Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Δρώμενο στην Αριστοτέλους: Η «Ακρίβεια» σέρνει τον «Μισθό»! (VIDEO)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

01/04/202412:22 μμ

Δρώμενο στην Αριστοτέλους: Η «Ακρίβεια» σέρνει τον «Μισθό»! (VIDEO)

Με αφορμή τον κατώτατο μισθό και την πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου η ενημέρωση της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ και του ΕΕΘ

Δρώμενο στην Αριστοτέλους: Η «Ακρίβεια» σέρνει τον «Μισθό»! (VIDEO)

 

 

Με θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, παρομοίωσαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Eργατών Ελλάδας, την ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

 

Στο πλαίσιο του διημέρου ενημέρωσης της ΓΣΕΕ και του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσλαονίκηςμ για τα αιτήματα της απεργίας της 17ης Απριλίου, είναι σε εξέλιξη θεατρικό δρώμενο στην πλατεία Αριστοτέλους, με την «Ακρίβεια» να σέρνει με αλυσίδες τον «Μισθό» κρατώντας τον δέσμιό της!

«Η ακρίβεια είναι στο Θεό, όπως λέει και το σύνθημά μας και οι μισθοί είναι στα Τάρταρα. Αυτό είναι κάτι που το βιώνει η κοινωνία, η ακρίβεια έχει χτυπήσει κάθε νοικοκυριό που δε μπορεί να ανασάνει, δε μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδά του. Οι λύσεις που προτείνει η ΓΣΕΕ είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ που είναι το νούμερο που συνοψίζει την ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή το 60% του μέσου μισθού, συν τον πληθωρισμό. Οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι στα όρια της φτώχειας και δε μπορεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης την επιστροφή του κατώτατου μισθού, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων στους κοινωνικούς εταίρους. Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία, μην ξεχνάμε την τρομερή αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων, η επαναφορά του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας και η στελέχωσή του. Αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι ότι δεν ήταν ανεξάρτητη η αρχή. Πρέπει να έχουμε μια κυβερνητική και συνδικαλιστική πολιτική με στόχο την ευημερία των εργαζομένων και την ευημερία των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης.

 

Ο γενικός γραμματέας κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για «αύξηση-ψίχουλα» του κατώτατου μισθού.
«Αυτή συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια απέναντι στον κόσμο της εργασίας που καθημερινά περνά μαύρες ώρες και δίνει πολύ μεγάλο αγώνα προκειμένου να επιβιώσει. Συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια, γιατί ενώ ο κύριος Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μισθός σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στις 10-15 μέρες, ο ίδιος χωρίς να τον ενοχλεί ανακοίνωσε αυτή την αύξηση των ψίχουλων. Συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια γιατί παρότι γνωρίζει ότι το Ινστιτούτο Ελέγχου Λιανεμπορίου & Καταναλωτικών Αγαθών δηλώνει ότι σήμερα χρειαζόμαστε πάνω από 150 ευρώ παραπάνω το μήνα μόνο για το σουπερμάρκετ, ο ίδιος αγνοώντας το, έδωσε αυτή την αύξηση, ψίχουλα. Τέλος συνιστά εμπαιγμό και ασέβεια γιατί ενώ γνωρίζει ότι για να πληρώσουμε το ενοίκιο μας χρειαζόμαστε το 55,9% του μισθού μας, ο ίδιος έδωσε αυτή την πενιχρώτατη αύξηση. Εμείς ως ΓΣΕΕ ζητάμε χρόνια τώρα από τον κύριο Πρωθυπουργό, αλλά δυστυχώς κωφεύει είναι να μας επιστρέψει πίσω το κλεμμένο από το 2012 δικαίωμά μας να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μόνοι μας με τους εργοδοτικους φορείς τι αύξηση θα πάρουμε. Ο κ. Πρωθυπουργός για μια φορά ακόμα αγνόησε το αίτημα μας και ανακοίνωσε αυτή την αύξηση ψίχουλων. Αυτό για εμάς είναι πρόκληση και εμπαιγμός» τόνισε και κάλεσε το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου.

 

 

Από την πλευρά του ο γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων & Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων:

«Να μην ξεχνάμε ότι το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατακριμνήστηκαν από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 511 ευρώ για τους κάτω των 25. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι θηλιά στο λαιμό κάθε εργαζόμενου και κάθε εργαζόμενης μια αύξηση της τάξης του 6,1% από τη στιγμή που ο πληθωρισμός μόνο την τελευταία διετία στα βασικά είδη τρέχει με 31%, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.

 

«Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να πάρουμε πίσω τα εργαλεία δουλειάς που είχαμε, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα νέο δικαιωματικό χάρτη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και να μπορέσουμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας», κατέληξε.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Κυριάκος Μερελής, ο οποίος έκανε λόγο για ακρίβεια των λίγων, των ισχυρών και των καρτέλ που ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών περιοριζότας πάρα πολύ την καταναλωτική τους δύναμη.

 

 

«Με συνέπεια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε μια οικονομική ασφυξία, σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Αυξήσεις του κατώτατου μισθού προφανώς είναι καλοδεχούμενες, αλλά αυτές αποτελούν αντίδωρο στην γενικότερη ακρίβεια και στο δύσκολο οικονομικό κλίμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πολίτης» συμπλήρωσε.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.4.20249:00 μμ

  Ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά με πρωταγωνιστές παιδιά μέχρι 12 ετών και με αδιαμφησβήτητο -από πριν- νικητή την κοινωνική αλληλεγγύη διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.   Πρόκειται για το Τουρνουά αγάπης με σύνθημα «Παίζουμε ποδόσφαιρο και

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.4.20248:00 μμ

  Εκεί όπου η «καρδιά» της Γαλλίας χτυπά εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο ιστορικό κτήριο του «Λυσέ» καλεί μικρούς και μεγάλους λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Φλόγας, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.4.20247:30 μμ

  Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ, με την οποία είχε προσφύγει κατά της ΓΣΕΕ και του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία.   Η αγωγή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.4.20247:15 μμ

  Η εταιρεία ΟΛΘ Α.Ε., ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα Θεσσαλονίκης και κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.4.20246:30 μμ

  Ένα μακάβριο όσο και πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ συγγενών την ώρα της ταφής του αγαπημένου τους προσώπου, απασχόλησε τους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.   Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ένας 60χρονος, που την ώρα της κηδείας του αδελφού του,

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

17.4.20246:15 μμ

  Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει αυτήν την Κυριακή, μετά τις 10 το πρωί, Πασχαλινό Bazaar στην Aίθουσα εκδηλώσεων του Οικοτροφείου «Παναγία Η Γλυκοφιλούσα» που βρίσκεται στην οδό Ν. Πλαστήρα 65, Χαριλάου – στάση Παπανακλή Λεωφορεία

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή