Αρχική / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΔΕΘ / Thessaloniki Helexpo Forum: Νέες επενδύσεις απαιτούνται στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας

ΔΕΘ

13/09/2021 4:41 μμ

Thessaloniki Helexpo Forum: Νέες επενδύσεις απαιτούνται στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχόλησαν τις εργασίες του 2ου πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Thessaloniki Helexpo Forum: Νέες επενδύσεις απαιτούνται στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας

Γράφει THESSNEWS-DESK

Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχόλησαν τις εργασίες του 2ου πάνελ του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.

 

Το συγκεκριμένο forum πραγματοποιείται στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης» στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Το πάνελ είχε ως θέμα “Περιβάλλον και Ενέργεια: Μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον”.

 

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, τόνσιε ότι η κυβέρνηση χάραξε και υλοποιεί μία πολύ φιλόδοξη στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι ένα μέσο νοικοκυριό μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα βιώσει σχεδόν καμία αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβε συνολικά μέτρα για τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι έχουν κατανεμηθεί 450 εκατ. ευρώ για δύο προγράμματα για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Ο Υπουργός ανέφερε επιπλέον ότι χρειάζεται να κατασκευαστούν πολύ περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ απαιτούνται και επενδύσεις σε δίκτυα και στην αποθήκευση της  ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογράμμισε ότι την περίοδο 2015-2019 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για χειραγώγηση στις τιμές του ρεύματος, που την επικαλείται και η βιομηχανία, για αισχροκέρδεια και για αγορά ενέργειας χωρίς εποπτεία και παρακολούθηση. “Δεν υπάρχει θεσμική οργάνωση της αγοράς ενέργειας” είπε και πρόσθεσε ότι η επιλογή να παραχωρήσουμε, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, τα δίκτυα της ενέργειας στην Ελλάδα είναι εγκληματική. Για το θέμα αυτό συμπλήρωσε ότι ένα βασικό πρόβλημα στην αγορά είναι πως σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης δεν πουλάς τα δίκτυα.

 

Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ, σημείωσε πως η ΡΑΕ θέλει οι καταναλωτές να προστατεύονται και στο πλαίσιο αυτό επιβάλλει καθαρούς όρους και διαφάνεια στην αγορά. Για τις διεθνείς τιμές στην ενέργεια είπε ότι δυστυχώς αυτή την στιγμή είναι υψηλές και φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Για την προστασία των καταναλωτών η ΡΑΕ, κατά τον ίδιο, ενεργοποίησε πλατφόρμα για να μπορούν εκεί να καταθέτουν τα παράπονα τους για τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ο Γενικός Διευθυντής επί Εμπορικών Θεμάτων της Kosmocar, κ. Διονύσης Μπατιστάτος, σημείωσε ότι οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν πιο φθηνή την μετακίνηση τους και για αυτό πλέον αγοράζουν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτός από το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση, δεν χρειάζονται λιπαντικά και άλλα αναλώσιμα με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, ανέφερε  ότι 200 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βρίσκονται σε κυκλοφορία παγκοσμίως μέχρι το έτος 2030.

 

Ο κ. Μιχαήλ Γεράνης, Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι ο φορέας του εδώ και μία πενταετία προγραμματίζει και σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και σημείωσε ότι όραμα του ΦΟΔΣΑ είναι στη Βόρεια Ελλάδα να πραγματοποιείται ενεργειακή εκμετάλλευση όλων των παραγόμενων αποβλήτων.

 

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι η άνοδος στο κόστος ενέργειας είναι η κορυφή των ανατιμήσεων, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές και σε πολλές πρώτες ύλες. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν κίνητρα για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της βιοτεχνίας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμμα κατάρτισης των εργαζόμενων στις “πράσινες” δεξιότητες και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος της 85ης ΔΕΘ είναι η Wind, Επίσημος Αερομεταφορέας η Aegean, Επίσημος Χορηγός Μετακίνησης η Kosmocar, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, Μπύρα της 85ης ΔΕΘ είναι η «ΝΥΜΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και υποστηρικτής με την προσφορά μασκών είναι η φαρμακαποθήκη ΛΙΑΦΑΡΜ. Χορηγός φιλοξενίας των συναυλιών είναι το ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ. Όσον αφορά το Thessaloniki Helexpo Forum υποστηρικτής είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγός η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, ενώ η εταιρεία Farcom διαθέτει αντισηπτικά.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΕΘ

11.10.2021 2:40 μμ

Στις 16 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το WMF Worldwide Event Greece  θα είναι στην Έκθεση Beyond.   Το Φεστιβάλ Digital & Social Innovation στην Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα , το WMF, έρχεται για πρώτη

ΔΕΘ

8.10.2021 4:53 μμ

H Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης  προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο (09-10) και την Κυριακή (10-09) στο πλαίσιο του «54ο ΡΑΛΛΥ Δ.Ε.Θ.» Ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης διοργανώνει στον Δήμο Ωραιοκάστρου, το  «54ο ΡΑΛΛΥ Δ.Ε.Θ.». Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα εφαρμοστούν

ΔΕΘ

7.10.2021 3:28 μμ

Το πεδίο της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας εκπροσωπούνται μεταξύ των εκθετών της Beyond 4.0. Η έκθεση η οποία θα πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τη διοργάνωση της

ΔΕΘ

6.10.2021 2:21 μμ

Στο Σαλόνι «KOSMIMA», θα πραγματοποιηθεί  από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η  ΔΕΘ-Helexpo θα υποδεχθεί φέτος τους επαγγελματίες του κλάδου του κοσμήματος, διατηρώντας ακόμα και εν μέσω πανδημίας τη γνωστή λάμψη

ΔΕΘ

28.9.2021 7:03 μμ

Η έκθεση Beyond 4.0 φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ένα κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας.   Η έκθεση θα είναι στην πόλη από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για διεθνείς επιχειρηματικούς leaders,

ΔΕΘ

20.9.2021 5:26 μμ

 Το ανακατασκευασμένο βαγόνι Simplon-Orient Express που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) στην 85η ΔΕΘ.   Μαγνήτισε τα βλέμματα όλων το Όχημα -Εστιατόριο του Ελληνικού Κλάδου του Simplon-Orient Express, έπειτα από γενική επισκευή και Μουσειακή Αποκατάσταση  

thess

Επικαιρότητα