Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / HELEXPO FORUM / Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum: “Κοινό μας όραμα η δημιουργία της Μακεδονίας του 2030”

HELEXPO FORUM

18/09/2021 1:28 μμ

Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum: “Κοινό μας όραμα η δημιουργία της Μακεδονίας του 2030”

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εστίασε μεταξύ άλλων και στο Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum: “Κοινό μας όραμα η δημιουργία της Μακεδονίας του 2030”

Γράφει THESSNEWS-DESK

Το όραμά του για τη Μακεδονία της επόμενης δεκαετίας παρέθεσε, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας: Ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων», που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίες Επίτροποι Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων ElisaFerreira και Ενέργειας KadriSimson, οι Περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσακαι Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα του ρόλου της ΔΕΘ ως πόλου εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και ως σημείου αναφοράς για την οικονομία και για τη χώρα, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου της διοίκησής της και ειδικά του Προέδρου της, Τάσου Τζήκα.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της υγειονομικής κρίσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

“Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στις μικρές και μεγάλες νίκες”

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε λεπτό για το κοινό όραμά μας, τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030. Μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης, που χτίζουμε υλοποιώντας 8.514 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, σε όλους τους τομείς, από το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση, μέχρι τις υποδομές, την καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να χτίζουμε πάνω στις μικρές και μεγάλες νίκες που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια:

-την εκτόξευση της απορρόφησης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων,

-τις διαδοχικές πρωτιές στις αφίξεις τουριστών,

-την αύξηση κατά 50% των εξαγωγών μας,

-την αύξηση κατά 14% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2014-2019».

Οι μεγάλες προκλήσεις

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις και στην επόμενη μέρα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή ανατέλλει ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος ευκαιριών, αλλά και πολλών και μεγάλων προκλήσεων. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Και το γεγονός ότι ενώ η πανδημία δεν έχει φύγει οριστικά, μπορούμε να συζητάμε για την επόμενη ημέρα το οφείλουμε στο θαύμα της επιστήμης, στα εμβόλια, που είναι σήμερα το μοναδικό αξιόπιστο όπλο για να ξαναβρούμε τη ζωή μας. Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία που κάνει τη σημερινή συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας και το πληθωριστικό κύμα ανατιμήσεων που έρχεται και θα επηρεάσει τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις, το επικείμενο νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα που ήδη χτυπάει την πόρτα μας, οι διαρκείς και απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι νέες αμυντικές συνεργασίες και η επιρροή τους στις γεωπολιτικές ισορροπίες σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, η αυξανόμενη ένταση και σφοδρότητα της κλιματικής αλλαγής, ο νέος ψηφιακός κόσμος και η κυβερνοασφάλεια, συνθέτουν ένα πλέγμα προκλήσεων που ήδη βρίσκεται μπροστά μας.Η επόμενη ημέρα έχει ήδη ξημερώσει. Και ο τρόπος και ο χρόνος λήψεις των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, θα καθορίσει την ίδια την ταυτότητα της».

Ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο Περιφερειάρχης εστίασε και στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, που έχει ήδη αρχίσει και για πρώτη φορά οι 300 Περιφέρειες και οι 90.000 Δήμοι αποκτούν έναν νέο πιο δυναμικό τόλο μέσα από την ισχυρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως πρώτος μεγάλος και προσωπικός στόχος του ως Προέδρου της Επιτροπής είναι ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης να ξεπεράσει τα στενά όρια των Ευρωπαϊκών Οργάνων, των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, και να φτάσει σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμο, σε κάθε γειτονιά και γωνιά της Ευρώπης:«Ήρθε η ώρα, αντί να μιλάει η Ευρώπη για τους πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να ακούσει τους ίδιους τους πολίτες να μιλούν για τις πραγματικές τους ανάγκες. Και αυτή την αμεσότητα στην επικοινωνία με τον κόσμο, μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να την πετύχουν, ως οι θεσμοί που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε και χτίστηκε από πάνω προς τα κάτω, το ευρωπαϊκό μέλλον όμως, αν θέλουμε να είναι καλύτερο και σταθερό, μπορεί να χτιστεί μόνο από τη βάση προς τα επάνω. Η επανεκκίνηση της Ευρώπης θα ξεκινήσει από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της».

Η μεγάλη ευκαιρία για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία θα μπουν περισσότερα από 70 δισ. ευρώ, που θα ξεπεράσουν τα 100 αν συνυπολογιστούν οι πόροι από την ιδιωτική οικονομία. «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας είναι πιο πολλά από ποτέ.Είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και να πετύχουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα φτάσει σε όλους τους πολίτες», σημείωσε.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο ρόλο των περιφερειών, με τον κ. Τζιτζικώστας να έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών για κοινά σχέδια δράσης ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όπως:

-Για την Πράσινη Συμφωνία, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, FransTimmermans.

-Για την έρευνα και την εκπαίδευση, με την επίτροπο MariyaGabriel.

-Για τη Συνοχή, με την Επίτροπο ElisaFerreira.

-Για το Πράσινο Κύμα, δηλαδή την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με την επίτροπο KadriSimson.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 50% των δημοσίων επενδύσεων και το 30% των δημοσίων δαπανών. Το 90% των δράσεων για το περιβάλλον, περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Το 70% του συνόλου των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιείται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Εμείς είμαστε αυτοί που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τους στόχος που εξήγγειλε προχθές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο State of the Union, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursulavonder Leyen, κάτι που επισήμανε και η Καγκελάριος Μέρκελ, κάνοντας ειδική αναφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κατά την πρόσφατη ομιλία της. Οι Περιφέρειες είναι αυτές, που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας να κάνουμε το επόμενο, μεγάλο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, γιατί οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να γίνουν οι ατμομηχανές της ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, που για τη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι περισσότεροι από ποτέ για την Κεντρική Μακεδονία και πώς μέσα από αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί το όραμά του για τη Μακεδονία του 2030.

«Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τους πόρους από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Και θα φροντίσουμε αυτή η παρέμβαση να φτάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες, σε όλους τους πολίτες. Μαζί χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, όπως τη θέλουμε και όπως μας αξίζει. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Συνεχίζουμε», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

HELEXPO FORUM

14.9.2021 11:30 μμ

Την ανάγκη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια ανέδειξε το σημερινό πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και διεύρυνση

HELEXPO FORUM

13.9.2021 7:40 μμ

Στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum ήταν οι  μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών.   Με τη Νίκη Κεραμέως,  Υπουργό Παιδείας να  σημειώνει πως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα

HELEXPO FORUM

13.9.2021 5:53 μμ

 To  2ο Thessaloniki Helexpo Forum ανέδειξε την   ανάγκη της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη γεωργία μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, πληθυσμιακών και κλιματικών. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε  στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης» στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ- με θέμα «Πρωτογενής

HELEXPO FORUM

13.9.2021 4:41 μμ

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχόλησαν τις εργασίες του 2ου πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.   Το συγκεκριμένο forum πραγματοποιείται στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης»

thess

Επικαιρότητα