Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΚΑΙΡΟΣ / Κακοκαιρία «Διομήδης»: Από τον δεινό Αχαιό πολεμιστή ή από τον τρελάκια με τ’ άλογα;

ΚΑΙΡΟΣ

11/01/2022 8:52 μμ Ενημ. 11/01/2022 10:26 μμ

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Από τον δεινό Αχαιό πολεμιστή ή από τον τρελάκια με τ’ άλογα;

Η ονομασία των καιρικών φαινομένων, για όσους αναρωτιούνται, αποσκοπεί στο να κάνει εύληπτη την πληροφορία στους πολίτες

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Από τον δεινό Αχαιό πολεμιστή ή από τον τρελάκια με τ’ άλογα;

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, η ονοματοδοσία στα καιρικά φαινόμενα έχει ξεκινήσει από το 2017 και για την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου στην οποία ανήκει η ΕΜΥ.

Η ονομασία των καιρικών φαινομένων, για όσους αναρωτιούνται, αποσκοπεί στο να κάνει εύληπτη την πληροφορία στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Μετά, λοιπόν, τα κύματα κακοκαιρίας Athina, Ballos, Carmel, σειρά έχει ο Diomedes ο οποίος αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές επελαύνει στη χώρα με βροχή, χιονόνερο και χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Η προέλευση του ονόματος

Στο άκουσμα του «Διομήδη» το μυαλό μας πάει σε δυο μυθολογικά πρόσωπα που είναι γνωστότερα μ’ αυτό το όνομα. Το πρώτο είναι ο Διομήδης, ο βασιλιάς του Άργους που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

Το δεύτερο, είναι ο βασιλιά της Θράκης, Διομήδης, ξακουστός για τα άγρια άλογά του και τον άθλο που διεκπεραίωσε ο Ηρακλής δαμάζοντάς τα.

 

Όποιο πρόσωπο απ’ τα δύο κι αν είχαν στο μυαλό τους οι μετεωρολόγοι -νονοί του «Διομήδη», οι λάτρεις της μυθολογίας θυμηθήκαμε και τα δυο.

 

Ο δεινός πολεμιστής των Αχαιών

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Διομήδης βασίλευε στο Άργος και ήταν γιος του μικρόσωμου αλλά δυνατού Τυδέα. Πιστός στον όρκο στον Τυνδάρεω, συμμετείχε με 80 πλοία στην Τρωική εκστρατεία για να φέρει πίσω την Ωραία Ελένη.

Ήταν δεινός πολεμιστής και είχε πολύτιμο σύμμαχο την εύνοια της θεάς Αθηνάς. Μαζί με τον Αίαντα τον Τελαμώνιο παρουσιάζονται στην Ιλιάδα ως οι καλύτεροι των Αχαιών μετά τον ημίθεο Αχιλλέα. Στην ραψωδία Η’ ο ποιητής τον βάζει να πληγώνει «το τρυφερό χέρι» της Αφροδίτης και παρακάτω να λαβώνει τον ίδιο τον θεό του πολέμου.

Ο Όμηρος τον φαντάστηκε εκτός από ρωμαλέο  και γενναίο, έναν ήρωα που δεν διαπράττει ποτέ ύβριν.

Εμφανίζεται, τέλος, να φέρεται συνετά, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Η γνώμη του είναι σεβαστή ακόμα και από τον γερό- Νέστορα, τον σοφό συμβουλάτορα του στρατοπέδου των Αχαιών. Εξάλλου όπως μαρτυρά και το όνομά του, τον συμβούλευε ο Δίας (ετυμολογείται από το ρήμα «μήδομαι», δηλαδή συμβουλεύω).

 

Ο Διομήδης και τα φοβερά άλογά του

Η δεύτερη εκδοχή, μας ταξιδεύει στη Θράκη και στον όγδοο κατά σειρά άθλο που ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή.

Η εντολή του Ευρυσθέα στον Ηρακλή ήταν να πάει στη Θράκη και να του φέρει ζωντανά τα άλογα του Διομήδη.

Ο Διομήδης ήταν γιος του φοβερού και τρομερού θεού του πολέμου Άρη. Ήταν βασιλιάς της Θράκης και ο λαός του ήταν οι Βίστονες, ένας πολεμικός λαός που ζούσε γύρω από τη λίμνη που πήρε απ’ αυτούς αργότερα τ’ όνομά της, τη Βιστονίδα.

Η Θράκη ήταν ξακουστή για τα δυνατά, αδάμαστα άλογά της, αλλά αυτά που είχε ο Διομήδης, δεν έμοιαζαν με τ’ άλλα. Ήταν τέσσερα άγρια, θηλυκά άλογα, τα οποία αντί για σανό και χορτάρι, ο Διομήδης τα τάιζε κάθε άτυχο ξένο που τύχαινε να πατήσει στα εδάφη του βασιλείου του.

 

Ο θρυλικός ήρωας, αφού εξολόθρευσε πολλούς από τους Βίστονες, κατάφερε να δαμάσει τα τέσσερα άλογα και μάλιστα τον βασιλιά τους, τον Διομήδη, τον έριξε βορά στα ίδια του τα άλογα.

Ο Ηρακλής επέστρεψε θριαμβευτής στην Τίρυνθα και μπήκε στο παλάτι του θείου του με τ’ άλογα. Ο Ευρυσθέας, θρυλείται, ότι από τον φόβο του στη θέα των φοβερών αλόγων, τρύπωσε σ’ ένα πιθάρι. Έπειτα τα χάρισε στην θεά Ήρα, και έβαλε μπρος τον επόμενο άθλο που θα ανέθετε στον Ηρακλή για να τον εξολοθρεύσει.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλίστρια αλλά με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

ΚΑΙΡΟΣ

18.1.2022 8:00 πμ

Ευχάριστα τα νέα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο καιρός θα είναι αίθριος.   Όσον αφορά το σύνολο της επικράτριας, προβλέπονται τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Στην Κρήτη

ΚΑΙΡΟΣ

17.1.2022 6:15 μμ

Προ των πυλών είναι νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα έρθει αυτή την εβδομάδα και θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας. Από αύριο Τρίτη αλλά και την Τετάρτη θα έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή που θα φέρει επιλεκτικές χιονοπτώσεις και

ΚΑΙΡΟΣ

17.1.2022 6:00 πμ

Η σημερινή πρόγνωση του καιρού σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.  Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα ανατολικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα

ΚΑΙΡΟΣ

16.1.2022 8:14 πμ

Αρκετά ευχάριστα είναι τα νέα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι.   Όσον αφορά το σύνολο της επικράτεις, θα έχουμε τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά

ΚΑΙΡΟΣ

15.1.2022 7:00 πμ

Η σημερινή πρόγνωση του καιρού σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.    Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές

ΚΑΙΡΟΣ

14.1.2022 6:00 πμ

Η σημερινή πρόγνωση του καιρού σε Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα.  Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή