Συνέντευξη Τύπου για την ανάπλαση της ΔΕΘ παρέθεσε η «Κίνηση Πολιτών ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη».
Οι ομιλητές έθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις αντιρρήσεις τους για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπλαση της έκθεσης και την διαχείρηση του έργου από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου-ΑΙΠΕΔ.
Βασικά σημεία αντίρρησης της κίνησης: οι χώροι πρασίνου, οι οικονομικές συνέπειες στην αγορά αλλα και η καταστροφή της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.
Η κίνηση επιμένει στην δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και τη μεταφορά των εκθεσιακών χώρων στη δυτική πλευρά της πόλης ενώ προανήγγειλαν συνεχείς αγώνες για την ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΘ.
«Το αναγκαίο κακό έγινε θείο δώρο για τα οικονομικά συμφέροντα της πόλης» ανέφερε ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης που άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών.
«Από τη στιγμή που η απόλυτη διαχείρηση πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και τον τεχνικό του σύμβουλο θα μάθουμε τι θα πληρώσουμε στο τέλος του έργου. Ψήφισαν νόμο εμπιστευτικότητας το 2022. Αλλάζουν συνεχώς τα νούμερα. Το 2023 η χρηματοδότηση έφτασε στα 300 εκ. Τα 200 εκατομμύρια από το δημόσιο και τα 100 από επιχειρηματίες, ισχυρίζονται. Κράτησαν κρατική την ΔΕΘ για να πληρώσει την ανάπλασή της και στη συνέχεια να κερδίσουν οι επιχειρηματίες;
Θέλουν να δώσουν στους επιχειρηματίες το καλύτερο οικόπεδο και να τους χρηματοδοτήσουν και στη συνέχεια να παραδώσουν και το νομικό πρόσωπο που διατηρεί τώρα η ΔΕΘ. Ούτε μελέτες έχουν, ούτε χρηματοδότηση» τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.
Στο οικονομικό σκέλος και την επίπτωση που θα έχει η περίοδος της κατασκευής και η τελική ανάπλαση, αναφέρθηκε ο
Γρήγορης Ζαρωτιάδης καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανπειστημίου.
«Η ανάπλαση που σχεδιάζουν θα κάνει κακό στην οικονομία του κέντρου. Θα κάνει κακό στην ίδια την οικονομία της ΔΕΘ. Είναι μια αμφίβολη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη της. Πρόκειται για ένα αχρείαστο, υψηλού προϋπολογισμού έργο, το οποίο έχει αμφίβολη προοπτική για την ίδια τη ΔΕθ ως προς την κοινωνική της βιωσιμότητα. Θα υπάρχουν δυσκολίες προσβασιμότητας και λειτουργικότητας που θα επιβαρύνουν το υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς. Πρόκειται για ένα έργο που θα επιδεινώσει σημαντικά τον επιχειρηματικό και παραγωγικό ιστό της πόλης συνολικά αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».
«Το θέμα του πρασίνου έχει γίνει σήριαλ» ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παπανίκος:
«Στο σχεδιασμό παραμένει το αρχικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για το πράσινο. Διοίκηση της ΔΕΘ και Δήμος Θεσσαλονίκης δεσμεύονται για χώρο πρασίνου στα 60 τ.σ. Στην πραγματικότητα οι ελεύθεροι χώροι δεν φτάνουν ούτε τα 30 τετραγωνικά στρέμματα. Πρόκειται για δρόμους και πεζοδρόμια, όχι για χώρους πρασίνου!
Η πρόταση μας είναι η ανάπλαση να γίνει στα ήδη υπάρχοντα κτήρια. Να διατηρηθεί η ήπια δραστηριότητα και οι μεγάλες εκθέσεις να μετατεθούν δυτικά. Αυτό θα αποτελέσει και μια κοινωνική δικαιοσύνη για όλη την πόλη.» κατέληξε.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μια ΔΕΘ χωρίς χώρους πρασίνου θα επιβαρύνει την ήδη δύσκολη πραγματικότητα της πόλης» τόνισε στο λόγο του ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, Γιάννης Ξενίδης :
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολιτικής προστασίας. Με βάση τον σχεδιασμό της ανάπλασης, δε λύνεται το πρόβλημα που δημιουργούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο νότιο μέρος της ΔΕΘ που συνεχώς πλημμυρίζει. Παράλληλα, δημιουργείται ένα επιπλέον θέμα καθώς με τα μεγάλα κτήρια που θα οικοδομηθούν, η Εγνατία θα λειτουργεί σαν τεχνικό φράγμα ενώ το πρόβλημα από τις πλημμύρες στο νότιο μέρος θα εξακολουθεί να υπάρχει.
Σε ένα Μητροπολιτικό πάρκο αν έχουμε χώμα αντί τσιμέντο θα υπάρχει 50% απορρόφηση του νερού ενώ το ποσοστό πέφτει στο 15% με άσφαλτο και τσιμέντο.» εξήγησε.
«Η έκθεση κρύβει αρχιτεκτονικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς ανέφερε η Χάρις Χριστοδούλου, καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ:
«Η διοίκηση με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα κτήρια υποβιβάζει την ιστορική τους αξία ενώ η ανάπλαση θα καταστρέψει την πολιτιστική κληρονομιά τους. Πρόκειται για 10 ιστορικά κτήρια. Καμία αναφορά δεν γίνεται για τον τρόπο συνύπαρξης πολιτιστικής κληρονομιάς με τα μεγάλα κτήρια που σχεδιάζουν να οικοδομήσουν.
Προχωρήσαμε σε αίτημα ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικράτειας απο το 2021 για την ελειψη έρευνας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του κέντρου.» υπογράμμισε.
«Κάθε διαθέσιμη γωνία στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πρασινίσει» τόνισε ο η Ρία Καλφακάκου, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών:
«Ψευδεπίγραφα τα 60 τετραγωνικά στρέμματα πρασίνου στη ΔΕΘ. Κάνουν λόγο ότι από τα 170 τ.στρ. τα 60 θα είναι πράσινο. Όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για αδόμητο χώρο και όχι για χώρο πρασίνου με βλάστηση. Βαφτίζουν τα πεζοδρόμια χώρους πρασίνου. Η ΔΕΘ ειναι η μητέρα των μαχών στην πόλη! Να δούμε το παράδειγμα της Μαρίνας της Καλαμαριάς. Οι αγώνες μπορούν να δώσουν λύσεις. Η πολιτική αρχή να πάρει μια σθεναρή απόφαση για το καλό των δημοτών και το μέλλον της πόλης» τόνισε.