Το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος. Ο Ποιητής της Ρωμιοσύνης» επέστρεψε στο σπίτι του, στην Πόλη και στο Ζωγράφειο!
Το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος. Ο Ποιητής της Ρωμιοσύνης» που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ζωγράφειο Λύκειο, μετά από πέντε χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω COVID.
250 περίπου μαθητές και μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από δεκαοχτώ σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας, της Ίμβρου και του Γιοχάνεσμπουργκ συναντήθηκαν με 50 περίπου επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους, για να «συνομιλήσουν» με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης.
Η ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα: Ο Γιάννης Ρίτσος συνομιλητής μου / Μύθοι και ιστορία στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου / Τα ερωτικά / Η ποιητική της εξορίας στο έργο του Γιάννη Ρίτσου / Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης / Πώς το βίωμα μετουσιώνεται σε τέχνη που υπερβαίνει εαυτόν.
Το Συνέδριο ήταν ένα βήμα για τα παιδιά, που δείχνει για άλλη μια φορά πώς ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ο πιο σίγουρος δρόμος, για να μιλήσουμε για όλα, για να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τα πάντα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, παράλληλα να γνωρίσουν και την Πόλη, να γνωρίσουν την Ιστορία τους, να νιώσουν την περηφάνια της καταγωγής τους.
Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε ακόμη χώρα στη Σχολή Γαλατά με θέμα «Όταν συνάντησα τον Ρίτσο», την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και δύο Τούρκοι ποιητές, ο Haydar Ergulen και ο Turgay Fişekçi που όχι μόνο γνώριζαν τον Ρίτσο και συνομιλούσαν συχνά μαζί του, αλλά είχαν επηρεαστεί και από το έργο του.
Διαδικτυακά παρενέβη στη συζήτηση ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «οφειλή» του στον Γ. Ρίτσο και στην ιδιαίτερη σχέση μαζί του, που σημάδεψε τη ζωή του.
Είχε προηγηθεί η περφόρμανς σύγχρονου χορού βασισμένη στο ποίημα του Γ. Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» υπό τον τίτλο «Η ανάμνηση ίσως είναι το μόνο σπίτι που έχουμε» σε χορογραφία και χορό Μαίρης Γιαννούλα και Ελίνας Δεμιρτζίογλου.
Με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, «Αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο» και με τη συμμετοχή της Βιολέτας Ίκαρη και Ασπασίας Στρατηγού στο θέατρο Grand Pera στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έκλεισε ουσιαστικά το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης».
Σημαντική στιγμή της βραδιάς η συνύπαρξη του Γιώργου Νταλάρα με τον Τούρκο συνθέτη Zülfü Livaneli επί σκηνής, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα φιλίας των λαών και τραγούδησαν μαζί στα ελληνικά και τουρκικά το τραγούδι του «Σαν τον μετανάστη», ενισχύοντας το διεθνιστικό χαρακτήρα του Συνεδρίου και την ελληνοτουρκική φιλία.
Την Κυριακή, οι σύνεδροι παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Φανάρι, συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αναχώρησαν για τα σπίτια τους γεμάτοι ποίηση, λογοτεχνία, ιστορία, μουσική, θέατρο.
Το Μαθητικό Συνέδριο για τον Γιάννη Ρίτσο τελείωσε εδραιώνοντας το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2012 με τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Βιζυηνό, τον Ελύτη, τον Θεοτοκά, τον Σαμαράκη και συνεχίζεται με την Κική Δημουλά το 2025!
Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στον Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου και στην Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, αλλά και σε όλους αυτούς που δούλεψαν με πάθος και υποστήριξαν την οργάνωση ενός τόσο μεγάλου και αποκαλυπτικού Συνεδρίου.
Καλή αντάμωση του χρόνου την Άνοιξη, στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, που θα είναι αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, όπως ανακοινώθηκε με τη λήξη του συνεδρίου.
Συμμετείχαν τα σχολεία: 4ο ΓΕΛ Αλίμου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ίμβρου, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Jeanne d’ Arc», Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Ακροπόλεως, Παγκύπριον Γυμνάσιον, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, Σχολεία Άξιον Ξάνθης, St. Catherine’s British School, Σχολή Σαχέτι Γιοχάνεσμπουργκ.