Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Έρχεται νέα πλατφόρμα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Θα ειδοποιούνται οι ευάλωτες ομάδες!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

31/05/20241:32 μμ

Έρχεται νέα πλατφόρμα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Θα ειδοποιούνται οι ευάλωτες ομάδες!

Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί στην ημερίδα «Περιβαλλοντική Πληροφόρηση στην Θεσσαλονίκη-Ατμοσφαιρική Ρύπανση & Υγεία» την Τετάρτη 5 Ιουνίου

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Πλατφόρμα που ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και προειδοποιεί έγκαιρα τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες για τους κινδύνους που προκύπτουν σε περιπτώσεις υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων θέτει σε λειτουργία ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

 

Το «Ενοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης», η εξειδικευμένη πλατφόρμα – διαδικτυακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE SIRIUS, παρουσιάζει τις τρέχουσες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και προβλέψεις για κάθε δημοτικό διαμέρισμα για διάστημα τριών ημερών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέχει τις επίγειες μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίες αποτελούν εισαγωγικά δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων του έργου.

Για την έγκυρη και άμεση ενημέρωση των δημοτών παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο ο Δείκτης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με κατάλληλες οδηγίες προς το κοινό. Επιπλέον, περιλαμβάνει προηγμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη συνδυαστικά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες, παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους δημότες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

«Με την κλιματική κρίση να έχει κάνει ήδη αισθητές τις επιπτώσεις της, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, έτσι ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας. Με την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση που μας παρέχει η νέα αυτή πλατφόρμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά σε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Η νέα πλατφόρμα θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Περιβαλλοντική Πληροφόρηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης – Ατμοσφαιρική Ρύπανση & Υγεία», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 9 π.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου, στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα LIFE SIRIUS
Το LIFE SIRIUS βελτιώνει τη διακυβέρνηση στο σχεδιασμό και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις μέσω της διεύρυνσης των
γνώσεων και των ικανοτήτων των αρμόδιων δημόσιων αρχών. Στοχεύει στη σχεδίαση και τη λειτουργία ενός συστήματος ολοκληρωμένης
περιβαλλοντικής πληροφόρησης σε τρεις αστικές περιοχές (Θεσσαλονίκη/Ελλάδα, Ρώμη/Ιταλία, Λευκωσία/Κύπρος), ώστε να
αντικατοπτρίσει ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, δημογραφικών δεδομένων και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων, το
οποίο:
Παρέχει εξειδικευμένα προϊόντα πρόγνωσης της Αστικής Θερμικής Νησίδας  και ποιότητας του αέρα, κυρίως για εφαρμογές στην κοινωνία.
Αναπτύσσει και εφαρμόζει σύστημα πληροφόρησης και προειδοποίησης υγείας εξαιτίας καυσώνων και υποβαθμισμένης ποιότητας αέρα.
Εφαρμόζει τα προαναφερθέντα Επιχειρησιακά συστήματα προειδοποίησης/πληροφόρησης για την ποιότητα του αέρα και την υγεία στις τρεις αστικές περιοχές από τους αντίστοιχους εταίρους-φορείς διοίκησης (Δήμος Θεσσαλονίκης, DEP Lazio-Department of Epidemiology of the Regional Health Service of Lazio, Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κύπρου).
Χρησιμοποιεί με βέλτιστο τρόπο τις μετρήσεις από τα υπάρχοντα δίκτυα ποιότητας του αέρα και μετεωρολογίας.
Καθιερώνει εργαλεία διάχυσης και ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες καιρού και υγείας υψηλής ανάλυσης σε φορείς πολιτικής και ενδιαφερόμενα μέρη.
Δημιουργεί εξειδικευμένη πλατφόρμα με σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας για τη διασφάλιση της ανάληψης απαραίτητης δράσης.
Διατηρεί στενή επαφή και επικοινωνία με φορείς διοίκησης τοπικές πρωτοβουλίες και ενδιαφερόμενα μέρη ώστε ναδιασφαλίσει την επικοινωνία της επιστημονικής πληροφορίας στους τελικούς χρήστες και την παροχή ανατροφοδότησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών.
Το ήδη υπάρχον και λειτουργικό δίκτυο επαφών του LIFE ASTI θα χρησιμοποιηθεί και θα επεκταθε περαιτέρω ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες οντότητες, ομάδες κατοίκων και ΜΚΟ.
Αναπτύσσει εξειδικευμένο σχέδιο απόκρισης στη συνδυασμένη πίεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των καυσώνων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται επί σειρά ετών με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, τόσο για την υλοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων έργων όπως τα LIFE-ASTI και LIFE-SIRIUS , αλλά και άλλων ευρωπαϊκών και μη πρωτοβουλιών, όπως η συμμετοχή του Δ.Θ. στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις», η προώθηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας κ.α.
Με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας, στο οποίο οι δύο φορείς δεσμεύονται να συμβάλουν στην υλοποίηση σημαντικών ενεργειών για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την πληροφόρηση και την προστασία των πολιτών από επιβαρυντικές για την υγεία περιβαλλοντικές πιέσεις.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.6.20249:20 μμ

Με απόφαση του Δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη τα  νηπιαγωγεία και  δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης  θα λειτουργήσουν την Τετάρτη  12 και την Πέμπτη 13  Ιουνίου μέχρι τις 11.30 π.μ. εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προβλέπονται.  Προκειμένου να μη διαταραχθει ο οικογενειακός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.6.20249:20 μμ

Με απόφαση του Δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη τα  λνηπιαγωγεία και  δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης  θα λειτουργήσουν την Τετάρτη  12 και την Πέμπτη 13  Ιουνίου μέχρι τις 11.30 π.μ. εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προβλέπονται. Προκειμένου να μη διαταραχθεί ο οικογενειακός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.6.20248:15 μμ

  Περισσότερα από 300 παιδιά σε συνθήκες επαιτείας εντόπισε μέσα σε 9 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024, η ομάδα εργασίας στον δρόμο (Streetwork) του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.6.20247:30 μμ

  Άνδρες της δημοτικής αστυνομίας παρουσία ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σφράγισαν σήμερα, περίπου στις 12 το μεσημέρι το νυχτερινό κέντρο, όπου εμφανιζόταν γνωστή τραγουδίστρια στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπήρξαν συνεχείς καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για ηχορύπανση.   Τρεις υπάλληλοι του νυχτερινού κέντρου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.6.20247:15 μμ

  Έργα αστικής ανάπτυξης ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.   Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Κεντρική

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11.6.20247:00 μμ

  Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή