Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΕΡΓΑΣΙΑ / Και σεξουαλική παρενόχληση και mobbing στη δουλειά! – Ποσοστά από 2 έρευνες

ΕΡΓΑΣΙΑ

06/03/202411:59 πμ

Και σεξουαλική παρενόχληση και mobbing στη δουλειά! – Ποσοστά από 2 έρευνες

Οι γυναίκες ανέφεραν πιο συχνά πως έχουν υποστεί σεξουαλική βία και υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης εμφανίζεται στο διοικητικό προσωπικό!

pixabay
Φωτ. pixabay

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο (mobbing) φαίνεται ότι έχει βιώσει η πλειονότητα εργαζομένων σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών.

 

Από τα στοιχεία των μελετών προκύπτει ότι βίωσε mobbing το 83% των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο που εύλογα παραμένει ανώνυμο, καθώς και το 75,2% των εργαζομένων στο ΑΠΘ που απάντησαν στα ερωτηματολόγια .

Η μελέτη, με θέμα «Εργασιακή Ηθική Παρενόχληση-Φαινόμενο mobbing: Μία σύγχρονη μελέτη σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο», που θα παρουσιαστεί στις 7 Μαρτίου στο ΚΕ.Δ.Ε.Α, πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη διερεύνηση της συχνότητας, των μορφών και της έκτασης του φαινόμενου mobbing, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την αποτροπή του.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις 200 επαγγελματιών υγείας, εκ των οποίων το 41,5% άνδρες έδειξαν ότι το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε βιώσει mobbing, το 45% από αυτούς καθημερινά/σχεδόν καθημερινά.

Η ηθική παρενόχληση στην εργασία είχε διάφορες μορφές: 54% δήλωσαν ότι δεν τους επέτρεπαν να εκφραστούν, 19% ότι τους διέκοπταν συνεχώς, 92% ότι αισθάνονταν ότι τους απομονώνουν, 88% ότι τα επαγγελματικά τους καθήκοντα χρησιμοποιούνταν ως τιμωρία. Το 47% θεωρούσε ότι έχει υποστεί ψυχολογική βία.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι βρέθηκε συσχέτιση συγκεκριμένων παραμέτρων με το φύλο (γυναίκες συχνότερα) ή το χώρο εργασίας (ΜΕΘ συχνότερα).

Οι συμμετέχοντες απέδιδαν τις εχθρικές συμπεριφορές εναντίον τους «στη γενική κακή ατμόσφαιρα στην εργασία» (66%). Σε ποσοστό 53% ανέφεραν ότι μίλησαν για το πρόβλημα με συνάδελφο, ενώ 30% δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί στη διοίκηση ή εκπρόσωπο του προσωπικού ή επιθεωρητή εργασίας.

Η δεύτερη μελέτη, με τίτλο « Ηθική παρενόχληση (mobbing) στους χώρους εργασίας του δημόσιου τομέα: Οι επιπτώσεις στην απόδοσης, στις σχέσεις και στην υγεία των εργαζομένων», πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ανίχνευση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των 2.728 εργαζομένων του ΑΠΘ απάντησαν εθελοντικά 200 στα ανώνυμα ερωτηματολόγια στα οποία βασίστηκε η μελέτη.

Η πλειοψηφία του δείγματος ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 40-59 (69,4%), με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά (63,6% ). Το 75,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί ηθική παρενόχληση με πιο συχνή τη «λεκτική» βία (52,7%). Οι γυναίκες ανέφεραν πιο συχνά να έχουν υποστεί σεξουαλική βία (7,7%), με το υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης να εμφανίζεται στο Διοικητικό Προσωπικό.

Επιπροσθέτως, αυτοί που αντιμετώπισαν βία ανέφεραν μείωση στην εργασιακή τους απόδοση (63%), ενώ το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και στις εργασιακές σχέσεις, όπου κατά μέσο όρο (55,4 %) εντόπισε αξιοσημείωτες αλλαγές.

Τέλος, στον τομέα της υγείας, το 77% δήλωσε ότι διαταράχτηκε η ποιότητα της ζωής τους, με κύρια εμφάνιση ψυχοσωματικών (72%) και ψυχοσυναισθηματικών (65%) εκδηλώσεων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΕΡΓΑΣΙΑ

11.4.20243:52 μμ

  Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) πραγματοποιεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, εικοσιτετράωρη γενική απεργία,

ΕΡΓΑΣΙΑ

6.4.20241:33 μμ

  Tο δώρο Πάσχα ανέρχεται σε 415 ευρώ, μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή στον ΑΝΤ1.     Μάλιστα, τόνισε ότι, όσοι

ΕΡΓΑΣΙΑ

5.4.20245:30 μμ

  «Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο μισθό» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της.   Όπως είπε, «από το 2019 μέχρι σήμερα, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβεται με

ΕΡΓΑΣΙΑ

3.4.202411:53 πμ

  Την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 για τα ζητήματα της ακρίβειας και των μισθών, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι για τις 17 Απριλίου υπάρχει 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά οι προτάσεις για

ΕΡΓΑΣΙΑ

2.4.20241:14 μμ

    «Η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι μισθοί μας είναι στα Τάρταρα! Θέλουμε αυξήσεις τώρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη ζητώντας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία να συμμετέχουν

ΕΡΓΑΣΙΑ

2.4.202410:40 πμ

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφτηκαν το εργοστάσιο «Ήλιος Μπαχαρικά», στα Καμίνια.   Μια από τις μακροβιότερες βιομηχανίες της χώρας, η «Ήλιος» έχει υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου την Ψηφιακή Κάρτα

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή