Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία» – Αποφάσισε πλέγμα δράσεων η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

01/10/2021 11:30 πμ

«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία» – Αποφάσισε πλέγμα δράσεων η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Μία σειρά δράσεων κατά του φασισμού ανακοίνωσε σήμερα η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αρχή τη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σήμερα στις 15:00 έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία» – Αποφάσισε πλέγμα δράσεων η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Γράφει THESSNEWS-DESK

Μία σειρά δράσεων κατά του φασισμού ανακοίνωσε σήμερα η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αρχή τη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σήμερα στις 15:00 έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου το τελευταίο τριήμερο αποτελούν το επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος λόγω των άγριων επεισοδίων.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

 

«Μετά τα αποτροπιαστικά γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης οι επιθέσεις των φασιστικών και ναζιστικών ομάδων επεκτείνονται και σε άλλα σχολεία για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  αντί να αναγνωρίσει το πρόβλημα της δράσης φασιστικών ομάδων μέσα και έξω από τα σχολεία, με επίσημες ανακοινώσεις προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα κάνοντας αναφορά στη βία που άσκησαν οι από έξω, οι αντιφασίστες δηλαδή κι αναπαράγοντας τη θεωρία των δυο άκρων. Η Υπουργός Παιδείας έκανε μια γενική αναφορά σε φαινόμενα βίας μέσα στα σχολεία, ενώ επί δυο μέρες η ίδια και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Περιφερειακής Εκπαίδευσης παρακολουθούσαν απαθείς την εξέλιξη των γεγονότων. Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, δεν απέτρεψαν την είσοδο των φασιστοειδών στο σχολείο και τις επιθετικές τους ενέργειες. Έριξαν χημικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση και όχι στα φασιστοειδή που πετούσαν πέτρες, καδρόνια, μολότοφ.

Το Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών προαναγγέλλει πειθαρχική διαδικασίες για τους εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αναζητώντας  εξιλαστήρια θύματα. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και δηλώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σύνθετες καταστάσεις. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και Διευθυντές των σχολείων έρχονται αντιμέτωποι με φασιστικές πρακτικές και χρειάζονται στήριξη για να νιώθουν ασφαλείς μέσα στο σχολικό χώρο, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες και οργανωμένες καταστάσεις από φασιστικές ομάδες και φασιστικά μορφώματα που παρεμβαίνουν μέσα στα σχολεία.

Τη στιγμή που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιστέκεται στη αξιολόγηση που διαλύει το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους και το νεολαιίστικο κίνημα προσπαθεί να εναντιωθεί στην ΕΒΕ, την τράπεζα θεμάτων που οδηγεί χιλιάδες μαθητές έξω από το σχολείο και το πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτές τις φασιστικές ομάδες για να φοβίσει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς και να καταστείλει τις αντιστάσεις τους. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από την ανοχή που έδειξαν κυβέρνηση, υπουργείο και  αστυνομία στη δράση των φασιστικών ομάδων μέσα και έξω από τα σχολεία. Για μια ακόμη φορά αυτά τα φασιστικά μορφώματα αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία της κυβέρνησης που χωρίς δισταγμό τα χρησιμοποιεί ενάντια στην άνοδο του εργατικού, φοιτητικού και μαθητικού κινήματος.

Η οργανωμένη προσπάθεια φασιστικών στοιχείων και οργανώσεων να εισβάλλουν εκ νέου στα σχολεία με απειλές κατά καθηγητών και μαθητών για να δηλητηριάσουν με τις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές τους τη νέα γενιά πρέπει να βρει απέναντι της τείχος από μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλη την κοινωνία. Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει φασισμός. Σημαίνει μίσος για το διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός, συντήρηση των πιο σκοταδιστικών απόψεων που έχει γεννήσει η ανθρωπότητα. Σημαίνει επιθέσεις σε μετανάστες εργαζόμενους όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Καταγγέλλουμε τη νέα επίθεση φασιστικών στοιχείων στο χώρο των ΕΠΑΛ Ευόσμου που προσπάθησαν να επαναλάβουν το σκηνικό βίας και τρομοκρατίας στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η ανάγκη αποφασιστικής και μαζικής απάντησης στη φασιστική απειλή και στην προσπάθεια των ομάδων αυτών να εισβάλλουν  στα σχολεία, παραμένει πρώτιστο καθήκον. Η συμμετοχή των χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν την Τετάρτη το απόγευμα στη Σταυρούπολη κατά του φασισμού αποτελεί την καλύτερη απάντηση.

Καλούμε τον εκπαιδευτικό κόσμο, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε επαγρύπνηση Όσο παραμένουν οι αιτίες που γεννούν και θρέφουν το φασισμό, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει.

Το Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ για μια ακόμη φορά διατρανώνει ότι η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν δεν έχουν καμία θέση μέσα στο σχολικό χώρο, αλλά και πουθενά αλλού. Καταγγέλλει την αναγγελία πειθαρχικής εξέτασης για τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και δηλώνει με απόλυτο τρόπο τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους και αυτό έχει εκφραστεί στις ανακοινώσεις της Ε΄ΕΛΜΕ και στις συναντήσεις με τους συναδέλφους και θα συνεχιστεί με όποιο τρόπο χρειαστεί.

Το Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ αποφασίζει να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να δώσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 1/10 στις 3.00 μμ έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
  • Να απευθύνει πρόσκληση σε συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και μαζικούς φορείς για τη διοργάνωση αντιφασιστικής διαδήλωσης τις επόμενες μέρες.
  • Το Υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει στις 7/10, ημέρα κατά την οποία πέρσι τα δικαστήρια απαγόρευσαν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, σε όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο ώρες να οργανωθούν από τους συλλόγους και τις μαθητικές κοινότητες προβολές ταινιών και συζητήσεις αντιφασιστικού περιεχομένου.
  • Να οργανώσει εκδήλωση – συζήτηση με αντιφασιστικό χαρακτήρα».

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

20.10.2021 11:39 μμ

“Φωτιά και λάβρα” είναι οι τιμές τόσο σε πετρέλαιο θέρμανσης όσο και σε φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα αυτού του κύματος ακρίβειας, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, είναι ήδη σε 10 νομούς της χώρας, η μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.10.2021 11:28 μμ

Ελέγχους στα μαγαζιά και στους πελάτες της περιοχής των Λαδάδικων πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αστυνομικοί. Οι έλεγχοι γίνονται τόσο σε θαμώνες καταστημάτων της πιο πολυσύχναστης περιοχής της βραδινής Θεσσαλονίκης, όσο και σε καταστηματάρχες, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αμφότεροι τηρούν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.10.2021 11:13 μμ

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πενταμελές Στρατοδικείο, η δίκη για την φρικτή δολοφονία του 25χρονου μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός το 2013, μέσα σε πισίνα, στη βίλα επιχειρηματία, στο Πανόραμα, όπου εργαζόταν. Στο εδώλιο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.10.2021 11:02 μμ

Update: Αποκαταστάθηκε εδώ και λίγη ώρα η υδροδότηση στην περιοχή του Πανοράματος, που ήταν σε εξέλιξη από το απόγευμα.   Συγκεκριμένα, τις απόγευματινές ώρες σημειώθηκε διακοπή νερού, στο Πανόραμα, στην οδό Αθηνάς και σε όλες τις παρακείμενες οδούς. Ο εκτιμώμενος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.10.2021 10:52 μμ

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραψαν την προσπάθεια ενός επίδοξου κλέφτη να παραβιάσει βανάκι, το οποίο ήταν σταθμευμένο, στις Συκιές Το όχημα ήταν σταθμευμένο σε αυλή οικίας όταν νεαρός, λίγο μετά τις 7:00 το πρωί της Τρίτης, το προσέγγισε, κοίταξε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.10.2021 9:37 μμ

Μια εντυπωσιακή καταδίωξη, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη, έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Τετάρτης (20/10). Συγκεκριμένα, μετά τις 17:00, ένας νεαρός άνδρας, αλγερινής καταγωγής, πιάστηκε “στα πράσα” να προσπαθεί να ανοίξει ένα αμάξι στο κέντρο της πόλης, με

thess

Επικαιρότητα