά και αθόρυβα.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΑΣΘ

27.5.202411:50 πμ

  Συνεχίζεται αδιάλειπτα η ένταξη λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ στην ηλεκτροκίνηση, με βάση τον προγραμματισμό του Οργανισμού.   Έτσι από αύριο Τρίτη, 28 Μαΐου, εντάσσεται στην ηλεκτροκίνηση και η γραμμή 28, η οποία εκτελεί το δρομολόγιο Τ.Σ. Ευκαρπίας – Σκλαβενίτης

ΟΑΣΘ

24.5.20242:55 μμ

    Από τη Δευτέρα 27 Μαΐου η γραμμή 17 θα εξυπηρετείται από ηλεκτρικά λεωφορεία ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του σταθμού φόρτισης.   Ακόμα μία λεωφορειακή γραμμή του ΟΑΣΘ εντάσσεται στην ηλεκτροκίνηση, από την προσεχή Δευτέρα, 27

ΟΑΣΘ

23.5.20241:47 μμ

  Η γραμμή 20, που εκτελεί το δρομολόγιο Μενεμένη – Αριστοτέλους, εντάσσεται από αύριο Παρασκευή στην ηλεκτροκίνηση!   Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι ακόμα μία λεωφορειακή γραμμή εντάσσεται στην ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για τη γραμμή 20,

ΟΑΣΘ

20.5.202412:35 μμ

    Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης – ΟΣΕΘ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης – ΟΑΣΘ, διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Hydrogen Mobility Info Day at AUTH, 3ο JIVE Roadshow» αύριο Τρίτη 21 Μαΐου

ΟΑΣΘ

20.5.20248:45 πμ

  Σήμερα βγαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Η αρχή θα γίνει με δύο γραμμές, την 21 που εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος – Αριστοτέλους και την 29 που εκτελεί το δρομολόγιο Πολίχνη – Αριστοτέλους.   Οι δύο

ΟΑΣΘ

29.4.20241:37 μμ

    Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δηλώνει τη συμμετοχή στην Γενική Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε για την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωϊ

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

28.5.202412:56 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή