Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Μ. Σχοινάς: «Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και το ναζισμό»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

10/10/2021 5:42 μμ

Μ. Σχοινάς: «Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και το ναζισμό»

Ο κ. Σχοινάς έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Θεσσαλονίκη είναι μία ευρωπαϊκή μητρόπολη στην οποία δεν χωρούν ρητορικές μίσους.

Μ. Σχοινάς: «Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και το ναζισμό»

Γράφει THESSNEWS-DESK

«Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και το ναζισμό. Όσοι κάνουν το λάθος να επιμένουν σε αυτές τις πρακτικές να ξέρουν ότι η Ιστορία θα τους θυμίζει τι συνέβη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους στηρίξει απέναντι στις σύγχρονες απειλές.

Ο κ. Σχοινάς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Θεσσαλονίκη είναι μία ευρωπαϊκή μητρόπολη στην οποία δεν χωρούν ρητορικές μίσους. «Και ως Έλληνας και ως Θεσσαλονικιός θέλω να διατρανώσω την βούληση των συμπατριωτών και συμπολιτών μου ότι η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πάντα μία ευρωπαϊκή μητρόπολη εξωστρέφειας, δημοκρατίας, ειρηνικής συνύπαρξης, και διαλόγου. Μια ευρωπαϊκή μητρόπολη όπου δεν χωράνε τάγματα εφόδου, ρητορικές και σύμβολα μίσους».

Η επίσκεψη του κ. Σχοινά στη Θεσσαλονίκη και το Εβραϊκό Μουσείο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της πρώτης στρατηγικής που της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, κάτι το οποίο υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η Θεσσαλονίκη είναι «μια πόλη που φέρνει βαριά στους ώμους της το βάρος της ιστορίας»

 

«Επέλεξα να βρίσκομαι εδώ στη πόλη μου με την μαρτυρική Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο τέλος μιας ιστορικής εβδομάδας. Μιας εβδομάδας που ξεκίνησε τη Τρίτη στο Στρασβούργο όταν είχα τη τιμή ως αρμόδιος αντιπρόεδρος να παρουσιάσω τη πρώτη στην ιστορία ευρωπαϊκή στρατηγική για την μάχη κατά του αντισημιτισμού. Ένα εμβληματικό κείμενο που θα συζητήσουμε με διεθνείς και ευρωπαίους ηγέτες την επόμενη Τετάρτη, σε μια Σύνοδο Κορυφής στο Μάλμε της Σουηδίας. Αυτή η εβδομάδα συνεχίστηκε την περασμένη Πέμπτη με την πρώτη επέτειο της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη ως εγκληματικής οργάνωσης. Θέλησα πραγματικά να κλείσω αυτή τη βδομάδα με τους Εβραίους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη στη πόλη μου μια πόλη που φέρνει βαριά στους ώμους της το βάρος της ιστορίας. Την πόλη-σύμβολο που για αιώνες αποτέλεσε πολυπολιτισμικό επίκεντρο της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη αλλά και την πόλη που βίωσε το μαρτύριο των 60.000 Θεσσαλονικιών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα του Αουσβιτς και αλλού», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεναγήθηκε για μία περίπου ώρα σε όλες τις αίθουσες του Εβραϊκού Μουσείου, από τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και τον Έφορο του Μουσείου Ευάγγελο Χεκίμογλου, ακολουθώντας εντυπωσιασμένος τα βήματα της μακραίωνης πορείας των Εβραίων της πόλης και δεσμεύτηκε για την προστασία των Εβραϊκών κοινοτήτων σήμερα αλλά και για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης.

«Ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος θέλω να διαβεβαιώσω τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης ότι η ΕΕ δεν θα τις αφήσει απροστάτευτες απέναντι στις πολλές σύγχρονες απειλές που σκιάζουν τη ζωή τους σήμερα. Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια τους, θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και τον πολιτισμό τους, θα κάνουμε το παν για να συντηρηθεί η ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος ειδικά τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες μας αφήνουν χωρίς τις προσωπικές τους αφηγήσεις», τόνισε κ. Σχοινάς ο οποίος ερωτηθείς για το Μουσείο Ολοκαυτώματος υπογράμμισε ότι «θα είναι ένας μεγάλος, εμβληματικός και ευρωπαϊκός πόλος μνήμης».

Προχωρά κανονικά, όπως ανέφερε, σημειώνοντας «ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ του Μουσείου του Ολοκαυτώματος το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην τραγωδία του 1944-45, αλλά και ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί και αυτό να μείνει ως μια προθήκη της ιστορικής παρουσίας της Εβραϊκής Κοινότητας στην πόλη, που είναι ευρύτερη από τις μαύρες σελίδες του Ολοκαυτώματος».

Το «ευχαριστώ» του Σαλτιέλ σε Σχοινά

 

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία του και τον συνεχάρη για το «πολύ μεγάλο έργο και τη στήριξή του» στο Εβραϊκό Στοιχείο στην Ευρώπη.«Είναι αλήθεια ότι η Χρυσή Αυγή είναι στη Φυλακή, πλην όμως οι ιδέες τους εξακολουθούν και υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που συμφωνούν με αυτή τη λογική. Είναι καθήκον δικό μας να μπορέσουμε να μορφώσουμε τους νέους, να προφυλάσσονται από τέτοιες ιδέες, διότι αυτές οι ιδέες καταργούν τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, καταργούν τα πάντα. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη εναντίον του φασισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού», δήλωσε ο κ. Σαλτιέλ.

Για να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων: «Το Μουσείο αυτό είναι ένας πυλώνας γνώσης, όλα τα σχολεία επισκέπτονται τον χώρο, ενημερώνονται για το Ολοκαύτωμα ενώ γίνονται και ταξίδια στο Άουσβιτς και βλέπουν τα παιδιά ότι αυτά που λέμε είναι μία πραγματικότητα. Εκείνοι που έχουν τη σφραγίδα στο χέρι, οι παπούδες μας, δυστυχώς σιγά- σιγά χάνονται και είναι υποχρέωση δική μας να διατηρήσουμε τη μνήμη».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προσέφερε στον κ. Σχοινά μία αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων και το βιβλίο του Γ. Μέγα «Ενθύμιον», με καρτ ποστάλ της παλιάς Θεσσαλονίκης.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΑΙΡΟΣ

27.10.2021 6:00 πμ

Η σημερινή πρόγνωση του καιρού σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.  Στην κεντρική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και

ΚΑΙΡΟΣ

27.10.2021 5:15 πμ

Χρειάζεστε φαρμακείο και δεν βρίσκετε; Τώρα με μόνο ένα κλικ μπορείτε να δείτε όλα τα εφημερεύοντα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για σήμερα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, εφημερεύουν τα παρακάτω φαρμακεία είτε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα είτε

ΚΑΙΡΟΣ

27.10.2021 5:00 πμ

Τα νοσοκομεία και οι κλινικές που εφημερεύουν σήμερα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη.    Δείτε αναλυτικά Αγιος Δημήτριος – Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ζωγράφου Ελένης 2, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2313322100 08:00-08:00 (Επομένης) Γυναικολογική, Οδοντιατρική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, Παθολογική, Χειρουργική   ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.10.2021 8:25 μμ

To μεσημέρι της Τρίτης (26/10)  λίγο μετά τις 15:30,  “γουρούνα” (τετράκυκλη μοτοσικλέτα) που οδηγούσε 18χρονος ξέφυγε από την πορεία της και προσέκρουσε σε δέντρο, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Συγκεκριμένα το ατύχημα έγινε σε συνδετήρια, χωμάτινη οδό από

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.10.2021 6:28 μμ

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Με την Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, 18-24/10  να παρουσιάζει αύξηση του

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

26.10.2021 2:58 μμ

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν Μονάδα Υγείας και χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού. Από τις 10:00 το πρωί ξεκίνησε ο εμβολιασμός όσων το επιθυμούν, πίσω από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

27.10.2021 5:30 πμ