Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / La Nomad House: Φεστιβάλ για την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20/05/20245:20 μμ

La Nomad House: Φεστιβάλ για την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών!

Από 22 έως 27 Μαΐου στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και με ελεύθερη είσοδο για όλες τις δράσεις!

La Nomad House: Φεστιβάλ για την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών!

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό φεστιβάλ πρόκειται να φιλοξενηθεί στην πόλη μας από τις 22 έως τις 27 Μαΐου στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Είναι το διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ «La Nomad House». Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans-USB) σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στον Κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα εγκατασταθούν πολύχρωμες σκηνές για παραστάσεις, εργαστήρια, περίπτερα ενημέρωσης και έκθεση φωτογραφίας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στην πολυπολιτισμικότητα, τη συμπερίληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.  Καλλιτέχνες και φορείς από τη Θεσσαλονίκη  και την Ευρώπη θα έρθουν κοντά και θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις τσίρκου, κουκλοθέατρο, αφηγήσεις παραμυθιών και πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

 

Το φεστιβάλ θα λειτουργήσει από Τετάρτη 22 Μαΐου έως και Δευτέρα 27 Μαΐου τις ώρες 11:00-14:00 και 17:00-22:00.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα του φεστιβάλ

 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν γνωστές ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης μας όπως  η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, η ομάδα τσίρκου Μονόκυκλο, η ομάδα κουκλοθεάτρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ, η μουσική ομάδα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ και οι αφηγήτριες Ανθή Θάνου και Ροδάνθη Δημητρέση.

 

Στην Κεντρική Σκηνή του φεστιβάλ θα κάνει την πρεμιέρα της η διεθνής πολύγλωσση θεατρική παράσταση Le Songe”. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της κοινής προετοιμασίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και βασίζεται στο έργο του Σαίξπηρ “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”. Επιμέλεια παραγωγής: Compagnie des Nouveaux Disparus (Βέλγιο). Σκηνοθεσία Jamal Youssfi.

 

Καθημερινά, στη Σκηνή των Εργαστηρίων, μικροί  και μεγάλοι μπορούν να συμμετέχουν στα διαδραστικά εργαστήρια που έχουν ετοιμάσει οι φορείς Action Art/Εικαστικές δράσεις,  ΑΡΣΙΣ, AristoTales, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα, in contACT, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Σχεδία στην πόλη και ΧΑΝΘ.

 

Τα απογεύματα (17:00-21:00) της Παρασκευής 24 Μαΐου και του Σαββάτου 25 Μαΐου οργανώσεις της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στη Σκηνή της Κοινωνίας Των Πολιτών για να ενημερώσουν το κοινό για τις δράσεις τους. Συμμετέχουν: Αλκυόνη – Κέντρο Ημέρας Προσφύγων, Αντιγόνη – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Ναόμι – Οικουμενικό εργαστήριο για τους πρόσφυγες, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Select Respect – δίκτυο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Thess-δίκτυο – δίκτυο της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης, Φάρος του κόσμου, ΧΑΝΘ.

 

Επίσης το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση φωτογραφίας «Beyond Borders» της φωτορεπόρτερ Selene Magnolia εμπνευσμένη από ιστορίες μεταναστών.

 

Σημειώνεται ότι τα πρωινά (09:00-13:00) της Παρασκευής 24 Μαΐου και της Δευτέρας 27 Μαΐου θα φιλοξενηθούν δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διεθνή πολύγλωσση θεατρική παράσταση «Le Songe».

 

 

Λίγα λόγια για το La Nomad House

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «La Nomad House» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CREATIVE EUROPE. Το έργο ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2024. Στόχος του έργου είναι συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας και να προωθήσει τις αρχές της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας διαμέσου της τέχνης. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ελλάδα, Βέλγιο, Τυνησία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Ο συντονιστής εταίρος του έργου είναι το πολύ γνωστό βελγικό θέατρο «Les Nouveaux Disparus».

 

Οι δράσεις του έργου είναι πολυδιάστατες και περιλαμβάνουν διαπολιτισμικά εργαστήρια θεάτρου, ανταλλαγή καλών πρακτικών και εκπαιδευτικές συναντήσεις, διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σε κάθε χώρα και διοργάνωση των πολυθεματικών φεστιβάλ «La Nomad House» τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες με τον συντονισμό και την υποδομή που θα παρέχει ο επικεφαλής φορέας του έργου «Compagnie des Nouveaux Disparus». Η Βέλγικη Θεατρική Ομάδα «Compagnie des Nouveaux Disparus» εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις παραστάσεις της που εστιάζουν σε κοινωνικά θέματα της εποχής μας.

 

Λίγα λόγια για τις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων

 

Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται από το 2008 στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εθελοντισμού, της συμπερίληψης, της ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων καθώς  της ενδυνάμωσης νέων.  Για τον σκοπό αυτό διοργανώνει εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα καθώς και πολυπολιτισμικά δρώμενα. Συνεργάζεται με πολλούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και καταγράφει 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Συμμετέχει ως εταίρος στο «La Nomad House» και επιμελείται τη διοργάνωση του φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.6.20247:50 μμ

  Λεωφορείο του ΟΑΣΘ συγκρούστηκε με φορτηγό πριν από λίγο, στην έξοδο για Σίνδο και συγκεκριμένα στο φανάρι τον ΤΕΙ.   Πρόκειται για το λεωφορείο 52 και ευτυχώς από το συμβάν υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.   Παρατηρείται έντονο μποτιλιάρισμα στο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.6.20247:33 μμ

  Χειροποίητες παραδοσιακές πίτες, φτιαγμένες με υλικά που δεν είναι ευρέως γνωστά παρουσίασαν γυναίκες από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, στην εκδήλωση «Ωραιό-πιτες», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου.   Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ωραιοκάστρου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.6.20246:53 μμ

  Προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Τετάρτης έλαβαν οι δύο δράστες της άγριας συμπλοκής σε μίνι μάρκετ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (15/06) στα Χανιά.   Όπως αναφέρει το newsit.gr, οι δύο δράστες, ένας 46χρονος Ρώσος και

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.6.20246:45 μμ

  Κασέτες με έργα του Αιμίλιου Ριάδη, αφίσες και έντυπα προγράμματα αφιερωμένα σε μουσικές βραδιές προηγούμενων δεκαετιών, μουσικά όργανα με βασικές πληροφορίες, όπως και κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις «προσφέρονται» στο κοινό.   Την ίδια στιγμή, μπορεί κάποιος από οποιοδήποτε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.6.20246:11 μμ

  Με την κατηγορία του εμπρησμού από δόλο κατ’ εξακολούθηση σε δασική έκταση και μη, απολογήθηκε το μεσημέρι ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα ο 30χρονος που συνελήφθη την Πέμπτη 13 Ιουνίου, για πρόκληση πυρκαγιάς στην περιοχή του Πετρωτού.   Ο κατηγορούμενος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.6.20245:50 μμ

  Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, βραδινές ώρες στην περιοχή της Κηφισιάς, ένας 16χρονος και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.   Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, από κοινού με

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή