Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Λαϊκή Συσπείρωση: O Δήμος Θεσσαλονίκης ζητά πάλι ομολογία φτώχειας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20/09/2021 4:35 μμ

Λαϊκή Συσπείρωση: O Δήμος Θεσσαλονίκης ζητά πάλι ομολογία φτώχειας

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ερώτηση προς τον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με  τις ηλεκτρονικές δηλώσεις “φτώχειας” και εκκαθαριστικά εφορίας για να ενταχθεί κάποιο παιδί στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων.

Λαϊκή Συσπείρωση: O Δήμος Θεσσαλονίκης ζητά πάλι ομολογία φτώχειας

Γράφει THESSNEWS-DESK

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ερώτηση προς τον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με  τις ηλεκτρονικές δηλώσεις “φτώχειας” και εκκαθαριστικά εφορίας για να ενταχθεί κάποιο παιδί στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων.

 

Για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη τακτική η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί  ταυτόχρονα το αυτονόητο που είναι η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά χωρίς οικονομικές ή άλλες προϋποθέσεις, με ευθύνη τους κράτους και αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση των δήμων.

 

Aναλυτικά το κείμενο της ερώτησης προς τον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

«Τη περυσινή σχολική χρονιά (2020-2021) ξεσηκώθηκε  δικαιολογημένος σάλος για την απαίτηση του Δήμου από τους διευθυντές των σχολείων να μαζεύουν έγγραφες υπεύθυνες δηλώσεις «φτώχειας» από γονείς μαθητών για να συμμετέχουν οι τελευταίοι στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων. Κάτω από τη κατακραυγή ο Δήμος ανακάλεσε τις υπεύθυνες δηλώσεις.

Φέτος, η ίδια απαράδεκτη – ντροπιαστική τακτική συνεχίζεται, με άλλη μορφή.

Συγκεκριμένα, με εντολή τπου Δήμου διευθυντές των σχολείων υποχρεώνονται να μαζεύουν ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς όπου μεταξύ των άλλων ζητείται η κατάθεση του εκκαθαριστικού εφορίας όπου να αποδεικνύεται ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.532 ευρώ σαν προϋπόθεση για συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα.

Αναρωτιέται κανείς ποια είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της έγγραφης και της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης.

Και τα δύο αποτελούν κλήση για «ομολογία φτώχειας, οικονομικής – κοινωνικής ανεπάρκειας» των γονέων για να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Αποτελούν ενέργεια διαχωρισμού και κοινωνικού στιγματισμού νεαρών παιδιών που επηρεάζουν τη ψυχοκοινωνική τους κατάσταση, θίγουν την αξιοπρέπεια των γονιών. 

Η οικονομική ανέχεια και η φτώχεια ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη ούτε των γονέων ούτε των παιδιών. Είναι αποκλειστική και εγκληματική ευθύνη του κράτους με όλες τις κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες. Που πανεύκολα και ταχύτατα βρίσκουν δισεκατομμύρια να χαρίσουν στα μεγάλα συμφέροντα αλλά «αδυνατούν» να βρούν για να καλύψουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες, το κόστος ενός σάντουιτς, ενός χυμού, ενός γεύματος για τους μαθητές. Η λαϊκή φτώχεια είναι αποτέλεσμα της ανεργίας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ακρίβειας, των κρίσεων του συστήματος.

Γι’ αυτές τις συνθήκες καμιά ομολογία δεν οφείλουν οι γονείς. Οι μόνοι που οφείλουν ομολογία είναι το κράτος και όσοι το κυβέρνησαν διαχρονικά, οι δήμοι που διαχειρίζονται το πρόγραμμα αυτό και δεν «σταυρώνουν κουβέντα» προς τις φιλικές κυβερνήσεις τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα που διεκδικεί το γονεϊκό κίνημα :

Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε όλους ανεξαίρετα τους μαθητές, σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων με αποκλειστική κρατική ευθύνη και αντίστοιχα επαρκή κονδύλια που θα οδηγηθούν στους δήμους. Ο περιορισμός του προγράμματος σχολικών γευμάτων (από την έναρξη του, από τη προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) μόνο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες περιείχε εξ αρχής το σπέρμα του διαχωρισμού, του κοινωνικού στιγματισμού, της λογικής «ψίχουλα στους πολλούς, εκατομμύρια στους λίγους» που διακρίνει όλες τις κυβερνήσεις.

Αποκλειστική κρατική ευθύνη γα την εκπόνηση του προγράμματος αλλά και για τον υγειονομικό και διατροφικό έλεγχο των γευμάτων που σήμερα ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς για γεύματα που κατασκευάζονται από ιδιώτες (οι ανταγωνισμοί και οι δικαστικές διενέξεις των οποίων οδήγησαν το προηγούμενο χρόνο σε πλήρη διακοπή του προγράμματος).

Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν  σχολικά γεύματα  στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού των σχολείων του Δήμου μας.

Ερωτάται η αρμόδια αντιδημαρχία και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης :

Γιατί συνεχίζουν την απαράδεκτη τακτική συλλογής «ομολογιών φτώχειας» από τους γονείς και ποια διαφορά έχει η τακτική αυτή από τη συλλογή έγγραφων υπεύθυνων δηλώσεων, πέρυσι, που αποσύρθηκαν κάτω από τη κατακραυγή ;

Θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός μαθητών από το πρόγραμμα σίτισης με βάση οικονομικά κριτήρια που αντικειμενικά στιγματίζει τις (πολλές) αδύνατες οικονομικά οικογένειες ;

Ποιες (επίσημες) ενέργειες έχουν κάνει προς τη κυβέρνηση για την επέκταση του προγράμματος σχολικής σίτισης για όλα τα παιδιά καθώς το σημερινό πρόγραμμα καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά, τη στιγμή που οι δείκτες φτώχειας ανεβαίνουν λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και της έκρηξης της ακρίβειας; 

 

 

Για τη δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ» 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

24.10.2021 9:23 πμ

Η Ελληνική αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις τα ξημερώματα της Κυριακής για τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκη. Στις 23:00 πραγματοποιήθηκε μη προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  σύμφωνα με την αστυνομία για τον θάνατο νεαρού από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

24.10.2021 8:15 πμ

Mία συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στις 18:00 στην πλατεία του Λευκού Πύργου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μέτρα που επιβάλλονται λόγω κορωνοϊού, καθώς και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Όπως αναφέρουν στο στο διαδικτυακό κάλεσμα προς τον

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

24.10.2021 8:06 πμ

Σε τέσσερα σημεία στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης θα γίνουν εργασίες διαγράμμισης σήμερα (24/10) από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στα εξής σημεία: 1. Στο ύψος του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” 2. Στη συμβολή με

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

24.10.2021 6:45 πμ

Συνεχίζονται τα rapid tests σε δήμους της Θεσσαλονίκης. Δείτε που θα βρίσκονται σήμερα Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 κλιμάκια του ΕΟΔΥ.  Σήμερα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

24.10.2021 6:15 πμ

Έξι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αναμένονται σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν:   από τις 07:00 έως τις 08:30 στον δήμο Δέλτα. Από την διακοπή θα επηρεαστούν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

24.10.2021 6:00 πμ

Η σημερινή πρόγνωση του καιρού σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.  Τοπικές βροχές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια- παραθαλάσσια, κυρίως στο

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 7:00 πμ