Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Ευκαρπία: Δημιουργείται πρότυπη παιδική χαρά με χρηματοδότηση 498.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

08/10/2021 1:43 μμ

Ευκαρπία: Δημιουργείται πρότυπη παιδική χαρά με χρηματοδότηση 498.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

Το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Εναλλακτικού Δημιουργικού Παιδότοπου & Πεζοδρόμων στο Ο.Τ. Γ87 Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά», έχει προϋπολογισμό 833.000 ευρώ.

Ευκαρπία: Δημιουργείται πρότυπη παιδική χαρά με χρηματοδότηση 498.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

Γράφει THESSNEWS-DESK

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά προχωρά στη δημοπράτηση πρότυπης παιδικής χαράς – εναλλακτικού δημιουργικού παιδότοπου σε συνδυασμό με την κατασκευή των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στην Ευκαρπία, σε υπάρχουσα υποδομή που οριοθετείται από τις οδούς Ολύμπου, Δωδεκανήσου και την προέκταση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Ο λόγος για το χρηματοδοτούμενο έργο με 499.800 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2021», στον άξονα προτεραιότητας 1 «Αστική αναζωογόνηση», που θα υλοποιηθεί σε επιφάνεια των 2.598 τ.μ., στη νοτιοδυτική Ευκαρπία, δίπλα στο 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας όπου είναι σε εξέλιξη η προσθήκη ορόφου και η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου.

 

Το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Εναλλακτικού Δημιουργικού Παιδότοπου & Πεζοδρόμων στο Ο.Τ. Γ87 Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 833.000 ευρώ, αφορά στην επαναδιαμόρφωση και επανακατασκευή της παιδικής χαράς στην περιοχή παρέμβασης του Τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Μελετών έργων, με πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά.

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, πέρα από την υλοποίηση της κορωνίδας των έργων, της Περιβαλλοντικής αναβάθμισης και απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, οι τεχνικές υπηρεσίες σχεδιάζουν και υλοποιούν μια σειρά από σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά.

 

Στην Τεχνική Έκθεση που συνέταξε η αρχιτέκτων μηχανικός Φωτεινή Αλεξίου αναφέρεται ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός πρότυπου χώρου παιχνιδιού, που θα προσφέρει ποικιλία επιμέρους χώρων, επιπέδων, γωνιών και άλλων στοιχείων αντιληπτικής οργάνωσης, για δημιουργικό και ασφαλές παιχνίδι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε το παιδί να μαθαίνει να λειτουργεί τις αισθήσεις του, αποκτώντας εμπειρία και γνώση. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία ενός παιδότοπου που θα προσφέρει στα παιδιά οπτικά, ακουστικά ερεθίσματα και μυρωδιές από αρωματικά φυτά.

 

Χώρος κατάλληλος για επισκέψεις σχολικών τάξεων και νηπιαγωγείων

 

Ο χώρος θα είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί επισκέψεις σχολικών τάξεων και νηπιαγωγείων ώστε να χρησιμοποιείται μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δράσεων, προσφέροντας τη χαρά της ανακάλυψης της φύσης, της επιβεβαίωσης των σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών, της παρατήρησης και της εξερεύνησης νέων πραγμάτων, επιφυλάσσοντας το απρόβλεπτο.

 

Μια παιδική χαρά με διαμόρφωση δαπεδοστρώσεων και γενικά των βατών επιφανειών με κατάλληλο τρόπο και κατάλληλες κλίσεις, ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμη, από τα παιδιά και τους συνοδούς τους, με οδεύσεις τυφλών (οδηγούς τυφλών τύπου Α και Β) και σημεία διαμορφωμένα με ράμπες ΑμεΑ, καθώς όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και στο χαμόγελο.

 

Βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του έργου, που καλύπτει οικολογικές και ενεργειακές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, επιλέγονται υλικά με καλούς βιοκλιματικούς δείκτες για τη βελτίωση του μικροκλίματος, κατασκευές που αντέχουν στο χρόνο, τη συνεχή χρήση, τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και με σχεδιασμό που να προστατεύει από τους βανδαλισμούς και να αποτρέπει τη δημιουργία σημείων με συσσώρευση απορριμμάτων.

 

Έχει προβλεφθεί επαρκής φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με εγκατάσταση ιστών και σύγχρονου δικτύου φωτισμού, με χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED, λαμβάνοντας υπόψη και τις φυτεύσεις δένδρων, ώστε να υπάρχει φωτισμός επαρκής για την ασφαλή χρήση και κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας.

 

Όργανα παιχνιδιού σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές

 

Μέσα στο χώρο του παιδότοπου τοποθετούνται όργανα παιχνιδιού, κατασκευασμένα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές με πιστοποιητικό συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, στα οποία γίνεται διαχωρισμός των ηλικιών. Το κύριο παιχνίδι είναι μια πεζογέφυρα και μια σπειροειδή τσουλήθρα που συνδέουν τις ζώνες εδάφους μέσα στην παιδική χαρά.

 

Στη χαμηλή στάθμη υπάρχουν όργανα για παιδιά από 0 ετών έως και 3 ετών (τραίνο ξύλινο με τρία βαγόνια, ελαστικό παιχνίδι ισορροπίας, κούνια νηπίων 2/θέσια ξύλινη), στις υπερυψωμένες ζώνες του εδάφους και στο πλάτωμα της χαμηλής στάθμης, τοποθετούνται όργανα για παιδιά από 3 ετών και άνω (τσουλήθρες, μονάδα αναρρίχησης, ράμπα ανάβασης, ένα πολυμορφικό συγκρότημα και δύο τραμπολίνα, κούνια «φωλιά», κατάλληλη για παιδιά με ειδικές ανάγκες), ενώ προτείνεται ένα νέο παιχνίδι που αποτελείται από μία τσουλήθρα και μία σήραγγα διπλού τοιχώματος.

 

Τοποθετούνται επίσης καθιστικά από φυσικό ξύλο (παγκάκια), σε κατάλληλα σημεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και σε άμεση γειτονία με το πράσινο, δημιουργώντας θέσεις παραμονής ή ξεκούρασης των χρηστών, απομονωμένων ή μαζί με άλλους. Οι τραπεζόπαγκοι που βρίσκονται περιμετρικά της διαπλατυσμένης κεντρικής περιοχής στη «χαμηλή» στάθμη, εντάσσονται στο ανάγλυφο του περιβάλλοντος φυτεμένου χώρου, ούτως ώστε η σύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον του πάρκου να είναι η κατά το δυνατόν πιο άμεση, ενώ στο κεντρικό τμήμα τους είναι σχεδιασμένα παιχνίδια που στοχεύουν στην εκπαίδευση και ψυχαγωγία των παιδιών.

 

Έγιναν οι κατάλληλοι συνδυασμοί φυτών, δέντρων και θάμνων, αειθαλών και φυλλοβόλων, υψηλών και χαμηλών, αρωματικών και ανθοφόρων, που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 1.744 φυτά (δέντρα και θάμνοι). Όλα τα φυτά είναι μεσογειακά και πολλά από αυτά με φαρμακευτικές – θεραπευτικές – αναζωογονητικές ιδιότητες.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 9:24 πμ

Κινητή μονάδα εμβολιασμού θα βρίσκεται αύριο στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από τις 10:00 ως τις 17:00. Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν κοινή δράση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 9:14 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, χωρίς νερό είναι τα νοικοκυριά στις οδούς Πεύκων και Λευκής στον Εύοσμο, όπως και σε όλες τις παρακείμενες οδούς. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ η υδροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:24 πμ

Δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, στις 10:30 οργανώσεις συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό 26ης Οκτωβρίου, λέγοντας «όχι» στις αυξήσεις στους λογαριασμούς. Για τις 11:00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:15 πμ

Λαμπρή η τελετή απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Μέγαρο Μουσικής,  που ακολούθησε με θέμα «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης». Η ενιαύσια πανευρωπαϊκού βεληνεκούς τιμή, αποδόθηκε  στο ζευγάρι των επιστημόνων που

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:11 πμ

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο μεταφορικής εταιρείας, η οποία εδρεύει στη Νέα Ιωνία του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έκαιγε απορρίμματα, έχοντας ξεσπάσει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.10.2021 8:00 πμ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη συμμετοχή της Κύπρου στους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ θα έχει συνάντηση με τις Δημοτικές Αρχές Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

thess

Επικαιρότητα